Geçen haftanın en fazla kazandıran yatırım aracı altın oldu. Bu değerli emtiaya yönelik küresel talebin yılın ilk yarısında artmasıyla fiyatlarda yeniden yükseliş başlamıştı. AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Dan Hrushewsky, Çin ve Hindistan'daki yatırımcıların düşük fiyattan altın alım yoluyla fiyatlara destek sağlıyor gibi göründüğünü belirtti. Kanada Jennings Capital Inc'nin Kıdemli Altın Analisti Dan Hrushewsky, "Çin'den gelen altın talebi, Hindistan'la ilişkili olarak yükseliyor ve Çinli yatırımcılar bunda büyük rol oynuyor" diye konuştu.
Hindistan'ın geleneksel olarak en büyük altın alıcısı olduğunu anımsatan Hrushewsky, "Hükümetin altın ithalatını kısıtlayarak cari hesaplarını yönetme girişimlerinin artık çok rağbet görmediğine inanıyorum. İnsanlar bu çerçevede bir yol bulacaktır" ifadelerini kullandı.
Hrushewsky, yatırımcılara altına uzun vadede yatırımlar yapmaları yönünde tavsiyede bulunarak, "Altın, güvenli tasarruf aracı olma rolüyle hizmet etmeye devam edecek. Birçok batılı hükümetin sahip olduğu 'disiplin eksikliği'nden kaynaklı yükselen borç seviyeleri unutuluyor. Hükümetler, para birimlerinin değerini düşürme yoluyla borçlarını azaltmak için uğraşıyor. Bu nedenle altın fiyatları şimdiki seviyelerinden yükselecektir" değerlendirmesinde bulundu.
"Uzun vadede altın, piyasa risklerini azaltma yeteneğinde iyileşme kaydediyor" Dünya Altın Konseyi Yatırım Genel Müdürü Marcus Grubb ise altının giderek daha karmaşık ve volatil olan finansal piyasalarda sade, şeffaf ve güvenilir olma özelliklerini sunan fiziksel bir varlık olduğunu belirterek, "Uzun vadede altın düşmektense, temeldeki gelişmiş özellikleri ve piyasa risklerini azaltma yeteneği açısından iyileşme kaydediyor. Küçük miktarlardan oluşan altın portföyleri, getiri istikrarının geliştiğini göstererek, genellikle çok daha dayanıklı ve piyasa belirsizlikleriyle başa çıkmada daha iyi olduğunu kanıtladı" dedi.
Altın yatırım talebinin son 10 yılda durmadan yükseldiğine işaret eden Grubb, "Altın, toplam küresel yatırım varlıklarının yüzde 1'inden daha azını temsil ediyor. Bu, altın yatırımında büyüme için piyasa fırsatlarının hala çok önemli olduğu anlamına geliyor. Bu çeyrekte, geçen yıla göre yüzde 78 artan külçe altın ve sikkeye yapılan güçlü sermaye girişleri, altına olan yatırımcı ilgisinin korunduğunun göstergesidir" diye konuştu.
"Hindistan, ekonomik büyümeyi desteklemek için ulusal altın stoklarını artırmalı" Dünyanın en büyük altın piyasası Hindistan ve Çin'e yönelik soruları da yanıtlayan Grubb, altın fiyatlarındaki düşüşün yılın ikinci çeyreğinde mücevher, külçe altın ve sikkeye olan talebi teşvik ettiğini, bunun Asya'daki tüketicilerin yatırım iştahını artırdığını aktardı. Grubb, söz konusu dönemde Çin'deki mücevher talebinin yüzde 54, Hindistan'da ise yüzde 51 arttığını hatırlattı. Çinli tüketicilerin düşük fiyattan altın alarak avantaj elde ettiklerini, yükselen bir trendin olması durumunda ise sattıklarını dile getiren Grubb, "Mücevher talebi açısından Çin ikinci yarıda genelde sessiz olurdu. Nisanda altın fiyatlarının beklenmedik bir şekilde düşmesinin ardından, talepte yükseliş yaşandı ve kuyumcu stokları hızla tükendi" dedi.
Grubb, Hindistan'da ise hükümetin altın ithalatı kısıtlamalarının yanı sıra Hindistan Merkez Bankası'nın da düşen rupiyi desteklemek ve döviz çıkışlarını azaltmak için birçok önlem aldığını belirterek, "Altın talebi doğasında, altının perakende seviyesindeki kısıtlayıcı talep uygulamalarının yürütülmesi zor gibi ve bu nedenle de talep yetkisiz kanallarla tanışabilir. Dünya Altın Konseyi, Hindistan'ın politikaları doğrultusunda, altını stratejik bir yatırım varlığı olarak görmesi gerektiğine inanıyor. Ayrıca, uzun vadeli politika hedefleri doğrultusunda ekonomik büyümeyi desteklemek için ulusal altın stoklarını artırmalı" değerlendirmelerinde bulundu.
Küresel altın trendleri Geçen hafta açıklanan Dünya Altın Konseyi "Küresel Altın Trendleri" raporuna göre, bu yılın ikinci çeyreğinde küresel altın talebi 856,3 ton, küresel sikke ve külçe altın yatırımları da 508 ton olmuştu. Yılın ikinci çeyreğinde ülkelerin mücevher talebinde önemli bir artış gözlenirken, bir önceki yılın aynı dönemine göre mücevher talebi Çin'de yüzde 54, Hindistan'da yüzde 51, Türkiye'de yüzde 38 ve Ortadoğu'da ise yüzde 33 yükselmişti. Söz konusu dönemde, Çin'deki tüketici talebi güçlü büyümeye devam ederek, fiyatların gelecek dönemde artacağı beklentisiyle altın alımı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 87 artmış ve bu yılın toplamda 276 tona ulaşmıştı. Hindistan'da ise hükümetin ilk çeyrekteki altın ithalatındaki yükselişi önlemek amacıyla vergileri yükseltmesine rağmen, tüketici talebi geçen yıla göre yüzde 71 yükselerek 310 ton olmuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.