E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel merkez bankalarının apandemi döneminde gerçekleştirdiği para basma uygulamalarının ardından yükselen enflasyon, altında sert bir ralli beklentilerini de beraberinde getirdi. Buna rağmen altında düşüş görüldü. Bunun nedenleri arasında altın tüketiminin, mücevher piyasasındaki talebin pandemi döneminde yarıya inmesiyle düşüşe geçmesinin de etkili oldu. Aynı zamanda Bitcoin ve diğer kripto paralar, tüm spekülatörlerin dikkatini çekti.
Bunun karşısında altın yatırımcıları da, kripto para piyasasındaki sert rallilere yöneldi. Kısa ve orta vadelerde altın her zaman yükselen enflasyonla doğru orantılı olmayabiliyor. Bunun yerine, sert ralliler gerçekleştirerek yükseliyor. Benzer bir durum, 1970’li yıllarda da görüldü ve zaman zaman altında düşüşler yaşandı.
Son iki yılda hisseler güçlü getiri fırsatları sunarken, altın gibi varlıklar perde arkasında kaldı. Ancak önümüzdeki dönemde altın için trend oldukça belirgin. Değerli metalde son dönemde yaşanan trendler, ayı piyasasından boğa piyasasına yavaş bir geçişe işaret ediyor. Bu geçiş oldukça yavaş olsa da pandemi döneminde mücevhere yönelik düşen talebin yakın zamanda korona virüs öncesi seviyelere dönmesi bekleniyor. Perakende satışlar, enflasyon devam ederken geri gelecek ve 2019 yılı seviyelerine yeniden yükselecek.
borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre aynı zamanda kripto para piyasasındaki son düşüşlerle, Bitcoin’in 100 bin dolara ya da 1 milyon dolara yükseleceği gibi beklentiler suya düştü.
Kripto paralardaki sert düşüşler, bu dijital varlıkların altından daha iyi performans göstereceği yönündeki düşünceleri de ortadan kaldırıyor. Bitcoin’in ise bir enflasyon koruma aracı olarak ‘dijital altın’ ünvanını taşıyamadığı görülüyor. Bunula birlikte birçok kişi altının 1970’lerden bu yana devam eden bir yükseliş trendinde olduğunu düşünse de, değerli metal o dönemden beri fiyat dalgalanmaları yaşadı. Buna rağmen 1970’ler döneminde altın, yüksek enflasyonla birlikte devasa bir yükseliş gösterdi.
Birçok kişi ABD Merkez Bankası’nın (FED) likidite üretimi kampanyasıyla finansal piyasalarda oluşan ucuz paranın, piyasalarda balonların ve patlamaların oluşmasına neden olduğunun farkında. Şimdi ise bu muslukların kapanmak üzere olduğu da biliniyor. Tıpkı Bitcoin’de olduğu gibi hiç kimse yukarı yönlü itici güç ortadan kaybolurken, dipten alım yapmak istemiyor. Bu nedenle bu alandaki yatırımcıların altına yönelmesi bekleniyor. Altının enflasyonla birlikte yükselmemesinin nedenleri ortada olsa da, altın yatırımcılar için klasik bir güvenli liman özelliğini taşımaya devam ediyor.
Forbes’un haberine göre finansal piyasalarda şimdi büyük bir değişim gerçekleşirken, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin de altın fiyatlarına olumlu yansıma ihtimali var. 1970’li yıllarda faiz oranları oldukça yüksek olsa da, enflasyon da yüksek seyrediyordu. İçinde bulunduğumuz dönemde de enflasyonun kısa vadede düşme potansiyeli zayıf görünüyor. Bu nedenle 2022 yılında altının 2 bin doların üzerine çıkmaması sürpriz olabilir. Dahası, bu seviyenin üzerine çıkma potansiyeli de bulunuyor.
Fed kararı sonrası düşen altında son durum
Borsa düşerken kazandıran 3 hisse
El-Erian: FED gerekeni yapamadı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:11)