E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Orta Doğu’da yaşanan çatışmaların yoğunlaşmasıyla birlikte altın, Temmuz ayından bu yana gördüğü en yüksek seviyeye tırmandı. Ancak stratejistler, yükselişin devam edeceği noktasında şüpheli.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Portfolio Wealth Advisors'ın baş yatırım yetkilisi Lee Munson, altının tüm zamanların en yüksek seviyelerine yaklaştığını ancak ‘satın almak için doğru zaman olmadığını’ söylüyor.
Jeopolitik riskler ve güvenli liman
Yahoofinance’ten Josh Schafer'ın haberine göre, altın vadeli işlemleri, Orta Doğu'da jeopolitik çatışmaların yoğunlaşmasıyla dün Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Değerli metal, çatışma ve belirsizlik zamanlarında yatırımcılar için genellikle güvenli bir liman işlevi görüyor. Altının en son yükselişleri, 2020 baharında pandeminin yol açtığı piyasa çalkantısı sırasında ve 2022 başlarında Rusya-Ukrayna çatışmasının başlangıcında yaşanmıştı.
DataTrek kurucu ortağı Jessica Rabe, paylaştığı notta, “Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimler devam ettikçe altının yakın vadede bir miktar ivme kazanması gerekiyor” diyor.
Ancak varlığın ne kadar daha yükseğe çıkabileceği konusunda şüpheler var. Portfolio Wealth Advisors'ın baş yatırım yetkilisi Lee Munson, uzun süredir kendini altın alıcısı olarak ilan ediyor. Munson, “Eskiden benim bebeğimdi ama şimdi altın almanın zamanı değil” diyor.
Yüksek faiz ortamı
Altın da tahviller gibi ‘güvenli kaçış’ varlığı olarak görülüyor. Artan jeopolitik gerilimler ve durgunluğa yol açabilecek belirsiz makro ortam nedeniyle yatırımcılar genellikle altına akın ediyor.
Ancak Munson, mevcut yüksek faiz ortamının altını çekici olmaktan çıkardığını söylüyor. Hazine tahvillerinin getirileri 2007'den bu yana en yüksek oranları ödüyor, bu da yatırımcıların güvenli ticarete kaçıştan yaklaşık yüzde 5 kazanabileceği anlamına geliyor.
Munson'a göre altın, ‘gerçek' faiz oranlarının veya enflasyona göre düzeltilmiş faiz oranlarının negatif olduğu bir ticarete karşılık geliyor ve mevcut ortam bu özelliklere sahip bulunmuyor. Reel faiz oranları ise şu anda pozitif durumda ve eğer Fed oranları daha fazla artırmazsa ve enflasyon düşerse faiz oranlarının daha da yükselebileceği öngörülüyor.
Munson, “Bunun gibi faiz oranları söz konusu olduğunda altın ilgi çekiciliğini yitiriyor. Öyle de oluyor çünkü para istiyorum. Nakit akışı istiyorum” diyor.
Fırsat maliyeti
Basitçe söylemek gerekirse, Munson'a göre mevcut seviyelerde altına sahip olmanın bir ‘fırsat maliyeti’ bulunuyor. Bu da altına yatırılan paranın başka yerde harcanamayacağı anlamına geliyor. Munson'a göre, Fed'in faiz oranlarını daha da artırması ve enflasyonun hızlanması durumunda fırsat maliyetinin daha da maliyetli hale gelmesi muhtemel. Zira bunun hisse senetlerinin düşmesine ve getirilerin yükselmesine neden olması bekleniyor. Ve bu durum gerçekleştiğinde, altın yatırımcılarının yeniden tahsis yapmak isteyeceği düşünülüyor.
Munson, “Hisse senedi satın almak için tüm altını satacaklar ya da 5 ve 30 yıllık Hazine tahvili gibi uzun vadeli tahvilleri satın almak için tüm altınlarını satacaklar” şeklinde konuşuyor.
Altının kilogramı fiyatı yükseldi
BofA, altın ve gümüş fiyatları tahminini revize etti
Ons altına 'güvenli liman' desteği
Orta Doğu’daki kriz altına ralli getirdi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:07)