E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltında kim karlı çıktı?---

Altında kim karlı çıktı?

Altında kim karlı çıktı?
21 Temmuz 2013 - 13:32 borsaningundemi.com

Altın Rafinerisi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç ile altın fiyatlarını, üretimi, ithalatı ve yastıkaltını anlattı

Türkiye’de hep en çok tercih edilen yatırım araçlarından olan altın son dönemde artan fiyatıyla bir kez daha gündemde. Amerikan Merkez Bankası’nın açıklamaları bir yandan, Darphane’deki grev diğer yandan altın fiyatının bundan sonraki seyri de merak konusu.
Yaklaşık 2 milyar TL olan konsolide cirosuyla Türkiye’nin en büyük altın tedarikçilerinden biri olan İstanbul Altın Rafinerisi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç ile altın fiyatlarını, üretimi, ithalatı ve yastıkaltını konuştuk:
- Türkiye’de yastıkaltında 5 bin ton altın olduğu söyleniyor, bu rakam gerçekçi mi?
Evet. 1990’lardan bu yana ithalat ve kayda giren altına baktığınızda 2 bin tondan fazla altının yastıkaltına girdiğini görmek mümkün.
Öncesi de var, Türk halkı hep altını en güvenli yatırım araçlarından biri olarak görmüştür. Toplamın 5 bin tonun üzerinde olması bile şaşırtıcı olmaz. Bu, 200 milyar dolar para eder.
- Altın bankacılığı yastıkaltındakini çıkarmakta ne derece başarılı oldu?
Geçen sene daha başarılıydı, bu yıl biraz yavaşladı. Burada en önemli konulardan biri altının mevduat olarak kabul edilmeye başlanması oldu. Bir diğeri de Merkez Bankası’nın munzam karşılıkta bir seçenek olarak altın kabul etmeye başlaması oldu.
- Bankalar ilgi gösteriyor, neden?
Çünkü bankalar altına yüzde 3.5 veriyor, banka götürüyor altını Merkez’e munzam karşılık olarak veriyor, karşılığında TL alıyor, TL’nin faizi kaç? Yüzde 10. Arada zaten yüzde 6.5 kârda bankalar. Onun yüzde 10’unu bir hesap et, işte bankalar o kadar para kazandılar bu işten. Benim tahminim geçen sene 2 milyar kazandılar. Haliyle bunun yüzde 30’u vergi desen, 600 milyon da devlet bu işten vergi aldı. 
- Bu altının ne kadarı yastıkaltından?
Daha çok çıkması için önerimiz Merkez’in munzam olarak kabul etmiş olduğu altınların, yani banka altın getirmeyi tercih ediyorsa belli bir miktarının yastıkaltından veya hurdadan gelen altın olma zorunluluğunun getirilmesi. O zaman bankalar da tüketiciyi yastıkaltından altın getirmesi için daha çok tahrik eder, belki yüzde 4-5 verir. Bu önerimiz değerlendiriliyor.
- Fiyatın artması çeyrekten grama dönüşü hızlandırdı mı? Ne kadar artış var?
Çeyrekten grama çok büyük dönüş var son dönemde, fiyatların da yükselmesiyle. Biz gram altın alınmasını tavsiye ediyoruz, çünkü fiyatında bir şişkinlik yok, hem de 24 ayar. En yüksek ayar. Vatandaşın alışkanlığı zaman içerisinde grama doğru değişecek. İşçilik maliyeti de var, 1’e 2 oranında Darphane’deki altın ile bizim gram altınımız arasında.
- Kurumsal altın ve kulüplere özel altın ilgi görüyor mu?
Evet, oransal olarak küçük ama itibarı büyük. Daha önce Real Madrid, Fenerbahçe, Beşiktaş gibi pek çok kulüp için yaptık. Kurum olarak da 50’ye yakın kurumla çalışıyoruz şimdi. Kurumsal altının avantajı şu: Altında KDV yok. Kurumlar, müşterilerine jest olarak kurumsal altın hediye etmeyi seçiyorlar. Kişilere yönelik, özel gün hatırası olan, üzerinde fotoğrafların olduğu gram altınlar da üretiyoruz. Ya da karısının, eşinin resmini bastırıyor jest olarak.
ALTIN FİYATI BU SEVİYEDE DEVAM EDER
- Kısa vadede altın fiyatlarına dair beklentileriniz neler?

Altında gerçekten inecek çıkacak diye bir tahmin yapmak zor, yine de şunu söyleyebilirim: Şu sıra altının fiyatı bu seviyede stabil devam eder. Fiyatı etkileyen en önemli unsurlardan biri Amerikan Merkez Bankası’nın parasal genişlemenin kırılacağı işareti vermesi. Parasal genişleme varken bunun enflasyon yaratacağı endişesi altın fiyatını yükseltti, ama enflasyona müdahale sinyali ve Avrupa’da sıkıntıda olan ülkelerin ellerindeki altını satabileceği korkusu fiyat düşüşünü getirdi
10 BİN ŞUBEDE EKSPER VAR BİN PTT ŞUBESİ TESTTE 
- Altın bankacılığı kaç kişiye ulaştı?

10 bin banka şubesinde bizim İstanbul Altın Rafinerisi’nin eksperleri tarafından değer biçilen hurda altın toplanıyor. Ama hâlâ alınacak yol var. Bugün vatandaş altını yastıkaltında ya da bankaların emanet kasalarında tutuyor. Kasalardaki altın devasa boyutta, oysa emanet kasasının sigortası bile yok.
Çünkü adam senin kasaya ne koyduğunu bilmiyor ki! O yüzden diyorum ki bankada kasaya koyacağına çıkar üst katta şubeye ver, hesabına geçirsin. Hiç değilse 100 bin liraya kadar devlet garantisi altında olur

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı21 Temmuz 2013 13:47

    Altının fiyatı tahmin edilemez. Bu takdirde yapılacak tek şey diğer faktörleri çok iyi takip etmek. En basit yöntem doların diğer paralr karşısındaki durumu, US DOLLAR INDEX artarsa altın genelde düşer tersi durumda artar. US DOLLAR INDEX de altından sonra en tahmini zor şey.