E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltında ayı piyasası mı geliyor?---

Altında ayı piyasası mı geliyor?

Altında ayı piyasası mı geliyor?
11 Ocak 2022 - 13:55 borsaningundemi.com

Yükselen tahvil faizleri ve merkez bankalarının sıkı para politikalarına geçiş sinyallerini vermesi altın için zorlu bir dönemin başlayacağı anlamına gelebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altın fonları geçen yıl 9 milyar dolarlık bir net geri çekilmeyle karşı karşıya kaldı. Financial Times’ın haberine göre söz konusu düşüş yatırımcıların 2022 yılında altına olan talebinin ciddi biçimde azalacağına işaret ediyor olabilir.

Altın ETF’leri 2013’ten bu yana rekor bir geri çekilmeye maruz kaldı. Analistler şimdilerde ise altın piyasasının daha büyük risklerle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. FT’nin haberine göre altının karşı karşıya olduğu en önemli riskler enflasyonist baskılara karşı tepki olarak tahvil faizlerinde görülen yükseliş ve bu yıl güçlenmesi beklenen doların altının fiyatına baskı uygulayacağı öngörüsü.

UBS Küresel Servet Yönetimi Baş Yatırım Sorumlusu Mark Haefele, “ABD Doları için pozitif eğilimi olan, daha sıkı merkez bankası politikaları daha az ABD mali teşviki ve yükselen reel faiz oranları gibi birçok değişken aynı zamanda altın için de negatif eğilimlidir” dedi. UBS altının ons fiyatının yıl sonunda 1.650 dolara gerileyeceğini öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre tüm dünyada 209 milyar dolar değerindeki varlıklar fiziksel altın destekli ETF’lerde tutuluyor. Bu fonlar, altın konusundaki yatırımcı duyarlılığının en önemli göstergelerden biri haline geldi.

JPMorgan, merkez bankalarının bu yıl "aşırı uzlaşmacı" para politikalarını gevşetmelerinin altın için ayı piyasasını getireceği konusunda uyardı. ABD’nin varlıkları bakımından en büyük bankası altının fiyatının 2022’nin son çeyreğinde ons başında 1.520 dolara kadar istikrarlı bir şekilde düşeceğini öngördü.

Altın Ağustos 2020'de ons başına 2,067 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak 2.000 dolar seviyesinin üzerindeki atağı kısa sürdü ve ons altın geçen yılı zirve seviyesinden yüzde 12,6 düşüşle 1,806 dolardan kapattı.

Altın mücevherlere, külçe altına ve altın paralara olan talep, geçtiğimiz yıl altının sanayi kullanımının artmasıyla ve merkez bankalarının geçen yıl varlık alımlarını artırmasıyla zayıf yatırımcı ilgisini sürükleyen ana değişkenler olmuştu. Ancak Dünya Altın Konseyi'ne göre, yatırımcıların satışa geçmesi, fiziksel altınla desteklenen ETF’lerden 2021 yılında 9,1 milyar dolar değerinde 173 ton altının çıkmasına yol açtı.

Citi'nin Küresel Emtia Araştırmaları Başkanı Ed Morse, altın üzerinde "daha fazla satış baskısı" görmeyi beklediğini ve bunun da ETF’lerde bu yıl 300 ton, 2023'te ise 100 ton daha geri çekilmeye yol açacağını öngördü. Citi, altının onsunun bu yıl ortalama 1.685 dolara kadar düşeceğini, 2023'te ise ortalama 1.500 dolara kadar zayıflama beklediklerini açıklıyor.

Morse, devlet bütçelerindeki açıkların ve kamu ve özel sektör borçlardaki büyük artışların altın fiyatını desteklemesi gerektiği yönündeki argümanlara "sempati duyduğunu" söyledi. Ancak Citi, altın fiyatının bu yıl ons başına 2.000 doların üzerine çıkacağı yeni bir boğa piyasasına sadece yüzde 30 ihtimal veriyor.

Geçen yıl altındaki satış baskısının büyük çoğunluğu ABD'de hissedildi. ABD’de altın ETF’lerinde 10,8 milyar dolar değerinde 201,3 tonluk çıkış gerçekleşti. İngiltere pazarında da 2021 yılında 1,5 milyar dolar değerinde 28,5 tonluk altın pozisyonunda çıkış görüldü. Daha az olgunlaşan Asya piyasalarında ise, düşük altın fiyatları Çin'deki altı ETF’lerine 786,5 milyon Dolar değerindeki 14,8 tonluk yeni girişleri teşvik etti. Hindistan'da listelenen altın ETF'lerinde yatırımcıların 9,3 ton ek altın varlığı elde etmek için 595,3 milyon dolar harcamasıyla talep artışı görüldü.

Dünyanın en büyük altın ETF'sini yöneten State Street (SPDR Altın Fonu) altının 2022'de uzun vadeli yapısal boğa piyasası eğilimine devam etmesini beklediğini açıkladı. State Street Çin ve Hindistan’daki mücevher, sanayi ve teknoloji sektöründeki talep artışı nedeniyle boğa piyasasının devam edeceğini öngörüyor.

HSBC'nin Kıdemli Değerli Metaller Analisti James Steel, ABD ve Çin arasındaki jeopolitik gerilimlerdeki herhangi bir tırmanışın ya da Ukrayna veya Kazakistan'daki gerilimin daha fazla artmasının altın için "güvenli liman talebini tetikleyebileceğini" söyledi. Steel, "Kazakistan büyük bir petrol üreticisi ve daha yüksek bir petrol fiyatı altın için destekleyici niteliktedir" ifadelerine yer verdi.

Altın yatırımcıları enflasyon verilerine odaklandı

 

Altın tırmanışa geçti

 

JP Morgan'dan artan tahvil faizlerine karşı hisse tavsiyesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kuyumcu sado11 Ocak 2022 19:10

    Yakında gr 500 tl olur

  • Mucise Reis ;)11 Ocak 2022 14:32

    Ayı, Gözlerime bak ayı gözlerime... gözlerin ışıltısına pırıltısına bak ayı ... Kış geldi git uyu mağara da ne işin var bu piyasalarda ayı oğlu ayı. Tam bakan olacak insanım bee... ayı ne arasın kış gelmedi mi ey milletim ? ayı dediğin kışın uyur yatar, uyanmaz. ne işi var ayıların pıyasa da ? eyyy ayı gelecek olursan bu millet seni bu pıyasalardan kovar kovar... ayı gelecekmiş, yok dağdan inecekmiş, Biz ki  ayıların güreş müsababakalarını duyarak büyüdük. ayıları yene yene bugunlere geldik. Ayı kim oluyormuş yahu ?. Bu ayıları piyasaya süren bay k ve saz ekibi hiç boşa uğraşmasın. Yapamayacaksınız. Edemeyeceksiniz. Ayılarınız da sizlerde başaramasınız, sokakdan kovalarız sizleri :D dunyanın kolay mesleği, tv programında 2 saat tartışılacak laflar ediyorum kıymet bilen yok. en güzeli tarafsız bölgeye gidim ben :D