E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın yatırımlarının geleceği parlak mı?---

Altın yatırımlarının geleceği parlak mı?

Altın yatırımlarının geleceği parlak mı?
20 Mayıs 2024 - 16:28 borsagundem.com

Altın fiyatlarındaki yükseliş devam ederken yatırımcılar altın rallisinin geleceğine odaklandı. Uzmanlarsa FED’in faizleri indirmesi ve jeopolitik belirsizliklerin artması nedeniyle altın fiyatları için umutlu

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalarda altın fiyatları ons başına 2.420 dolarlık rekor seviyelerden işlem görüyor. ABD borsalarının popüler altın fonu SPDR Gold Shares ETF de hiç de şaşırtıcı olmayacak biçimde pik seviyelerde. Hem altının ons fiyatı hem de altın ETF’leri bu yılın başından bu yana yaklaşık %17 yükseldi.

Barron’s’un haberinde ise altının güçlü rallisinin ardındaki nedenler tartışılıyor. Uzmanlar düşük tahvil getirileri, zayıflayan bir ABD Doları ve dünya çapındaki jeopolitik gelişmeler nedeniyle altının yükselmekte olduğunu belirtiyor. Diğer değerli metaller de altının bu güçlü rallisine benzer sebeplerle eşlik ediyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, altın, doların zayıf olduğu zamanlarda güçlü performans göstermesiyle bilinen bir emtia varlığıdır. ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yıl politika faizlerini indireceği beklentisi hem 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerini hem de doları baskı altına aldı. Düşük faiz oranları altın yatırımcıları için olumlu bir gelişme olarak görülüyor. Zira altının herhangi bir sabit getirisi yoktur. FED faiz indirimleri sonucu tahvil getirilerinde görülebilecek düşüş altın için iyi haber niteliği taşır.

Yatırım araştırmaları firması Net Davis’in konuyla ilgili raporunda, “Doların momentum kaybetmesiyle birlikte ABD Dolar Endeksi ile altının negatif korelasyonu altın için daha uyumlu hale geldi. Tahvil getirilerindeki mevcut düşüş trendleri de altındaki güçlü bir uzun vadeli yükseliş trendini destekleyecektir” ifadelerine yer verildi.

Altın aynı zamanda uluslararası krizlerin kötüleştiği durumlarda da güvenli liman özelliği gösterir. Altının doğası gereği arzının kıt olması Onu hükümet destekli para birimlerinden daha cazip yapar. Belirsizlikler dünya çapında daha yaygın hale geldiğinde Bitcoin’den de daha cazip bir varlık haline gelebilir. Günümüz dünyasında da belirsizliklerin olağanüstü derecede arttığı görülebiliyor.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş ve israil ve iran arasındaki çatışmaların daha büyük bir kriz oluşturma potansiyeli küresel piyasaları ve tüketici harcamalarını etkiliyor. Çin ile Tayvan arasındaki gerilim de yarı iletken sektörü ve teknoloji sektörünün geneli için istikrarsızlaştırıcı bir etki yaratabilir. Yatırımcılar kasım ayında gerçekleşecek olan ABD’deki başkanlık seçimlerinin de belirsizlikleri artırabileceğini düşünüyor.

Lehman Brothers'ın çöküşüne ve 2008 Küresel Finans Krizi’ne neden olan subprime mortgage krizini doğru tahmin eden Michael Burry bile altın yatırımlarını tercih ediyor.

Burry’nin yatırım firması Scion Asset Management geçen hafta şirket raporlarını paylaştı. Raporda ünlü hedge fonu yöneticisinin ilk çeyrekte Kanada merkezli altın tröstü Sprott Physical’da mart ayı sonu itibariyle 7,6 milyon dolarlık pozisyon açtığı görüldü.

Borsa uzmanlar soruyor: Tüm yumurtalarınız aynı sepete mi?

 

ABD verileri sonrası emtia piyasasında sert yükseliş

 

Yeni petrol bakır mı?

 

Gram altında primli seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)