E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’deki bölgesel bankaların durumuna ilişkilerin endişeler ve Çin’deki talebin yeniden canlanması altın piyasalarını beslemeye devam ediyor. Financial Times’ın haberine göre son altı aydır süregelen ralliyi destekleyen söz konusu gelişmeler altın fiyatlarını tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştırıyor.
Pekin’de Sıfır-Kovid politikalarından vazgeçilmesinin ardından Dünya Altın Konsey’ine göre, son üç ayda Çinli tüketiciler mücevher, külçe ve sikke alımlarını artırdı. ABD’de üç bölgesel bankanın iflas etmesi ise yatırımcıların altına olan ilgisini destekledi. Zira altın genellikle belirsizlik zamanlarındaki güvenli liman olarak görülür.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD bankacılık krizinin son ayağı ise bir diğer bölgesel banka olan PacWest gibi görünüyor. Banka geçtiğimiz hafta potansiyel satış imkanlarını araştırdığını açıklamıştı. Aynı hafta altın fiyatlarında ise ciddi bir yükseliş görüldü. New York Ticaret Borsası’nda (COMEX) altının ons fiyatı perşembe günü 2.072 dolara kadar yükseldi. Refinitiv verilerine göre, spot altın fiyatları 2.072,49 dolarla tüm zamanların zirvesine ulaştı. Cuma günü hafif bir şekilde gerileyen COMEX ons altın fiyatı 2.008 dolara düştü. Beklenenden daha yüksek gelen Amerikan istihdam verileri ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalacağı beklentilerini artırdı.
Tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşılan son ralli FED’in çarşamba günü son faiz artışını gerçekleştirebileceğine yönelik beklentilerin ardından ivme kazandı. Faiz artışı beklentileri yatırımcılar için altının cazibesini azaltır. Zira sabit getirisi olmayan altını tutmak tahviller üzerinden sağlanabilecek getiriden vazgeçmek anlamına gelir.
Geçen yıl küresel merkez bankaları tarafından yapılan 1.087 tonluk rekor altın alımları kasım ayından bu yana altın fiyatlarındaki canlanmayı tetiklemişti. Batılı olmayan merkez bankaları Washington yönetiminin ABD Doları’nı Rusya’ya karşı silah olarak kullandığı gerekçesiyle altına olan ilgisini artırdı.
Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) üç aylık raporuna göre, merkez bankalarından gelen alım çılgınlığı bu yıla da yayıldı. Geçen yılın ikinci yarısında görülen yüksek seviyelerin hafiflemesine rağmen, ilk çeyrekte rekor 228 ton altın alımı yaptı.
WGC Baş Piyasa Stratejisti John Reade, altının yükselip yükselemeyeceğinin, yatırımcıların bankacılık krizinin kötüleşeceğine dair belirtiler görüp görmediğine, FED’in faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlayacağına dair kesinliğe ve daha zayıf bir dolara bağlı olacağını söyledi.
Reade FT’deki açıklamasında, “Farklı alanlardan oluşan gelgitler var. Fakat henüz tam olarak etkilerini görmediğimiz asıl konu altına yapılan finansal yatırımın yaygınlaşmasıdır. Bu noktadan itibaren kesinlikle tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkacağı belliydi. Sorulması gereken soru ise bu noktadan sonra devamının gelip gelmeyeceği ve önemli getiriler sağlanıp sağlanmayacağı” ifadelerine yer verdi.
Altın destekli borsa yatırım fonları ise geçtiğimiz dönemde önemli çıkışlara maruz kaldı. Daha yüksek faiz oranları döneminde sabit getirisi olmayan altına kıyasla yatırımcılar tahvil yatırımlarını tercih etti.
İlk çeyrekteki ETF çıkışları 1,5 milyar dolara eşdeğer olan 29 tonluk altın civarındaydı. 11 ay boyunca altın ETF’lerinde görülen çıkışlar mart ayında ise bankacılık kriziyle birlikte tersine döndü.
Bu faktörlerin bir sonucu olarak, tezgâh üstü faaliyetler de dahil olmak üzere altın talebi, bir yıl öncesine göre yüzde 1 artarak ilk çeyrekte 1.174 tona yükseldi.
Yüksek altın fiyatları, talepte bir miktar tahribata neden oldu ve özellikle mücevher satışlarının 2023'ün ilk üç ayında yıllık bazda yüzde 17 düştüğü Hindistan'da piyasa derinden etkilendi. Yüksek fiyatlara duyarlı tüketiciler satış faaliyetlerini artırdı.
Geçen yılın ikinci yarısında merkez bankası rekor seviyelere ulaşan altın alımlarının önemli bir kısmı Uluslararası Para Fonu’na bildirilmeyen gizemli alıcılar tarafından yapıldı. FT haberine göre söz konusu alıcıların Çin, Rus ve Orta Doğu kaynaklı olduğundan şüpheleniyor.
Bu, yılın ilk çeyreğinde söz konusu gizemli altın alımları düşüşe geçse de devam etti. 2022'nin son altı ayında 500 ila 580 ton civarında olan gizemli alımlar ilk çeyrekte 110 ila 120 ton aralığında devam etti.
Merkez bankalarının alımlarını rapor etmesiyle birlikte gizemli alımların miktarı düşebilir. WGC’den Reade gizemli alımlardaki azalmanın büyük olasılıkla Çin Merkez Bankası'nın alımlarını bildirmesinden kaynaklandığını söyledi.
Fed’in olası politika değişikliği, tahvil piyasasının radarında
Nisanda en çok altın kazandırdı
Altın talebi ilk çeyrekte geriledi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Altın düşmeyle pul olmaz
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:54)