E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Referandum sürecindeki belirsizliğin altına olan talebi artırması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aralıkta yaptığı çağrının etkisi sürerken, altın ithalatı gram altının TL fiyatının gerilemesi, Suriye ile Irak'tan gelen altın talebiyle mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık 17 kat artarak 28.2 tona yükseldi.
Yılın ilk çeyreğinde yapılan ithalat ise 56.3 tona ulaştı.
Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası verilerine göre, altın ithalatı geçen yılın mart ayında 1.68 ton, bu yılın şubat ayında ise 18 ton olmuştu.
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, referandum sürecindeki belirsizlik nedeniyle altına talebin arttığını, vatandaşın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aralık ayında yaptığı çağrıya uymaya da devam ettiğini söyleyerek, "İnsanlar dövizden ziyade altına yönelmeye başladı. Ocak ayında kurdaki sert yükselişle yükselen altın fiyatlarının kurdaki sakinleme ile gerilemesi etkili. Diğer taraftan sektör hem mart ayındaki mücevher fuarı hem de yaz aylarında gelecek talebe hazırlık olarak altın ithal ediyor. Altın ithalatındaki artışın bir diğer nedeni ise jeopolitik gerginlik ve güvenlik endişeleri kaynaklı Irak ve Suriye'den gelen 21 ayar altın takı talebi" dedi.
148 TL civarında
Ocak ayında 132 TL olan 24 ayar altının gram fiyatının şubat başında 153 TL'ye kadar yükseldiği, bugün itibariyle ise 148 TL civarından işlem gördüğü belirtiliyor.
Cumhuriyet altının 880 TL'den 1,000 TL'ye kadar yükselmesi ardından bugün 990 TL civarında, 217 TL'den 250 TL'ye kadar yükselen çeyrek altının ise 242 TL civarında işlem gördüğü belirtiliyor.
İki yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı
Altın ithalatı aralık ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vatandaşlara TL ve altın alımı yönünde çağrı yapmasının ardından altın talebinin artmasına paralel önceki yılın aynı ayına göre yüzde 688 artışla 36.7 ton olarak yaklaşık iki yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.
Aralık ayında ithalatta görülen artış, 2016 yılının tamamında yapılan ithalatı da bir önceki yıla göre yüzde 118 artışla 106.19 ton seviyesine taşıdı.
Gümrük Bakanlığı verilerine göre, mart ayında en çok ihraç edilen fasıllar arasında 1.18 milyar dolar ile kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler üçüncü sırada yer alırken, bu fasılda 1.47 milyar dolarlık ithalat gerçekleşti.
Mart ayında en fazla ihracat yapılan ülke 1.32 milyar dolar ile Almanya olurken, bu ülkeyi sırasıyla 1.03 milyar dolar ile Birleşik Arap Emirlikleri ve 906 milyon Dolar ile Irak izledi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Altın ithalatı artışı dolara olan talebi artırıyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:29)