E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM
Altınyağ, borsanın en eski şirketlerinden biri. İzmir sanayisi için de önemli bir konuma sahip.
Şirket 2011 yılı sonlarına doğru el değiştirdi ve yeni hedeflere yelken açtı. Peki, o günden bugüne neler değişti? Satış sonrası hisseler 0.60 lira ile 2.5 lira gibi oldukça geniş bir marj içerisinde hareket etti. Satıştan kısa bir süre sonra şirket ortakları TT Motor isimli ortağı konumunda oldukları şirketi Altınyağ’a satmak istediler ancak bu satış gerçekleşmedi. Daha sonra şirket bedelli sermaye artırım kararı aldı. Şirketin sermayesi 27.6 milyon liradan 60 milyon liraya yükseltildi. Satın alma sonrası şirketin kar eden ve temettü dağıtan bir şirket konumuna geleceği vaat edildi. Ancak gelinen noktada 2012/9 aylık bilançolara bakıldığında şirketin zararı 2 milyon lira seviyesinden 8 milyon liraya ulaştı. Şirketin, 13.02.2013 tarihinde Maliye'ye sunduğu mali tablolarında ise 7.7 milyon lira zarar oluştuğu beyan edildi.
Şirketin yeni yatırımlarla büyümesi beklenirken Altınyağ’ın ‘amiral gemisi’ olarak bilinen ‘Altınyem’ kapatıldı. Çalışanlarla olan iş akitleri de sonlandırıldı.
Yatırımdan vazgeçti?
Şirket, sermayesini 60 milyona bedelli olarak çıkarma kararı alırken, gelecek paranın bir kısmıyla yeni yatırımcıları finanse edeceğini duyurmuştu. Bedelli sermaye artırımı onaylandıktan sonra da bir açıklama yaparak bu yatırımdan vazgeçtiğini açıkladı. Açıklama şöyle: “Şirketimizin sermayesinin tamamı nakden karşılanmak suretiyle 27.639.480.-TL'den 60.000.000.-TL'ye artırılması nedeniyle 27.07.2012 tarihinde KAP'ta ilan edilen pay İzahnamesinin muhtelif bölümlerinde Rafine Yağ Üretimi Faaliyetlerine yönelik olarak kapasite artırımına gidileceği, sözkonusu kapasite artırımı çerçevesinde 1.463.200.-EURO tutarında "De Waxing Nötralizasyon Seperator Grubu" yatırımının Eylül ayında tamamlanacağı ve yatırımın 1.113.200.-EURO tutarındaki kısmının sermaye artırımından gelecek fonla ödenmesinin planlandığı kamuya ilan edilmiştir. Takip eden süreçte 03.09.2012 tarihli özel durum açıklamamızda özetle; Karlılık esasına göre Rafine Yağ Üretim Faaliyetinin sürdürülebilir olmadığı gerekçesiyle şirketimizin Rafine ve Ambalajlı Yağ Üretim faaliyetlerini durdurma kararı aldığını, 11.09.2012 tarihli özel durum açıklamamızda ise Rafine ve Ambalajlı Yağ Üretim Faaliyetlerinin durdurulması kararı nedeniyle izahnamede yer verilen "De Waxing Nötralizasyon Seperatör Grubu" yatırımı ile ilgili sözleşmenin feshedildiği kamuya duyurulmuştur. Şirketimizin sermaye artırım sürecinin 03.05.2012 tarihli Yönetim Kurulu Kararı ile başladığı dönemde hazırlanan ve 27.07.2012 tarihinde KAP'ta ilan edilen pay İzahnamesinde Rafine Ünitesinin üretim faaliyetinin durdurulması ve planlanan yatırımının iptal edilmesi konusu, o dönemde Yönetim Kurulumuzun gündeminde bulunmaması sebebiyle İzahnamemizde bu süreçle ilgili bir bilgi bulunmamaktadır. Rafine Üretiminin durdurulması ve yatırımının iptal edilmesi Sermaye artırım sürecinin payların halka arzının tamamlanması sonrasında gündeme alınmış ve 03.09.2012 tarihli Yönetim Kurulumuzda görüşülerek karara bağlanmıştır.”
