E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın yatırımlarının 4 kritik adımı---

Altın yatırımlarının 4 kritik adımı

Altın yatırımlarının 4 kritik adımı
21 Kasım 2024 - 17:19 borsaningundemi.com

Bu yılın en popüler ve en çok kazandıran yatırımlarından biri olan altın birçok yatırımcının ilgisini çekiyor. YahooFinance’in haberinde altına yatırım yapmak isteyenlerin atması gereken adımlar derleniyor

BORSANINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altın fiyatların son zamanlardaki yükselişi birçok yatırımcının altın yatırımlarını bir kez daha düşünmesine sebep oldu. Acemi ve deneyimli yatırımcılar portföylerinde altını tercih etmek istiyor olabilir. Ancak dikkat etmeleri gereken önemli bir konuş var.

Altın; nakit, hisse senedi veya tahvil gibi davranmaz. Dolayısıyla altına uygun bir biçimde yatırım yapmak bir miktar bilgi gerektirebilir. Yahoofinance’in haberinde altın yatırımı süreci dört adımda açıklanıyor.

Adım 1: Hedef belirleyin

Altının en önemli özelliği, değerini koruma ve hatta diğer varlıklar düşerken bile değer kazanma yeteneğidir. Yatırımcılar genellikle bu davranışı bir dengeleyici unsur olarak kullanırlar. Hisse senetlerindeki gerçekleşmemiş kayıpları sınırlamak ve nakit mevduatların enflasyon karşısındaki değer kaybını sınırlamak için altının gücüne güvenilebilir.

Altının yaygın bir özelliği de değer deposu olmasıdır. Dolardaki olası bir çöküş halinde altın bir değerli metalden bir takas aracına dönüşebilir. Ünlü finans yazarı Scott Travers konuyla ilişkili açıklamasında, “Altın ekonomik felaketlere karşı bir sigorta poliçesidir” diyor.

Tarih boyunca altın varlıklarının davranışları göze alındığında bir altın pozisyonu için üç uygun yatırım hedefi belirlenebilir:

Hisse senedi fiyatlarından bağımsız bir varlıkta çeşitlendirme

Enflasyona bağlı satın alma gücü kaybına karşı koruma

Beklenmedik bir ekonomik çöküşe karşı yedek değer ve servet kaynağı oluşturma

Adım 2: Tahsis oranı belirleyin

Tahsis, portföyünüzün hisse senetleri, tahvil ve altın gibi farklı varlık türleri arasındaki bileşimidir. Her varlık türü için bir hedef tahsis oranı belirlemek uzun vadede riskleri kontrol etmenize yardımcı olur.

Varlıklarınızın değer zaman içerisinde değişebilir. Örneğin hisse senetleri değer kazanabilir. Böyle bir durumda hedeflediğinizi tahsis oranının aşılması halinde yeniden dengeleme yapmanız gerekir. Aksi taktirde portföyünüz hisse senedi yoğunluklu hale gelecektir.

Travers altın yatırımlarınızın toplam servetinizin %5 ila %15’i civarında olmasını tavsiye ediyor. Bazı yatırımcılar bu oranı %20’ye kadar çıkarıyor. Bu noktada risk iştahınızı da göz önünde bulundurarak altının geçmişteki davranışını gözden geçirmek doğru tahsis yüzdesini belirlemenize yardımcı olabilir.

Altın fiyatlarının yolculuğu

Altın yakın tarih boyunca uzun süreli yükseliş ve düşüş döngüleri gösterdi. 2009'dan 2011'e kadar bir büyüme aşamasındaydı. Daha sonra düşüş eğilimi gösterdi ve dokuz yıl boyunca yeni bir zirve belirleyemedi.

Düşüş döngüleri sırasındaki zayıf getiriler pozisyonunuzun genel yatırım getirilerini azaltma potansiyeli taşıyor. Bu sorunlu hissettiriyorsa daha düşük bir tahsis oranı belirlemek daha doğru olabilir. Öte yandan altının iyi yıllarından daha fazla getiri sağlayabilmek için düşüş dönemlerindeki zayıf performansı kabul etmeye de istekli olabilirsiniz. Bu durumda daha yüksek bir tahsis oranı daha mantıklı gelebilir.

Altın son dönemlerde oldukça güçlü bir performans sergiledi. Goldman Sachs ve JPMorgan analistleri trendin en azından kısa vadede devam edeceğini öngörüyor. Altın rallisindeki en önemli faktörler arasında küresel merkez bankalarının altın alımları, düşen faiz oranları ve tarifelerin artırılması gibi jeopolitik olaylar yer alıyor.

Mücevherlerinizi de sayın

Ne kadar altın varlığına sahip olduğunuzu hesaplarken mücevherlerinizin de bir değeri olduğunu unutmayın. Travers daha fazla altın almadan önce mücevher kutunuzu kontrol etmenizi öneriyor. Altının bu yılki keskin yükselişi göz önüne alındığında altın takılarınız düşündüğünüzden daha değerli hale gelmiş olabilir. Travers, her iki işlemde de bayi ücreti ödeyeceğiniz hatırlatıyor altın sikke almak için mücevherler satmanın yanlış bir tercih olacağı uyarısında bulunuyor.

