E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Borsaların dalgalı seyrettiği ve düşüş eğiliminde olduğu dönemlerde yatırımcılar, servetlerini erimekten korumak için güvenli liman arayışına giriyor. Mevcut dönemin de özellikle borsalar için benzer özellikte ve düşüşte olduğu düşünülürse, güvenli bir liman arayışı için doğru zaman olabilir.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, birçok Amerikalı için yeni yılın başlangıcı ve son piyasa gelişmeleri, yatırımlarını yeniden değerlendirmek için mükemmel bir zaman olarak öne çıkıyor. Kasım ayında bir yıl öncesine göre yüzde 7,1 olarak gerçekleşen enflasyon ve dalgalı hisse senedi piyasaları, yatırımlarınızın nasıl performans gösterdiğini gözden geçirmenin zamanı geldiğini anlatıyor olabilir.
CBC News’ten Tim Maxwell’in haberine göre, birçok yatırımcı, enflasyonist dönemlerde ve dalgalı piyasalarda güvenli bir liman olarak görülen altına yöneliyor. Gerçekten de böyle dönemlerde altına yatırım yapmak için oldukça makul nedenler bulunuyor. İşte o nedenler…
Enflasyondan korunma aracı
Enflasyon yükseldiğinde paranızın değeri düşer, bu da aynı miktarda mal ve hizmet satın almak için daha fazla paraya ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. Altın yatırımının en çekici faydalarından biri, herhangi bir para birimine bağlı olmamasıdır.
Bu nedenle, altının değeri tipik olarak doların değeri ile ters orantıya sahiptir. Yani doların değeri düştüğünde altının değeri artar. Başka bir deyişle, altın fiyatı genellikle enflasyonla aynı yönde hareket eder, bu da altın yatırımının birikimlerinizin değerini zaman içinde korumanıza yardımcı olabileceğini düşündürür.
Altın yatırımının en çekici faydalarından biri, herhangi bir para birimine bağlı olmamasıdır.
Dünya Altın Konseyi (World Gold Council) çalışmasına göre, 1971 yılından bu yana enflasyon yıllık bazda yüzde 3'ü aştığında altın fiyatı ortalama yüzde 15 artış gösteriyor.
TÜFE yıllık bazda yüzde 5'i aştığında ise, altın ortalama yüzde 25'e yakın bir büyüme sergiliyor. Kasım 2022 itibarıyla TÜFE, 12 ay öncesine göre yüzde 7,1 daha yüksek seyrediyor. Elbette geçmiş performans, gelecekteki sonuçları garanti etmez ancak veriler altının enflasyondan korunmak için güvenli bir liman olabileceğini gösteriyor.
Portföy çeşitlendirmeye faydası
Çeşitlendirme, portföyünüz için kritik bir stratejidir. Böylece riskinizi dağıtabilir ve piyasa koşullarına karşı savunmasızlığınızı azaltabilirsiniz. Çeşitlendirmenin birkaç yolu olsa da en yaygın yollardan biri hisse senedi, tahvil ve gayrimenkul gibi diğer yatırımları dengelemek için altın gibi değerli metallere yatırım yapmaktır.
Hisse senetleri ile olan bu negatif korelasyon nedeniyle, dengeli bir portföy peşinde koşan yatırımcıların, risklerini azaltmak için portföylerine bir miktar altın eklemeleri mantıklı gibi gözüküyor.
Altın, kısmen hisse senetleri ve diğer varlıklarla negatif korelasyon geçmişi nedeniyle portföyünüzü çeşitlendirmek için çekici bir varlıktır. Örneğin, enflasyon 1970 yılında yüzde 5,84'ten 1980 yılında yüzde 13,58'e yükselirken, altının hisse başına 35 dolardan 850 dolara fırladığı görülüyor.
Daha yakın bir zamanda ise S&P 500 Endeksi, 16 Aralık 2022 itibarıyla yılbaşından bugüne yüzde 17,88'lik bir düşüş yaşıyor. Aynı zaman diliminde altın ise, yılbaşından bu yana yüzde 3,05 düşüşle değerindeki azalmaya rağmen önemli ölçüde daha iyi performans gösteriyor.
Hisse senetleri ile olan bu negatif korelasyon nedeniyle, dengeli bir portföy peşinde koşan yatırımcıların, risklerini azaltmak için portföylerine bir miktar altın eklemeleri mantıklı gibi gözüküyor.
Sınırlı arz
Altının değerli olmasının ana nedenlerinden biri arz ve talep ilkelerinden kaynaklanıyor. Dünyada sınırlı miktarda altın bulunuyor; bu da onu arı kıt bir değerli metal yapıyor. Değerli metallerin madenciliği zor ve maliyetli oluyor. Bu nedenle altın bulmak için keşif ve altını yeryüzünden çıkarmak için madencilik faaliyetleri gerekiyor.
Altın başarılı bir şekilde çıkarıldığında bile, her zaman büyük miktarda kazanç sağlamıyor. Dünya Altın Konseyi verileri, 2021'deki küresel maden üretim arzının 3.560 metrik ton olduğunu ve metale yönelik toplam talebin, tezgah üstü talep dışarıda tutulduğunda, 400 metrik tonun üzerinde olduğunu ortaya koyuyor. İstikrarlı taleple birleşen sınırlı arz, altının değerli bir saklama aracı olarak kalmasının nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor.
Yatırımcı, Rus altın fonlarını terk ediyor
Altında yeni zirveler bekleniyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
altında rekorlar serisi görecegimize inanıyorum çünkü dünya enflasyon girdabına girdi altın çok ucuz kaldı kriptolar çöküyor borsalar dünyada çöküyor en saglam yatırım altın olacagına inanıyorum.sabreden kazanır düşüncesindeyim.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:11)