E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Emtia piyasaları, pandemi nedeniyle geçen altı aydan sonra yılın ikinci yarısı boyunca da zorlayıcı şartlarla karşı karşıya kalacak. Petrol, bakır ve altının da aralarında bulunduğu önemli emtialar için karışık görünüm seçici olmanın kilit önemde olacağını işaret ediyor.
Tüm dünyada korona virüs vakaları 10 milyona yaklaşırken, yatırımcılar ABD başta olmak üzere bazı ülkelerde vaka sayısının yeniden artışa geçme ihtimalini değerlendiriyor. Ayrıca yılın ikinci yarısına Donald Trump ile Joe Biden arasındaki Beyaz Saray yarışı ve merkez bankalarının adımları da damga vuracak. Çin ekonomisinin toparlanması kritik önemde; Uluslararası Para Fonu (IMF) yılın tamamı için yüzde 1 büyüme öngörüyor.
Gelecek hafta özellikle altın olmak üzere fiyatlarda dalgalanmaya neden olabilecek gelişmelerin bazıları Fed ile ilgili. Fed Başkanı Jerome Powell Salı günü Temsilciler Meclisi'nde Finansal Hizmetler Komitesi'nden önce konuşacak. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tutanakları bir sonraki gün yayınlanacak. ABD piyasaları Bağımsızlık Günü tatili nedeniyle Cuma günü kapalı olacak.
Petrol 2 ayda eksi 40 dolar ile artı 40 dolar arasında çalkalandı
Petrol fiyatları yılın ilk yarısında piyasanın tarihinde görülen en çalkantılı dönemini geçirdi. OPEC+'in Mart ayında patlak veren fiyat savaşı esnasında çakılırken, korona virüsün tüm dünyayı sarmasının ardından çöküş daha da şiddetlendi. Sonrasında ise toparlanma yönüne gitti. ABD'li traderlar ellerindeki ham petrolü başkasına vermek için üzerine para ödediler. Vadeliler Nisan'da eksi 40 dolara kadar geriledi. İki ay sonra ise piyasa artı 40 doları gördü.
Yılın ikinci yarısında gidişat, kapanma önlemleri sonrasında yakıt tüketimindeki canlanmanın sürüp sürmeyeceğine ya da enfeksiyonlardaki artıştan dolayı raydan çıkıp çıkmamasına bağlı olacak. Ayrıca arz da önemli olacak. OPEC ve grup ile birlikte hareket eden üreticilerin piyasadaki gerileme sürecinde biriken milyarlarca varillik stoku temizlemeleri için arzı sınırlı tutmaları gerekiyor. Buna rağmen ABD kaya petrolü bağlamında halihazırda faaliyetlerine devam eden rakiplerinin güçlükler karşısında bir kez daha duruşunu koruması durumunda OPEC'in çabaları boşa gidebilir.
Salgın sürecinde yükselen fiyatlarla hediyelik altınlar da değişti
İlk yarının açık arayla galibi altın
Altın yüzde 16 yükselip yedi yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine tırmanarak ilk yarının açık ara kazananı oldu. Değerli metalin yıl sonuna kadar kazançlarını artıracağı beklentisi geniş çaplı kabul görüyor.
Küresel sağlık krizi, Fed'in öncülük ettiği sınırsız parasal genişlemeye bağlı olarak güvenli varlıklara doğru kesintisiz bir kaçışı tetikledi. Altın destekli Borsa yatırım fonlarında (ETF) bulunan altın miktarı rekora tırmandı. Bu yıl kaydedilen 600 tondan fazla net giriş daha şimdiden geçen yılki artışı gölgede bırakmış durumda.
ABD'deki negatif reel faizlere bağlı olarak yatırım talebi güçlü seyrederken, fiziksel tüketim azaldı ve toparlanmanın yavaş olması bekleniyor. Yine de ANZ Banking Group Ltd. fiyatların 12 ay içerisinde 1,900 doların üzerinde rekora tırmanabileceğini düşünüyor. Bununla birlikte temkinli yaklaşanlar da var. Capital Economics Ltd. güvenli varlık talebinin azalmasıyla birlikte fiyatlarda gevşeme bekliyor. UBS Group AG ise "şimdilik yeni rekora doğru sürdürülebilir bir tırmanış konusunda şüpheli" olduğunu belirtti.
Altın tarihi rekorunu kırabilir
Bakır 10 yılın en iyi çeyreğine hazırlanıyor
Londra'da işlem gören bakır Mart düşüğünden bu yana üçte bir oranında yükseldi ve 2010 yılından bu yana en iyi çeyreğini kaydetmeye hazırlanıyor. Virüs vakalarında yeniden görülen yükseliş sinyallerinin piyasaları çalkalamasına rağmen analistler, bakırda yükseliş için hala alan olduğunu belirtiyor. Jefferies LLC, büyük ekonomilerdeki karantina önlemlerine rağmen arzın zayıf olduğunu söyledi.
Birçok maden şirketi pandemi nedeniyle hala az sayıda personel ile faaliyet gösteriyor. Stokları düşerken hurda bakır bulmakta zorlanıyorlar. Diğer yandan arz sıkıntısına tüm dünyada verilen teşvikler ve en büyük tüketici Çin'de iyileşen talep eşlik ediyor. Bu nedenle otomobillerden elektroniğe birçok alanda kullanılan sanayi metaline yönelik ilgi, Goldman Sachs Group Inc., Bank of America Corp. ve Morgan Stanley de dahil olmak üzere arttı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ons altın da her düşüş alım fırsatı
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:04)