E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Altın, yatırımcıların artan tahvil getirileri ve güçlenen doları göz ardı ederek politik ve ekonomik risklere odaklanmasıyla bu yıl yüzde yedinin üzerinde değer kazanarak direncini korumaya devam ediyor.
Geleneksel getiriler ve para birimlerindeki gelişmeler altının değerinin üzerinde olduğuna işaret ederken, güvenli varlıklara olan talep güçlü kalmaya devam ediyor.
Bunun başlıca nedenlerinden birinin altın yatırımcılarının Fed’in son 40 yıldır görülen en yüksek enflasyonu ekonomiye zarar vermeden düşüremeyeceğine inanması olduğu düşünülüyor. Bu yatırımcılar için altın artan fiyatlar ve düşük büyümeye karşı iyi bir değer koruma aracı olarak öne çıkıyor.
“Altın, Fed’in reel faizleri artırırken ekonomide yumuşak bir iniş gerçekleştirme yeteneğini sorguluyor” diyen Macquarie Group Metal Stratejileri Direktörü Marcus Garvey, “Altının, Fed’in başarısızlığını yoğun şekilde fiyatladığını söyleyebilirsiniz” değerlendirmesinde bulundu.
UBS Group Analisti Joni Teves de artan reel faizler için daha az endişeli olan yatırımcıların Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası artan jeopolitik belirsizlikler nedeniyle stratejik olarak portföylerini çeşitlendirdiklerini vurguluyor.
Çatışmalar artarsa altının cazibesini tekrar artabilir
Küresel ekonomik görünüm, Ukrayna savaşı ve Çin’in Kovid-19 kaynaklı yeni kapanmalar yaşaması nedeniyle bozulan güçlü ekonomik toparlanma nedeniyle zayıflamaya başladı. Hali hazırda büyüme tahminleri üzerinde baskı kuran çatışmaların tekrar alevlenmesinin altının cazibesini tekrar artırabileceği düşünülüyor.
Rusya’ya uygulanan yaptırımların altında çok daha büyük bir değişime neden olabileceğini düşünenler de var. Credit Suisse’in etkili analistlerinden Zoltan Pozsar, Rusya Merkez Bankası’nın sahip olduğu rezervlerin yarısına el konmasının altının çok daha önemli bir rol oynayacağı yeni bir mali paradigmayla sonuçlanabileceğine dikkat çekti.
Rusya Merkez Bankası alternatif varlık birikimine yöneliyor
“Mevcut fiyatların enflasyon ve artan getirilerden daha çok ortaya çıkan jeopolitik riskler ve Rusya Merkez Bankası’nın alternatif varlıklar biriktirmeye yönelmesiyle alakası var” diyen Asia Pacific Küresel Piyasalar Stratejisti David Chao, “Altının daha yüksek seviyelerde olmamasına daha çok şaşırdım” ifadelerini kullandı.
Aynı zamanda Batı ülkelerinin dünyanın ikinci en büyük altın üreticisi olan Rusya’dan gelen altınları kara listeye almasının da fiyatlar üzerinde ciddi bir etkisi olacağı düşünülüyor.
Yine de birçok takipçi için altının rallisinin biteceğine dair birçok işaret mevcut. Enflasyondan arındırışmış hazine tahvilleri Çarşamba günü ilk kez pozitife dönerken dolar da 2020 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyelerden işlem görerek altını yabancı yatırımcılar için daha pahalı hale getirdi.
Altının bir sonraki büyük testi iki hafta sonra yapılacak olan ve enflasyonun dizginlenmesi için sert bir adımın beklendiği Fed toplantısı olacak. Yatırımcılar Fed yetkililerinin toplantıda daha öncekilerden daha büyük bir faiz artışı yapacaklarına kesin gözüyle bakıyorlar.
“Fiyat baskılarının zirve noktasına ulaştığına dair bazı erken işaretler görmekle birlikte ekonominin direncini koruduğunu görüyoruz” diyen Julius Baer Group Analisti Carsten Menke, “Ukrayna’daki savaşın daha da kötüleşmeyeceğini varsayarsak güvenli liman arayanların altına olan talebi düşmeye başlamalı” ifadelerini kullandı.(Bloomberg)
Bakır ve demir fiyatlarında artış sürüyor
Petrol arz riski etkiyle yükseldi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:09)