E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünya Altın Konseyi (WGC), 2010'da Hindistan ve Çin'deki artan altın talebinin, yatırıma yönelik süregelen küresel talep ve mücevherat ve sanayi sektörlerindeki talep büyümesinin sonucu olarak 2009'a oranla daha yüksek olacağını açıkladı.
WGC'nin 2010 3'üncü çeyrek raporu açıklandı. Altın Talebi Trendleri raporunda, 2010'un son çeyreğindeki altın talebinin kaynaklanması öngörülen faktörler şöyle sıralandı:
"-Yükselen gelir düzeyleri, yüksek tasarruf oranları ve güçlü ekonomik büyüme tüketimi yukarı çektiği için Hindistan ve Çin gibi dünyanın iki büyük pazarının talebinin artması.
-En önemli altın mücevheratı pazarı olan Hindistan'daki ekonomik iyileşme ve Çin'de devam eden iyileşme nedeniyle, altın mücevherat talebinin 2009'unkinden daha yüksek olacağı tahmin ediliyor. Mücevherat talepleri gelecekte bazı zorluklarla karşılaşabilecek olsa da, son rakamlar en önemli pazarlardaki talebin yüksek ücret seviyeleri karşısında direnç kazandığını gösteriyor.
-Mali dengesizlikler ve döviz kurlarındaki belirsizliklere dair endişeler, altına yatırım yapma talebini desteklemeye devam edecek. ABD'nin sağladığı 600 milyar dolarlık ek parasal genişlemenin, ABD Dolarının değer kaybetmesinin ve bununla bağlantılı enflasyon korkularının yanı sıra, altın fiyatlarının yüksek olmasının beklenmesi ve altın yatırım ürünlerinin bireysel yatırımcılar için giderek daha fazla mevcut ve erişilebilir olmasının bu talebi ortaya çıkarması bekleniyor.
-Pek çok yarı iletken altın telle bağlandığından uzun vadeli seviyeler elde eden sanayi talebinin, elektronik sanayindeki yenilenmiş büyümenin geri kalanında da aynı kalması bekleniyor."
Altın mücevherat talebi değer bazında rekor kırdı
2010'un 3'üncü çeyreğine yönelik küresel talep istatistikleri incelendiğinde, toplam altın talebinin, 2009'un 3'üncü çeyreğine oranla yüzde 12 artışla 922 ton iken dolar değeri açısından artış aynı dönem boyu yüzde 43 artışla 36.4 milyar dolara çıktığı belirlendi.
Altın mücevheratına yönelik talepte en iyi performans gösteren dört pazar olan Hindistan, Çin, Rusya ve Türkiye'nin 2009'un 3'üncü çeyreğine oranla yüzde 8 artış gösterdiği tespit edildi. Bu artış küresel talebin yüzde 63'üne tekabül ederken 2010 Eylül'de sona eren 12 aylık sürece yönelik altın mücevherat talebi değer bağlamında 317.5 milyar dolarlık bir rekor kırdı.
Türkiye'de altın talebi 31.4 tona yükseldi
Dünya Altın Konseyi Türkiye Başkanı Cihan Göksel, Türkiye'de yılın 3'üncü çeyreğinde altın mücevheratına yönelik talebin geçen yıla oranla yüzde 3'lük bir artışla 31.4 tona yükseldiğini bunu da yaklaşık 1.9 milyar TL değerinde bir artışa eşdeğer olduğunu belirtti.
Göksel, söz konusu yükselişin Temmuz'dan başlayarak genellikle düğün mevsimi olan yaz döneminde gerçekleştiğine dikkat çekti. Göksel, bu dönemde yaşanan fiyatlardaki gerilemeyle birlikte özellikle 18-22 ayar gibi değerli takılara yönelik tüketici talebinde artış yaşanırken 14 ayarda benzer bir talep görülmediğini belirtti.
Cihan Göksel altın yatırımındaki talebin ise geçen yıla göre yüzde 251'lik bir artışla 15.8 tona yani 943 milyon TL'ye ulaştığını sözlerine ekledi. Göksel, genellikle evlilik sezonunda çiftlere takılan geleneksel altın paraya yönelik talebin altın fiyatlarının gerilemesine paralel olarak artış kaydettiğini ifade etti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:16)