E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın yatırımı yapmanın 5 farklı yolu---

Altın yatırımı yapmanın 5 farklı yolu

Altın yatırımı yapmanın 5 farklı yolu
16 Şubat 2023 - 15:37 borsaningundemi.com

Yükselen küresel enflasyonla birlikte altın yatırımlarının da popülaritesi arttı. Bununla birlikte portföyünüzü altına maruz bırakmanın tek bir yöntemi bulunmuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ekonomi Rusya-Ukrayna Savaşı gibi uluslararası krizlerin hakim olduğu zor dönemlerden geçtiğinde yatırımcılar altın yatırımlarına güvenli liman olarak sığınırlar. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre enflasyonun yükseldiği ve hisse senetlerinin zirvelere çok uzakta seyrettiği dönemlerde bazı yatırımcıların istikrarlı değer yaratma siciline güvendiği altın varlıklarına yönelebiliyor.

Yatırımcılar birçok farklı nedenden dolayı altın yatırımlarını tercih edebilir. Hisse senedi ve tahvil yatırımları için iyi bir karşıt emtia yatırım varlığı özelliğine sahiptir. Zira altın nakit akışı üretmese de bir değer deposudur. Bazı yatırımcılar altını enflasyon karşısında savunma yatırımı olarak nitelendirir. ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faizlerini sıfıra yakın bir seviyeye indirmesi gibi enflasyonu destekleyecek piyasa teşviklerine karşı güvenlik sağlayabilir.

Bankrate’in haberinde altın yatırımı yapmak için tercih edilebilecek beş yöntem ve bu yöntemlerin riskleri belirtiliyor:

1. Külçe altın

Altın sahibi olmanın duygusal olarak en tatmin edici yollarından birisi külçe veya sikke altın satın almaktır. Yatırımcı altına bakmanın ve dokunmanın memnuniyetini yaşayabilir. Ancak çok fazla altına sahip olmanın ciddi dezavantajları da vardır. En büyük dezavantajlardan biri de fiziksel altını koruma ve sigortalama ihtiyacıdır.

Fiziksel altın yatırımlarından kâr elde edebilmenin tek yolu altındaki fiyat artışlarıdır. Bu altın madenciliği şirketleri gibi daha fazla altın üretiminden daha fazla işletme kârı elde edebilme yönteminin aksi yönündedir.

Külçe altını çok farklı şekillerde satın alınabilir: APMEX veya JM Bullion gibi çevrimiçi platformlar, hatta yerel bir kuyumcu veya koleksiyoncu aracılığıyla fiziksel altın varlıklarına ulaşılabilir. Alım sürecinde adil bir anlaşmaya ulaşabilmek için altının spot fiyatının bilinmesi gerekir. Sikke yerine külçe altın üzerinden işlem yapmak daha değer biriktirmek için daha mantıklı bir yöntem olabilir. Zira sikkeler altın içeriğinden ziyade koleksiyon değeri için fiyatlandırılır.

Riskleri: Altın yatırımlarındaki en büyük risk varlıklarınızı koruyamamanız durumdan fiziksel altınlarınızın çalınabilir olmasıdır. İkinci büyük risk ise altın satışı sırasında görülür. Özellikle sikkeler üzerinden yatırım yaptıysanız ve acil paraya ihtiyacınız varsa varlıklarınızın tam piyasa değerini almak zor olabilir. Varlıklarınızı normalde edeceği miktarın çok daha azına satmakla yetinmeniz gerekebilir.

2. Altın vadelileri

Altın vadeli işlemleri, yükselen altın fiyatı hakkında spekülasyon yapmak için iyi bir yoldur. İsterseniz altının fiziksel teslimatını bile yapabilirsiniz. Ancak fiziksel teslimat spekülatörleri motive eden bir yöntem değildir.

Altına yatırım yapmak için vadeli işlemleri kullanmanın en büyük avantajı, kullanabileceğiniz muazzam miktarda kaldıraçtır. Başka bir deyişle, nispeten küçük bir miktar para için çok sayıda altın vadeli işlemine sahip olabilirsiniz. Altın vadeli işlemleri düşündüğünüz yönde hareket ederse, çok hızlı bir şekilde çok para kazanabilirsiniz.

