E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Enflasyona yönelik korkular son dönemde hisse ve tahvil piyasalarında volatilitenin yükselmesine neden oldu. Sınırlı arzı olan altın için bu durum oldukça iyi haber olmalıydı, zira altın enflasyonun yükseliş gösterdiği dönemlerde iyi performans gösteriyor. Merkez bankaları her zaman daha fazla para basabilirken, madenciler sihirli bir şekilde daha fazla altın yaratamıyor. Ancak altın son dönemlerde yatırımcıların Bitcoin’e yönelen ilgisiyle birlikte çekiciliğini kaybetti.
Altın fiyatları yıl başından bu yana %9 düştü ve geçen yaz ulaştığı zirve fiyatının neredeyse %15 altında seyrediyor. Bununla birlikte Bitcoin’de yaklaşık %70 yükseliş görüldü ve geçen ay ulaştığı rekor fiyatın oldukça yakınında. Yine de altın savunucuları, değerli metalin sert bir yükselişin eşiğinde olduğunu düşünüyor.
Denenmiş ve onaylanmış enflasyon koruması
Altın klasik bir korku yatırımı. Geçtiğimiz yıl altın fiyatları korona virüs karantinalarının küresel ekonomiyi zedeleyeceği endişeleri üzerine ralli yaşadı. Ancak altın aynı zamanda yatırımcılar, tıpkı şimdi olduğu gibi enflasyona yönelik korku duyduğunda da yüksek performans gösteriyor. Buna ek olarak Bitcoin fiyatlarında görülen volatilite, kripto parayı parasının değerini korumayı amaçlayan birçok büyük kurum için altın karşısında daha az çekici kılıyor.
Swissquote Analisti İpek Özkardeşkaya yakın zamanda kaleme aldığı bir notta, “yatırımcıların enflasyona karşı ciddi bir korumaya ihtiyacı var ve Bitcoin bu ihtiyacı karşılamayabilir” dedi. Bazı yatırımcılar, yeni ekonomik teşvik paketleriyle birlikte enflasyon korkusunun yeniden yükselebilceğini düşünüyor. Tüm dünyada korona virüs aşıları uygulanırken ve insanlar ofislere dönerken yüksek miktarlarda teşviklere ihtiyaç olup olmadığı tartışılıyor.
Yatırımcıların korkusu ise teşvik ödeneklerinin zaman içinde ekonominin aşırı ısınmasına neden olarak, enflasyonu yükseltmesi. Bu durumda, altın fiyatları yükselebilir. AvaTrade’in Baş Piyasa Analisti Naeem Aslam, “daha yüksek altın fiyatlarının bir başka nedeni de teşvik paketi. Enflasyona yönelik gerçek bir korku var” dedi. Açıklamasında daha fazla ekonomik teşvikin enflasyon “ateşini körüklemekten” başka bir etkisinin olmayacağını söyledi.
Amundi analistleri de ABD ekonomisi toparlanma gösterirken, yükselen faiz oranlarının ani bir enflasyon yükselişini tetiklemesinden endişe duyuyor. Analistler yatırımcıların “tetikte kalması” gerektiğini söylüyor ve bu enflasyon ihtimalinden daha fazla altın alarak koruma sağlamalarını tavsiye ediyor. Amundi analistlerine göre, “altın mevcut koşullardaki bol likidite döneminde destek sağlayabilir.”
UBS Global Wealth Management analistleri de salı günü kaleme aldığı raporda altında son dönemde görülen geri çekilmenin “aşırı” olduğunu ve “piyasalardaki belirsizliğin yükselmesiyle birlikte, kısa vadede artabileceğini” söyledi.
Bitcoin’in altını neden geride bıraktı?
Altındaki yükseliş Bitcoin’deki geri çekilmeyle aynı döneme gelmek zorunda değil. Aslına bakılacak olursa kripto paralar tahvil verimlerinin yükselmeye devam etmesinin beklendiği bir dönemde iyi bir yatırım olabilir. Alger’in Piyasa Stratejisi Direktörü Brad Neuman, CNN ile gerçekleştirdiği röportajda, “altın hafif yüksek enflasyon için iyi bir yatırım ancak çok daha yüksek reel faiz oranları için geçerli olmayabilir” dedi.
Neuman’a göre enflasyona genellikle yükselen faiz oranları eşlik etse de, sorun oranların sert bir şekilde yükselerek altın getirilerine zarar verebilecek olması. Bu durum ise altının son dönemlerde Bitcoin’e kıyasla düşük performansını açıklıyor. Bu nedenle Bitcoin ve PayPal gibi kripto paralarla ilişkilendirilen şirketlerin hisseleri, altından çok daha iyi yatırımlar olabilir.
Bitcoin savunucuları aynı zamanda kripto parayı yüksek enflasyon dönemlerinde, değer koruma aracı olarak gören yatırımcıların, Bitcoin’deki yükselişi sürdüreceğini düşünüyor. Bitcoin’in bu yıl gösterdiği yükselişin en büyük nedenlerinden bir tanesi, yüksek ihtimalle yatırımcıların kripto paranın arzının altın ve diğer değerli metallerden çok daha sınırlı olduğunu fark etmesi. Kaynak kodda yer alan yalnızca 21 milyon Bitcoin var ve 18,6 milyonu şimdiden dolaşımda.
Voyager Digital’ın CEO’su Steve Ehrlich, “sınırlı sayıda Bitcoin var. Bu nedenle Bitcoin altının yerini alabilir” dedi. Açıklamasının devamında, “kripto para gerçekten dijital bir altın gibi ve bir ödeme aracı değil” ifadesini kullandı. Birçok tüketici alışverişlerinde altın ya da Bitcoin kullanmıyor, ancak iki varlık da tüketici fiyatları yükselirken yatırım alanının kazananları olabilir.
Teknoloji hisselerindeki düşüş alım fırsatı mı?
Borsa rallisinde sonun yaklaşmadığını gösteren sektör
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:50)