E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAlüminyum ve boksit fiyatları 10 yılın zirvesinde---

Alüminyum ve boksit fiyatları 10 yılın zirvesinde

Alüminyum ve boksit fiyatları 10 yılın zirvesinde
06 Eylül 2021 - 12:29 borsaningundemi.com

Alüminyum üretiminde kullanılan boksit elementinin Çin’le birlikte en büyük tedarikçisi olan Gine’de gerçekleşen darbe alüminyum fiyatlarını 10 yılın en yüksek seviyesine çıkardı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Batı Afrika ülkesi Gine’deki askeri darbe haberleri metal üretimi için gereken ham maddelerin tedariki konusundaki endişeleri tırmandırdı ve alüminyum on yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

Geçtiğimiz gün Gine’de Özel Kuvvetler Başkanı Albay Mamady Doumbouya devlet televizyonunda anayasayı askıya aldığını ve iktidarı ele geçirdiğini belirterek orduyu kendisini desteklemeye çağırdı. Söz konusu durum pazartesi günü küresel alüminyum pazarını derinden sarstı. Bloomberg International’ın haberine göre Londra’daki fiyatlar 10 yılın en yüksek seviyesine çıkarken Çin’de vadeli işlemler 2006’dan bu yana en yüksek seviyesinde tırmandı. Siyasi istikrarsızlık küresel tedarik zincirinde büyük önemi olan boksit sevkiyatlarının aksama olasılığını artırdı.

Alüminyum fiyatları bu yıl pandemi sonrası küresel talebin artmasıyla %40 oranında tırmanmıştı. En büyük alüminyum üreticisi olan Çin’in karbon emisyonunu dizginleme hedefleri ve ülkedeki mevsimler azlığı da alüminyum fiyatlarındaki yükselişte katkıda bulunmuştu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre alüminyum üretiminde oldukça kritik bir ham madde olan boksitin en büyük üreticileri Çin ve askeri darbe haberiyle çalkalanan Gine. Zira alüminyum yapımında kullanılan alümina ham maddesinin oluşturulması için boksite ihtiyaç duyuluyor. Çin ve Gine ise dünya ithalatının yarısından fazlasını oluşturuyor.

Üretim bakımından dünyanın en büyük ikinci alüminyum şirketi Rusal'ın Kurucusu Oleg Deripaska bir Telegram gönderisinde, piyasanın bu durumdan "ciddi şekilde sarsılabileceğini" söyledi. Şirketin hisseleri Hong Kong borsasında %14 artarak 2012'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Verusa maden sayısını 25’e çıkardı

  

Londra Metal Borsası'nda fiyatlar %1,8 kadar yükselerek Mayıs 2011'den bu yana ton başına en yüksek fiyatı olan 2.775,50 doları geçti ve 2.757 dolardan işlem gördü. Çin'de vadeli işlemlerde alüminyum fiyatı %3,4 kadar yükselerek 2006'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı ve yıllık getirileri %2.2'ye eşitledi.

Çin merkezli metal borsası danışmanlık şirketi Beijing Antaike’in Baş Alüminyum Analisti Xiong Hui, konuyla ilgili açıklamasında "Çin'in Gine'den yüksek miktarda boksit satın aldığı göz önüne alındığında yatırımcılar fazlasıyla endişeli olacaktır" dedi. Ancak Hui henüz ticarette bir aksama bildirilmediğini ve darbenin piyasadaki etkisinin durumun nasıl geliştiğine bağlı olacağını söyledi.

Gine’de boksit projesi bulunan ve dünyanın en büyük üreticisi olan China Aluminum şirketi konuyla ilgili açıklamasında tüm operasyonlarının normal durumda olduğunu ve Çin’deki tesislerinde bol miktarda boksit envanteri olduğunu söyledi. Şirketin hisseleri Hong Kong borsalarında %10’a kadar yükseldi.

Hui, yatırımcıların Çin'in Guangxi eyaletinde devam eden üretim kısıntılarını da değerlendirdiğini ve bunu nedenle piyasada daha büyük bir sıkılaşma öngörüldüğünü söyledi.

Enerji yoğunluklu olan alüminyum endüstrisi Pekin’in karbon salınımıyla mücadelesi bağlamında inceleme altında olan alanlar arasında. Çin dünya çapında toplam alüminyum ihtiyacının yaklaşık %60’ını üretiyor. Mal çıktıları konusundaki endişeler en büyük alüminyum üreticilerinin tedarikin karşılanacağı konusunda söz vermesine ve Çin devlet rezervlerindeki metallerin salınmasına neden oluyor. Çin giderek daha fazla ithalata bağımlı hale geldi. Bu durum da genellikle bol miktarda olan metalin küresel arzının tükenmesine ilişkin nadir görülen bir gelişme.

Alüminyum otomobil parçalarından kutu içeceklere ve ev aletlerine kadar neredeyse her üründe kullanılan bir madde. Bu kritik ham madde pandeminin başlangıcında değer kaybetmesine karşın tüketici talebinin ve küresel ekonomik aktivitenin canlanmasıyla birlikte fiyatında güçlü bir artış yakaladı. Uzun vadede ise elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerjideki kullanım alanları nedeniyle alüminyumun değerinin artmaya devam etmesi bekleniyor.

Metal fiyatlarındaki ralli yıllardır zayıf fiyat aralıklarıyla boğuşan ve çoğu zaman zararına piyasaya metal pompalayan üreticiler için büyük bir fırsat yaratıyor. Ancak son bir yıldır elde edilen kazançlar üretici maliyetleri üzerinden tüketicilere yansımaya başladı ve küresel enflasyonla ilgili endişelerin de artmasına sebep oldu.

Gine'de darbe! BM'den kınama

 

Çip krizi devam ediyor! Korkutan uyarı

 

Bakır fiyatları, tutunmakta zorlanabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)