Riskleri: Bununla birlikte, vadeli işlem sözleşmelerinde yatırımcılar için kaldıraç her iki yönde işler. Altın size karşı hareket ederse, sözleşmeyi sürdürmek için önemli miktarda para (marj olarak adlandırılır) koymak zorunda kalacaksınız veya komisyoncu pozisyonu kapatacak ve zarar edeceksinizdir. Yani vadeli işlem piyasası çok para kazanmanıza izin verirken, aynı hızla para kaybetmenize neden olabilir.

Genel olarak, vadeli işlem piyasası sofistike yatırımcılar içindir ve vadeli işlem ticaretine izin veren bir komisyoncuya ihtiyacınız olacaktır. Tüm büyük brokerler bu hizmeti sağlamayacaktır.

3. Altın tutan ETF’ler

Fiziksel altın sahibi olmanın veya vadeli işlem piyasasının hızlı tempo ve marj gereksinimleriyle uğraşmanın zorluğunu istemiyorsanız altın fiyatlarını izleyen bir borsa yatırım fonu (ETF) satın almak ideal bir tercihtir.

Altın varlıklarına odaklı ETF’lerin amacı altının fiyat performansından ETF’nin yıllık giderlerini çıkararak ideal performansı yaratmaktır. Bu tür ETF varlıkları diğer borsa yatırım fonlarına göre çok daha düşük gider kesintilerine maruz kalır.

Altın ETF’lerine sahip olmanın bir büyük faydası da piyasa fiyatı üzerinden kolayca nakde çevrilebilir olmasıdır. Piyasanın açık olduğu herhangi bir günde geçerli fiyattan tıpkı bir hisse senedi satar gibi işlem yapabilirsiniz. Diğer bir deyişle altın ETF’leri fiziksel altından daha likit ve daha güvenlidir.

Riskleri: ETF’ler sizin altın fiyatlarına odaklanmanızı sağlar. Bu nedenle altın yükselir veya düşerse fon benzeri şekilde performans gösterir ve yine fonun işletme maliyeti düşülür. Tıpkı hisse senetleri gibi altın da bazen yüksek volatilite görebilir. Bu tür ETF’ler fiziksel altını bulundurmanın en büyük risklerinden kaçınmanıza izin verir. Altını koruyabilme ve varlığın tam değeri üzerinden işlem yapabilme imkanı sağlar.

4. Maden hisseleri

Altın fiyatlarından faydalanmanın bir diğer yolu da bu altın madeniyle işlem yapan madencilik şirketlerine yatırım yapmaktır.

Bu yöntem yatırımcılar için en iyi alternatif niteliğindedir. Zira altın üzerinden iki yönden kâr sağlanabilir. Birincisi altın fiyatları yükseldiğinde maden şirketlerinin kârı da artar. İkincisi maden şirketi zamanla üretimini artırabilme yeteneğine sahiptir.

Riskleri: Tek tek hisse senetlerine yatırım yapıldığında bu işletmeyi dikkatlice anlayabilmek gerekir. Piyasalarda çok sayıda riskli madencilik şirketi bulunur. Bu nedenle yatırımcının tercih yaparken sektörün kendini kanıtlamış bir oyuncusunu tercih etmeli ve bunu yaparken dikkatli olmalıdır. Henüz maden üretmeyen küçük madencilik şirketlerinden kaçınmak akılcı bir yöntem olabilir. Son olarak tüm hisse senetlerinde olduğu gibi madencilik hisseleri de piyasalarda volatilite gösterebilir.

5. Altın madenleri içeren ETF’ler

Tek tek madencilik şirketlerini araştırmak istemeyen yatırımcılar için ETF’ler iyi bir alternatif sunar. Altın madeni şirketlerine yatırım yapan ETF’ler piyasalardaki en büyük madencilere odaklanır. Söz konusu fonlar sektörün genelinde çeşitlendiği için bir maden şirketinin başarısızlığından önemli derecede etkilenmezler.

Riskleri: Çeşitlendirilmiş bir ETF sizi kötü performans gösteren herhangi bir şirkete karşı korur. Ancak sürekli düşen altın fiyatları gibi tüm sektörü etkileyen bir gelişmeye karşı korumaz. Fon tercihi yaparken de dikkatli olmak gerekir. Zira tüm fonlar eşit değildir. Bazı fonlar daha büyük madencilere yatırım yaparken diğerleri ise daha riskli genç madencilik şirketlerine yönelebilir.

Buffett’ın stratejisi teknoloji hisselerinde tutmadı

 

Altında yukarı yönü hareketlilik

 

JPMorgan’dan yatırımcılara ‘kurbağa’ benzetmesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)