E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın sahte mi, gerçek mi nasıl anlaşılır?---

Altın sahte mi, gerçek mi nasıl anlaşılır?

Altın sahte mi, gerçek mi nasıl anlaşılır?
24 Haziran 2020 - 12:27 borsaningundemi.com

Dünyada rezervleri kısıtlı olan ve bu yüzden en değerli yatırım madenlerinden biri olan altının, pandemi etkisiyle de fiyatlarının katlanması sahte altın üreticilerini harekete geçirdi. Peki bu süreçte gerçek ile sahte altının ayrımı nasıl yapılır?

Altın genelde manyetik değildir. Bu yüzden mıknatısa yaklaştırdığınızda çekim oluşmaması gerekmektedir. Özgül ağırlığı yüksek olduğundan, altın takılar, imitasyon takılara göre daha ağırdırlar. 22 ayar altının sesi tok çıkar, sahte yada çok düşük ayarlı altınların ise daha tizdir.

Altının ayarı ve saflığı genellikle takıların üzerine damgalanmaktadır. Bu damga; 916, 750, 585, 416, 375, 333 gibi üründe 1000’de kaç altın olduğunu gösteren rakamlar (milyem) ya da 22K, 18K, 14K, 10K, 9K, 8K gibi ayar bilgileri olabilir. Bir genelleme yaparsak; 22 ayar altın, bileziklerde; 18 ayar altın, pırlanta ve değerli taşlı mücevherlerde; 14 ayar altın sentetik ya da çok değersiz taşlı ve taşsız ürünlerde kullanılır. 10 ayar altın ve 9 ayar altın da genellikle yurt dışına ihraç edilen ürünlerde, 8 ayar altın ise elmas takılarda kullanılmaktadır.

Bir de şunu unutmamak gerekir ki; gerçek bir has altın ya da işçiliği az olan altın hiçbir zaman piyasadaki altın fiyatlarından çok çok daha ucuza satılmaz. Değeri neredeyse her yerde sabit olan bu madenin aşırı şekilde ucuza satılması akla ve mantığa aykırıdır, dikkat edilmelidir.

MIKNATIS TESTİ

Altın ve altın alloy’ları genelde magnetik değildir. Yani, bir mıknatısa tuttuğunuzda genellikle çekim oluşmaz. Eğer mıknatıs tarafından çekiliyorsa, takınız sahte olabilir.

1) AĞIRLIK TESTİ

Altın, özgül ağırlığı yüksek bir elementtir. Bu nedenle de altın takılar, sahtelere oranla çok daha ağırdır.  

2) DAMGA TESTİ

Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa, sahte olma olasılığı yüksektir.

3) FİRMA DAMGASI

Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar. Damgalı ürünlerin sahte olması ihtimali çok düşüktür.

4) RENK TESTİ

Yeşil altın, kendine özgü bir renk karakterine sahiptir. Bakır ve pirinç renginde değildir.

5) FİYAT TESTİ

Gerçek altın hiçbir zaman çok ucuza satılmaz.

Bu testlerin yanı sıra, çok doğru bir sonuç almak için profesyonel desteğe ve laboratuvar testlerine başvurulabilir. Laboratuvar ortamlarında nitrik asit ve hidroklorik asit kullanılarak testler uygulanabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)