E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel merkez bankaları enflasyona karşı korunmak ve dolara olan bağımlılıklarını azaltmak için altın alımlarını rekor seviyelere çıkardı. Yılın ilk dokuz ayında merkez bankalarının altın alımlarına Çin öncülük etti.
Financial Times’ın haberine göre, Dünya Altın Konseyi (WGC) merkez bankalarının yılın ilk dokuz ayında 800 ton altını rezervlerine kattığını açıkladı. Bu rakam yıllık bazda %14’lük bir artışa işaret ediyor.
Bu olağanüstü altın iştahı yükselen tahvil getirilerine ve güçlenen dolara meydan okuyarak ons altın fiyatlarını 2.000 dolar sınırına getirdi.
Artan tüketici fiyatları ve birçok piyasada değer kaybeden para birimleri, bir değer deposu olarak altına hücumu tetikledi. Altın tarihsel olarak küresel enflasyon yükseldiğinde tercih edilen bir varlık olarak öne çıkıyor.
Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, merkez bankalarının altına hücum etmesi, Washington'un Rusya'ya yönelik yaptırımlarında doları silah haline getirmesinin ardından, ülkelerin rezerv para birimi olarak ABD Doları’na olan bağımlılıklarını zayıflatma talebinden de kaynaklanıyor.
Çin, 11 aydır sürdürdüğü altın alım politikasının bir parçası olarak bu yılın başından itibaren en büyük altın alıcısı olarak öne çıktı. Çin Merkez Bankası, bu yıl 181 ton altın alarak altın rezervlerinin payını %4'e çıkardı.
Üçüncü çeyrekte 57 tonla Polonya ve 39 tonla Türkiye diğer en büyük alıcılar oldu. Sekiz banka daha 1 tondan fazla satın aldı.
Piyasa analistleri geçen yıl tüm zamanların en yüksek seviyesinden gerileyen altının daha fazla düşmesini bekliyordu. Merkez bankalarının hızlı alımlarının devam etmesiyle birlikte yeniden yükselen fiyatlar analistleri de şaşırttı.
Orta Doğu’da Hamas ile İsrail arasında patlak veren savaş da güvenli liman varlığına olan taleple birlikte fiyatları 16 gün içerisinde neredeyse %10 artırdı.
WGC'nin Baş Piyasa Stratejisti John Reade, yıllık resmi altın alımlarının toplamının geçen yılki 1.081 tona "yaklaşmasını veya aşmasını" beklediğini söyledi.
Merkez bankaları altın alımlarını IMF’ye bildirir. Ancak özellikle Çin ve Rusya için altının gerçek küresel akışının resmi finans kurumlarının bildirilenden çok daha yüksek olduğu görülebiliyor.
WGC, üçüncü çeyrekte merkez bankalarının resmi olarak bildirilenin üzerinde 129 ton altın alımı gerçekleştirdiğini ve genel resmi sektör alımını 337 tona çıktığını hesaplıyor. Bu toplam rakam bir önceki çeyreğin iki katından fazla olsa da bir önceki yılın aynı dönemine göre de yüzde 27 daha düşük.
Ağustos ayında BMO analistleri, Çin'deki özel sektöre ait ve merkez bankası yönetimi altındaki altın varlıklarının "yıllık tüketici talebinden ve resmi alımların önerebileceğinden önemli ölçüde daha yüksek olduğunu" öne sürdü.
Çin Merkez Bankası’nın altın alımları, zayıflayan Çin Yuanı, canlılıktan yoksun olan yerel borsa ve sorunlarla boğuşan emlak sektörü ile birlikte, tüketiciler de servetlerini depolamak için altın satın almaya teşvik edildi.
Tüm bu faktörler ABD Merkez Bankası’nın politika faizlerini uzun süre yüksekte tutacağına dair genel yatırımcı kanısına rağmen altının tüm zamanların en yüksek seviyesi olan ons başına 2.072 dolara yakın seyretmesine sebep oldu. Üçüncü çeyrekte altına dayalı borsa yatırım fonlarından 8 milyar dolarlık çıkış yaşandı.
Altın fiyatlarında Fed öncesi sınırlı düşüş
Borsalardaki düzeltme yeni bir ayı piyasasını tetiklemiş olabilir
Petrol fiyatları Fed toplantısı öncesi durağan
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:13)