E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAltın tahvili ve sertifika satışı halka tanıtıldı mı---

Altın tahvili ve sertifika satışı halka tanıtıldı mı

Altın tahvili ve sertifika satışı halka tanıtıldı mı
29 Eylül 2017 - 06:20 borsaningundemi.com

Dünya yazarı Tevfik Güngör, 2 Ekim'de Hazine'nin talep toplamaya başlayacağı Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası için tanıtım eleştirisi yaptı. İşte Güngör'ün o yazısı:

2 Ekim 2017 Pazartesi günü Hazine, Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası için Ziraat Bankası şubeleri aracılığı ile talep toplamaya başlayacak.

Ne var ki, bu konuda yeterli tanıtım yapılamadı.

En basiti, bankaların altın günlerinde topladıkları altınlar karşılığı açılan altın hesapları ile, Hazine’nin tahvil ve sertifika uygulaması arasındaki fark anlatılamadı.

Altın tahvili ile altına dayalı kira sertifikası arasındaki fark anlatılamadı.

Ziraat Bankası’na teklif toplama dönemi getirilecek altınların nasıl değerlendirileceği anlatılamadı. Hazine'nin tahvil ve sertifika ihracatında, altınlarını teslim edenlere tahvil ve sertifika verilmeyeceği, kayıt sistemi ile hesapların izleneceği anlatılamadı.

Bu belirsizlikler içinde halkın tahvil ve sertifika programına ne ölçüde ilgi göstereceği önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak.

2-6 Ekim 2017 tarihleri arasında, Ziraat Bankasının tüm şubelerinde değil, belli şubelerinde talep toplanacak. Hangi şubelerin talep toplayacağı http:// www.hazine.gov.tr/ ve http:// www.ziraat.com.tr/ internet sayfalarında ilan ediliyor.

Bu yazıyı hazırlarken Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü sitesindeki açıklamaları okudum. Yeterli bilgi yoktu. Şubeleri aradım. Yeterli bilgi alamadım.

Bankaların altın günlerinde her türlü altın ve altın içeren mücevherat eksperlerce değerlendiriliyordu.

Hazinenin Altın Tahvilleri ve Sertifikalar için Sadece 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecek.

Üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) ve ayrıca Reşat Altınları karşılığı tahvil satışı yok.

Anlaşıldığı kadarı ile banka şubelerinde bunan uzmanlar, getirilen altınların 24 ayar ağırlığının kaç gram olduğunu belirleyecekler.

Altınlarını getirenlerin Altın Tahvilleri ve sertifikalar bir hafta sonra hesaplarına geçirilecek.

Altın tahvilleri ve sertifikalar fiziken basılmayacak. Açık anlatımıyla altınını getirenin eline tahvil verilmeyecek. Tahviller Merkezi Kayıt Kuruluşu’nda yatırımcı adına kayden saklanacak.

Hazine, Altın Tahvili ve sertifika satışına, halkımıza yeterli bilgi aktarmadan başladı. Uzmanlar bile önemli konularda yeterli bilgiye sahip değil.

Örneğin, Altın Tahvili’nde en düşük 24 ayar altın miktarının ne olacağı açıklanmadı. 10 gram altına da tahvil verilebilecek mi? Bilinmiyor.

Halkımızın Altın Tahvilleri ve sertifikalar “kayden saklanacağına göre”, kendilerine bir makbuz mu, yoksa hesap cüzdanı mı verilecek?

Altın tahvilleri ve sertifika sahipleri her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli olarak yüzde 1,20 (yıllık yüzde 2,40) kâr payına hak kazanacak. Getiriler yatırımcıların hesaplarına TL cinsinden ödenecek.

Altın fiyatı geriler ise, altın fiyatına endeksli kâr payı imkanı olmayacak. Ama Altın Tahvili gram olarak ihraç edileceği için, altın fiyatı gerilese bile, tahvilin ve sertifikanın altın karşılığı azalmayacak.

Vadeden önce altın tahvilleri ve sertifikası satılmak istendiğinde Ziraat Bankası tahvil sahibine piyasadaki güncel gram altın fiyatlarına göre ödeme yapacak.

Yatırımcılar vade tarihinden önce isterlerse tahvil ve sertifikaları bir başka gerçek kişiye satabilecek veya devredebilecek.

Tahvillerini veya sertifikalarını ihraç tarihini takip eden ilk 3 ay içerisinde satmak isterlerde tahvil bedelinden yüzde 1,50 oranında kesinti yapılacak.

Tahvillerin veya sertifikaların 3 aylık süre sonrasında bankaya satılmak istenmesi durumunda herhangi bir kesinti yapılmayacak.

Altın tahvili ve sertifika sahipleri vade sonunda anaparalarını 1 kilogramlık külçe altın veya Darphane tarafından üretilen çeyreklik Cumhuriyet ziynet altını olarak talep ederlerse bu taleplerini Ziraat Bankası şubelerine bildirecekler.

Fiziki altın talep etmeyen tahvil sahiplerinin anaparaları vade sonunda, Banka hesaplarına gram altın olarak hesaben ödenecek.

Tahvil ve sertifika sahipleri vadeden önce istedikleri tarihte tahvillerini Ziraat Bankası’na satarlarsa, karşılığını işlemiş faizi/kira getirisi ile birlikte Türk Lirası cinsinden alabilecekler.

Tahvil ve kira sertifikasından elde edilecek getiriler için stopaj vergisi alınmayacak.

Hazine, iyi niyetle bir uygulama başlatıyor. Gerçekçi olalım. Altın birikimi sahipleri genelde banka sistemine yabancı kişiler. Tahvil ve sertifika konusunda yeterli bilgileri yok. Altınını bankaya teslim eden, karşılığında Devlet’in bir kağıdını almak ister. Merkezi Kayıt Sistemi’nin ne olduğunu çok az kimse bilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • goxely29 Eylül 2017 19:19

    cok sacma bir uygulama. ben altinini yukselecek diye yatirim amacli alicam ama elimdeki fiziki altini bozdurup yerine kagit alicam. bankaya veridigm altinlar, altin fiyatini dusurur. fiziki altina talep olmazsa altin nasil yukselecek. altin tahvili olsun, bankalarda ki altin hesaplari olsun. altin yatirimcisinin kendi ayagina sikmasi demektir.