İki önemli isim niçin işi bıraktı?
Bu yatırımdan caymanın halka açık yani binlerce ortağı olan şirkete faturası ise yaklaşık 1 milyon lira.
Şirket el değiştirdikten sonra şirketin üst yönetimini değiştirdi. Şirket Genel Müdürlüğü’ne Şevket Yılmazçetin, Mali ve İdareden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak da Mustafa Karaman getirilmişti. ‘Yönetim sihirbazı’ olarak lanse edilen Genel Müdür Yılmazçetin, Nisan ayında göreve başlamıştı ki Altınyağ kariyeri sadece 6 ay sürdü. Yılmazçetin ile birlikte göreve getirilen Mustafa Karaman da geçtiğimiz günlerde şirketle ilişkisini kesti. İki önemli ismin 6 ay gibi kısa sürede şirketi bırakmasının nedeni ise kamuoyuna henüz açıklanmadı.
Hisselerin yıllık getirisi ne oldu?
Geçtiğimiz günlerde ise şirket, biyodizel üretimine yönelik yarı rafine yağ üretmeye itibariyle başladığı açıklandı. Şirketten yapılan konuya ilişkin yazılı açıklama şöyleydi: “Altınyağ, daha karlı gördüğü ham yağ üretimine odaklanma kararı sonucu iki ay önce faaliyetini durdurduğu rafine yağ üretim ünitelerinde pazarda talebin giderek arttığı biyodizel yakıt üretimine yönelik yarı rafine bitkisel yağ üretme kararı aldı.” Rafine yağ üreten bir fabrika iki ay içerisinde iki önemli stratejik karar aldı.
Borsa endeksinin yaklaşık yüzde 50 prim yaptığı bir dönemde Altınyağ hisselerinin yıllık getirisi yüzde 15 seviyesinde kaldı. Bu arada Nisan 2012’de bir anda 2.5 liraya fırlayan hisseler, yılın sonlarına doğru yeniden 1 lira sınırına doğru geriledi.
YARIN: YÜKLÜ ORTAK SATIŞLARI
ALTINYAĞ'IN BORSA GRAFİĞİ
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Arkadaşlar eğer bu hisse gözaltı pazarına alınmazsa korkmayın çünkü hisselerin büyük bir bölümü ellerinde patladı. Enverde 20 milyon lot mal var spk bedelliye izin vermedi mecbur yukarı çekecekler ellerindeki malı vermek için. Ama bence en iyisi korkulu rüya görmektense sağlam kağıtlarda beklemekte fayda var
bence değişim gösteriyor. değişimler sancılı olur. 2012 zarar açıklamış. bana göre değişim sonrası kötü olmayacağını işaret ediyor. eğer değişim tutarsa 2013 kar açıklayacaktır. petrol fiyatlarının gerilemesi şirketi kötü etkileyeceğini unutmamak gerekir. kuraklık hammadde sıkıntısı yaratır.
iyi ama yalanmı bu ne ya, 8 milyon zarar. Yani bu kağıdı 1 yıldan fazladır bekliyorum ama bu haberlerle inanın moralim bozuluyor. Kimin bozulmazki, icraatlar sadece kap bildirilen haberler gerisi yok. Biodizeli açıklayalı nezaman oldu ama bi haberiz. Sonumuz iyi olur inşallah...
MÜBAREK KARDEŞLER HİSSELERİNİZE LÜTFEN SAHİP ÇIKIN DİLİ OLAN HERKES BİR ŞEYLER SÖYLÜYOR
Nedir bu mübareklerin borsagündem'den çektiği:))
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:36)