E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD'nin Rus alüminyumuna uygulamayı planladığı yüzde 200 tarife alüminyum ticaretine yön verecek. Rusya böyle bir durumda alüminyum ticaretinde rotayı Doğu'ya çevirmesiyle Batı'da fiyatlarda artış görülecek. Çin'in alüminyum ihraç ürünleri ABD ve Avrupa'daki boşalan boşluğu doldurmak için yeniden batıya yönelecek.
Evrim Küçük'ün Ekonomim'de yer alan konuyla ilgili haberi şöyle: ABD'nin 2018'de Rus alüminyum devi Rusal’a uyguladığı yaptırımların neden olduğu tedarik zinciri kaosu halen Batı ülkelerinin hafızasında. O dönemde boksitten alüminaya ve birincil metale kadar tüm üretim zincirini kapsayacak şekilde piyasada sıkıntılar yaşanmıştı. Bu anılar Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana Rus metalinin Batı pazarlarına akışının devam etmesine izin vermede önemli bir rol oynadı. Ancak ABD için durum değişmek üzere.
ABD’nin Moskova üzerindeki baskıyı sürdürmek için gündemine aldığı Rus yapımı alüminyuma yüzde 200 tarife, uzmanlara göre alüminyum ticareti üzerinde ciddi sonuçlar doğurabilir. Rus işlenmemiş metal ithalatı, toplam ithalat içindeki payı 2016 ve 2017’deki yüzde 30 seviyesinden yüzde 10’un altına inmiş durumda. Yine de Macquarie analistleri, "Tarifelerin. ülkedeki Rus metal hacminin giderek azalması nedeniyle ABD pazarında büyük bir etki yaratmasa bile diğer bölgelerde potansiyel sonuçları olacaktır” diyor.
Zira, böyle bir önlem, ABD’nin toplam ithalatının yüzde onunu oluşturan Rus alüminyumuna set çekmesi anlamına geliyor. Rus alüminyumunun devre dışı kalması hem ticaretin seyrinde, hem fiyatında değişimlere yol açabilir.
Çin'in alüminyum piyasasına yarar
Yaptırım senaryosunun hayata geçirilmesi Batı alüminyum piyasasında sıkışıklığa neden olabilir. Bunun fiyatları yükseltebileceği belirtiliyor. Alüminyum fiyatları şu sıralar LME’de yılbaşına göre 200 dolar primle ton başına 2.450 dolar civarında işlem görüyor. Bununla birlikte, ABD’de fiziki primler üzerinde değişimler yaşandı. Ortabatı teslimi ürünler için prim LME nakit fiyatına göre ton başına 448 dolardan 600 doların üzerine yükseldi. Yaptırımların devreye girmesiyle ülkenin, Rusya'dan ithal ettiği metali, daha yüksek nakliye maliyetleriyle Ortadoğu gibi diğer tedarikçilerden gelen metallerle değiştirmesi gerekecek.
Diğer taraftan ABD’ye giremeyen Rus alüminyumu büyük ihtimalle Çin, Hindistan ve diğer bölgelere kayacak. İskontulu Rus alüminyumunun Asya’ya yönelmesi ise Japonya gibi ülkelerde primlerin gevşemesine neden oluyor. Yani alüminyum pazarında artan bölgesel farklılaşma Batı’da primleri artırırken, Doğu’da zayıflatıyor.
Bu arada Rus metalinin Çin’e yönelmesi, Çin’in alüminyum ihraç ürünlerinin Avrupa ve ABD’deki boşluğu doldurmak için yeniden Batı’ya doğru dümeni kırmasına neden olabilir.
Rusya’dan nikel ve paladyum misillemesi
ABD’nin alüminyuma vergi getirmesi halinde Rusya’nın sert bir yanıt olarak diğer kritik metallerin ihracatında kısıtlamaya gidebileceği uyarısı yapılıyor. Uzmanlara göre Rusya, misilleme olarak nikel ve paladyum gibi önemli metallerin ihracatını sınırlandıracak tedbirlere başvurabilir. Rus alüminyumu ABD tedarikinin yalnızca küçük bir kısmını oluştururken, nikel havacılık endüstrisi ve elektrikli araç pilleri için hayati önem taşıyor. Bu arada paladyum, benzinle çalışan arabalardaki otokatalizörler için önemli bir bileşen. Veri şirketi Trade Data Monitor'e göre ABD tarafından geçen yıl ithal edilen 92.624 ton nikelin yaklaşık yüzde 11'i Rusya'dan geldi ve Rusya'nın 20 tonluk paladyum sevkiyatının ABD ithalatında payı yaklaşık yüzde 35.
Alüminyum sektöründe hedef ABD pazarı
Alüminyum fiyatları, Çin'de talep endişeleriyle arttı
Bakır ve alüminyum fiyatları düştü
Goldman Sachs'tan alüminyum tahmini
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:04)