E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın piyasasında küresel göç---

Altın piyasasında küresel göç

Altın piyasasında küresel göç
10 Ekim 2022 - 11:20 borsaningundemi.com

Batı, yükselen faiz oranlarına elindeki altını boşaltarak yanıt veriyor; Asyalı alıcılar ise düşen fiyatlardan yararlanmak için ucuz külçeleri kapıyor. Bu da altın piyasasında küresel bir göç yaşanmasına neden oluyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altın piyasasında büyük bir göç yaşanıyor. Asyalı ülkeler ucuz mücevher ve külçe altınları kapmak için düşen fiyatlardan yararlanırken, Batılı yatırımcılar ise yükselen faiz oranlarına tepki olarak ellerindeki altını boşaltıyor.

Kapalı Çarşı ve Şangay

Bloomberg’den Eddie Spence ve Sing Yee Ong’un haberine göre, altını bir yatırım olarak daha az çekici hale getiren yükselen faiz oranları, New York gibi finans merkezlerinin kasalarından büyük miktarlarda değerli metalin çekildiği ve Şanghay altın piyasası veya İstanbul Kapalı Çarşı'daki talebi karşılamak için doğuya yöneldiği anlamına geliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, aslına bakılırsa, piyasalara hakim olan belirsizlik ve tuhaflıklar ile birleşen lojistik sorunlar, altın alım satımcılarının istedikleri yerde yeterince külçe altın bulmasını zorlaştırıyor. Bu da altının yeterince hızlı hareket edemediği anlamına geliyor. Bunun bir sonucu olarak da, bazı Asya pazarlarında altın ve gümüş, ortalama küresel fiyatın üzerinde alışılmadık derecede yüksek karlarla satılıyor.

Altın arıtma ve ticareti şirketi MKS PAMP SA Ticaret Müdürü Joseph Stefans, “Altını elinde tutmanın teşviki çok daha düşük. Altın artık batıdan doğuya doğru gidiyor. Biz de elimizden geldiğince ayakta kalmaya çalışıyoruz” diyor.

Altın piyasası döngüsü işliyor

Değerli metallerin dünya çapında piyasalara dönüşü, onlarca yıldır tekrarlanan altın piyasası döngüsünün de bir parçası olma niteliği taşıyor. Buna göre, yatırımcılar geri çekilip fiyatlar düştüğünde, Asya alımları hızlanıyor ve değerli metaller doğuya doğru akarak piyasadaki zayıflıktan faydalanarak altın fiyatına taban oluşturmaya yardımcı oluyor. Ardından, altın piyasaları sonunda yeniden toparlandığında, altının çoğu New York, Londra ve Zürih sokaklarının altındaki banka kasalarında oturmak için geri dönüyor.

527 tondan fazla

Mart ayındaki zirve noktasından bu yana, Fed'in agresif faiz artışlarının finansal yatırımcılar tarafından toplu tasfiyeye neden olması nedeniyle altın fiyatlarının da yüzde 18 oranında düştüğü gözleniyor.

CME Group ve Londra Külçe Piyasası Birliği'nden alınan verilere göre, Nisan ayının sonundan bu yana en büyük iki Batı pazarını oluşturan New York ve Londra kasalarından 527 tondan fazla altın çıkmış gözüküyor. Aynı zamanda, ithalatı Ağustos ayında son dört yılın en yüksek seviyesine ulaşan Çin gibi dev Asyalı altın tüketicilerine yapılan altın sevkiyatlarının da arttığı gözleniyor.

Talep hala karşılanamıyor

Bol miktarda altın doğuya yönelse de bu miktarın ihtiyaç duyulan talebi karşılamak için hala yeterli olmadığı belirtiliyor. MKS PAMP'a göre Dubai ve İstanbul'da veya Şanghay Altın Borsası'nda altın, son haftalarda Londra’ya kıyasla çok yıllık karlarla işlem görüyor. Bu da satın almanın ithalatı geride bıraktığının bir işareti anlamına geliyor.

Hong Kong merkezli değerli metaller danışmanlık şirketi Precious Metals Insights Genel Müdürü Philip Klapwijk, “Talep tipik olarak fiyatlar düştüğünde yükselir. Alıcılar daha düşük fiyattan metal tedarik etmek istiyor ve söz konusu yerel fiziksel piyasada fiyatlar düştüğünde yeterli değerli metal olmayabiliyor; bu da yerelde altının değerini artıran bir unsur olarak öne çıkıyor” şeklinde konuşuyor.

Tayland Altın Tüccarları Derneği Başkanı Jitti Tangsithpakdi'ye göre, Tayland'da altın, arz eksikliği ve yerel para birimindeki zayıflık nedeniyle Londra’ya kıyasla daha yüksek fiyattan işlem görüyor.

Hindistan'da ise gümüş yüksek primle işlem görüyor. Danışmanlık şirketi Metals Focus’a göre, oluşan fark son zamanlarda normal seviyenin üç katından fazla bir seviyeye yükselmiş bulunuyor; bu da 1 dolardan fazla bir farka karşılık geliyor.

Metals Focus Mumbai Baş Danışmanı Chirag Sheth, “Alım satımcılar stoklarını yenilediği için şu anda gümüşe olan talep çok da büyük. Ekim ve Kasım aylarında kutlanan Diwali ile sona eren festival sezonunda primler yüksek kalabilir” şeklinde konuşuyor.

Altının çoğu New York’tan çıkıyor

Analistler, Asya'nın iştahını kabartan ve besleyen değerli metallerin çoğunun New York'taki Comex vadeli işlem piyasasını destekleyen CME Group tarafından işletilen kasalardan çıktığını söylüyor.

Pandeminin başlarındaki piyasa değişimleri, Batı’da fiyatlarda büyük bir artışa neden olmuş ve bankaları vadeli işlem pozisyonlarını karşılamak için büyük stoklar oluşturmaya zorlamıştı. Son aylarda altın Londra'ya kıyasla Comex'te indirimli işlem görüyordu ve bu stoklar şimdi Asya talebini karşılamak için hızla aşağı çekiliyor.

Bununla birlikte, kısmen Asyalı alıcıların daha büyük boyutlar yerine 1 kilogramlık külçeleri tercih etme eğiliminde olmaları nedeniyle sürecin beklendiği kadar hızlı ilerlememesi de ihtimaller dahilinde gözüküyor.

Değerli metal ticaretiyle uğraşanlar, yüksek Asya primlerine katkıda bulunan başka lojistik zorluklarla da karşı karşıya olduklarını söylüyor. Stefans, “Gemi veya uçaklara eşya almak eskisinden biraz daha zor. Bu da talebin arzın çok ötesine geçtiğine dair gerçekten klasik bir örnek” diyor.

Altında endişe sürüyor

 

Eylül ayında altın ETF'lerinden çıkış devam etti

 

LME değerli metal vadelilerinde işlemleri sona erdirmeyi planlıyor

 

Değerli metallerde Rusya tepkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ŞEMİREN ANKARALI10 Ekim 2022 16:57

    YAKINDA BÜYÜK BİR BALON PATLAYACAK BENCE ÇOK AZ KALDI .KEŞ NAKİTTE OLANLAR KRAL OLACAKTIR.