E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın rallisinin önü açık mı?---

Altın rallisinin önü açık mı?

Altın rallisinin önü açık mı?
21 Mart 2024 - 13:34 borsaningundemi.com

Geleneksel güvenli liman yatırımı olarak bilinen altın geçtiğimiz gün yeniden tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Uzmanlara göre altın rallisinin sürdürülebilirliğini destekleyen birçok faktör hala etkili

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altın fiyatları çarşamba günü tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. Uzmanlarsa küresel merkez bankalarının rekor seviyede altın alımlarıyla birlikte altının yükselecek daha çok yolu olduğunu düşünüyor.

CNBC’nin haberine göre Citi’nin Kuzey Amerika Altın Araştırma Başkanı Aakash Doshi ABD Merkez Bankası’nın (FED) 2024’ün ikinci yarısında faiz oranlarını düşüreceği beklentileri hesaba katıldığında altın fiyatlarının 2024’ün ikinci yarısında ons başına 2.300 dolara kadar yükselebileceğini söyledi. Altın şu anda ons başına 2.203 dolardan fiyatlanıyor.

Altın fiyatları genellikle faiz oranlarıyla ters korelasyonla hareket etme eğilimindedir. Faiz oranları düştükçe altın yükselir, zira düşük faiz oranları tahvil gibi sabit getirili varlıkların sağladıkları getiriyi düşürerek altını daha cazip hale getirir.

Finans devi Macquarie de altın fiyatlarının yılın ikinci yarısında yeni zirvelere tırmanacağını öngörüyor. Macquarie stratejistleri fiziki altın alımlarının fiyatları yükselttiğini kabul ederken fiyatlardaki son 100 dolarlık artışı vadeli piyasalardaki önemli alımlara bağlıyorlar.

Dünya Altın Konseyi (WGC) Küresel Merkez Bankaları Birimi Başkanı Shaokai Fan, "Son iki yılda tarihi seviyelerde altın satın alan merkez bankaları, 2024'te de güçlü alıcılar olmaya devam ediyor" dedi.

Altın uzmanları bu alımların yüksek faiz oranlarına ve güçlü dolara rağmen altın fiyatlarını güçlendirdiğini söylüyor.

Yüksek faiz oranları, altının herhangi bir sabit getirisi olmaması nedeniyle normal şartlarda altının piyasalardaki cazibesini azaltması beklenir. Daha güçlü bir dolar diğer para birimleri sahipleri doları cazip hale getirirken altınınsa parlaklığını aşındırır. Ancak mevcut durumda altına yönelik güçlü fiziksel talep jeopolitik belirsizliklerin altının güvenli liman varlığı olarak cazip hale gelmesinden kaynaklanıyor.

Doshi konuyla ilgili açıklamasında, “Son on yılda Rusya ve Çin en büyük iki altın alıcısıydı. Ancak merkez bankası alımların son yıllarda oldukça çeşitlendi” ifadelerine yer veriyor.

Çin Merkez Bankası’nın altına hücumu

Çin, hem tüketici talebi hem de merkez bankası altın alımları için önde gelen itici güç konumunda ve dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde altın alımlarının yavaşlaması da muhtemel değil.

Çin Merkez Bankası 2023’te en fazla altın alan merkez banka oldu. WGC, Çin'in zayıf ekonomisinin ve zor durumdaki emlak sektörünün de daha fazla yatırımcıyı güvenli limanlara yönlendirdiğini ve bireysel altın yatırımının güçlü kaldığını söyledi.

Polonya Merkez Bankası, 2023'te 130 ton külçe altın alarak ikinci en büyük net altın alıcısı oldu.

Wheaton Değerli Metaller CEO'su Randy Smallwood, Rusya-Ukrayna savaşının zorluklarının Polonya'yı istikrar arzusuna yönlendirdiğini söyledi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Polonya Merkez Bankası Başkanı Adam Glapiński 2021'de ülkenin mali güvenliğini artırmak amacıyla 100 ton altın satın almayı planladığını açıklamıştı.

76,51 ton satın alan Singapur Merkez Bankası (MAS) 2023'te üçüncü en yüksek net altın alımını kaydetti. MAS, yatırım kararının nedenini açıklamazken, Dünya Altın Konseyi’nden Fan, merkez bankalarının devam eden Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan jeopolitik risklere karşı temkinli davrandığını tahmin ediyor.

Fan merkez bankaları alım portföyleri için "Muhtemelen rezerv tahsislerini riskler konusundaki görüşlerine göre ayarlıyorlar" açıklamasında bulundu.

 

Perakende alımları

Güçlenen altın fiyatları perakende piyasasındaki mücevher, sikke ve külçe alımlarından da kaynaklanıyor. Çin Merkez Bankası’nın dev alımlarının yanı sıra Çinli perakende tüketiciler de en fazla altın alan perakende kesim olarak öne çıkıyor.

Fan, "Perakende tüketici düzeyinde, bireylerin sahip oldukları varlıkları çeşitlendirmek için altına yönelmesiyle, Çin geçen yıl altına olan güçlü küresel talepte önemli bir faktör haline geldi" dedi.

Dünya Altın Konseyi'nin verilerine göre Çin, 2023'te Hindistan'ı geçerek dünyanın en büyük altın mücevher alıcısı oldu. Çinli tüketiciler geçen yıl 2022'ye göre %10 artışla 603 ton altın mücevher satın aldı.

Çin'in yanı sıra, Hindistan'daki altın tüketici talebinin de dünyanın en büyüklerinden biri olduğunu söyleyen Smallwood, özellikle Hindistan'ın düğün sezonunda altına olan talebin arttığını da sözlerine ekledi.

Smallwood, “Altın her zaman Hindistan’da birine verebileceğiniz en yüksek değerli hediyedir. Düğün sezonunun gerçekten önemli bir parçasıdır” açıklamasında bulundu.

WGC, Hindistan'ın mücevher talebinin güçlü olmaya devam etmesini beklediklerini ancak altının daha pahalı hale gelmesinin bu harcamalara bir miktar zarar verebileceğini söyledi. Hindistan'ın altın mücevher tüketim talebi 2023'te bir önceki yıla göre %6 düşüşle 562,3 tona gerilemişti.

Bununla birlikte, Hindistan'ın külçe altın ve sikkelere yaptığı yatırım yıldan yıla %7 arttı. Hindistan Merkez Bankası'nın ocak ayında 8,7 ton altın satın alarak Temmuz 2022'den bu yana en yüksek aylık alımı gerçekleştirmesiyle ülkenin merkez bankası altın talebi de güçlü olmaya devam ediyor.

WGC kayıtlarına göre, Türkiye'nin geçen yılki altın talebi de 2022'nin neredeyse iki katına çıktı. Uzmanlar perakende tüketicilerin yükselen enflasyon ve ekonomideki belirsizlik nedeniyle altın yatırımlarını tercih ettiğini belirtiyor.

Gram altın zirvesini yeniledi

 

Altında Fed sonrası rekor seviye

 

FED plana bağlı kaldı, borsaların önü açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Selim22 Mart 2024 08:35

    Paraların hepsi eriyor.

  • Mucise Reis : )21 Mart 2024 15:46

    FED faiz arttırdıgında globalde olabilir. usd varlıklra gidebilir. dunya merkezleride aynı taktıgı yapıyor. yanı o ulkelerın paralarıda aynı rotayı izleyecek. o bakımdan ee belki diyoruz. pmı larda önemli tabi bu durumda pmı lar iyi 50 üzeri ise üretimde var demek hisseler daha guvenlı olabilecek. bence yanı genış denklem