Adım 3: Yatırım formunu seçin

Altına yatırmak istediğiniz hedef tahsis oranını oluşturduktan sonra nerede altın yatırımı yapacağınıza karar vermeniz gerekir. Yatırımcılar fiziksel altın, altın madeni hisseleri veya altın fonlarına yatırım yapabilir.

Fiziksel altın

Fiziksel altın, mücevherleri, altın külçeleri ve altın sikkeleri içerir.

Altını fiziki olarak satın almak yatırımınızda daha rahat hissetmenizi sağlar. Zira altınınızı evinizde tutabilirsiniz. Ekonomik bir acil durum sırasında değişim aracı olarak kullanabilirsiniz.

Altına sahip olmanın ek ücreti veya devam eden ücretleri yoktur. Altın madeni hisseleri, altın fiyatlarıyla birlikte yükselme ve alçalma eğilimindedir. Ancak işle ilgili faktörler de oynaklığı artırır. Altın fonları fon giderleri için işletim ücreti alır. Fiziki altında ise bu tür masraflar olmaz.

Fiziki altının en büyük dezavantajı ise hırsızlık veya kayıp riskidir. Fiziksel altının uygun bir biçimde güvence altına alınması gerekir. Zira ister evinizde ister bir emanetçide olsun altınınız çalınabilir.

Altının diğer bir dezavantajı da düşük likiditeli bir varlık olmasıdır. Altın varlıklarını değerinde satabilmek için uygun bir bayi bulmanız kolay olmayabilir. Alım satım marjlarını da hesaba katmak gerekir.

Altın madenciliği hisseleri

Altın madenciliği hisse senetlerini satın almak dolaylı altın yatırımı sağlar. Madencilik hisseleri fiziksel altına göre daha likittir. Dolayısıyla alıcıların ödeyeceği ile satıcıların ödeyeceği miktarlar arasındaki fark düşüktür.

Hisse senetlerini saklaması da kolaydır. Hisse senetleri aracılık hesabınızda bulunur ve fiziksel alan kaplamaz. Bu normal hayatın akışı için bir avantajdır. Ancak ekonomik bir felaket sonucu borsalar geçici olarak kapatılırsa bu bir dezavantaja dönüşebilir.

Altın madenciliği hisselerini tercih etmek aynı zamanda daha fazla oynaklık demektir. Bununla birlikte bu hisselerin değişim aracı olarak bir değeri de yoktur. Altın madenciliği hisseleri altınla birlikte değer kazanabilir ancak doğrudan bir değişim aracı olarak kullanılamaz.

Altın fonları

Altın fonları, Altın madenciliğine, hisse senetlerine ve fiziksel altına yatırım yapan fonlardır.

Bu fonlar oldukça likittir. Doğrudan altın fiyatlarına bağlıdır. Fiziksel altınla desteklenen bu fonlar, altın madenciliği hisse senetlerinden veya altın madenciliği fonlarından daha az değişken olabilir.

Altın fonlarının en büyük dezavantajı fon işletim ücreti almalarıdır. Ayrıca tıpkı maden şirketleri gibi altın fonları da değişim aracı olarak kullanılamaz. Dolayısıyla olası bir ekonomik acil durumda kullanılabilir bir araç değildir.

Adım 4: Yatırım ufkunuzu belirleyin

Altın yatırımınızın miktarını ve formunu seçtikten sonra, bir zaman çizelgesi belirleyin. Altının fiyatı dalgalı olabilir. Aynı zamanda uzun süreli düşüş dönemleri gösterebilir. Zaman çizelgeniz kısaysa bu tür davranışlar kabul edilemez. Yatırımlarınızı tasfiye etmeniz gerektiğinde altının fiyatı düşüşte olabilir. Bu oldukça büyük bir risktir.

Uzun vadeli bir elde tutma süresi, hedeflerinize ulaşmak için daha fazla potansiyel sağlar. Örnek olarak, borsa düşüşlerine veya enflasyona karşı korunmak için altın yatırımı yapmak uzun vadeli bir çabadır. Zira hisse senetlerine veya nakit mevduatlara sahip olduğunuz sürece risk devam edecektir. Altını ekonomik bir felakete karşı sigorta olarak tutmak, altını bir felaket gününe kadar saklamanızı gerektirir.

Küçük bir altın pozisyonu, hisse senedi portföyünüz ve satın alma gücünüz için bir dengeleme işlevi sağlayabilir. Evde saklanabilen fiziksel altını seçerseniz, en kötü ekonomik krizlerde de altını para birimi olarak kullanılabilirsiniz. Ancak altının geçmişte hisse senetlerinden daha düşük performans gösterdiğini bilmeniz ve hedef dağılımınızı buna göre seçmeniz de önemlidir.

Ons altın tam gaz ilerliyor!Ons altın tam gaz ilerliyor!

 

Altın Trump’tan öcünü alacak mı?Altın Trump’tan öcünü alacak mı?

 

UBS, altın için 2025 tahminini yükselttiUBS, altın için 2025 tahminini yükseltti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)