E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın mı, dolar mı?---

Altın mı, dolar mı?

Altın mı, dolar mı?
21 Ağustos 2013 - 08:32 borsaningundemi.com

Ortadoğu’daki “çatışma ortamı” ve Fed’in muhtemel kararının yaratabileceği çalkantıya karşın altının yine “güvenli liman” mı?

Vatan gazetesinden Ali Ağaoğlu, altın ve dolardaki kritik seviyeyi yazdı. Bu çalkantılı dönemde güvenli liman altın mı, dolar mı?... Ağaoğlu tüm merak edilenleri yazdı.
İşte Ağaoğlu'nun o yazısı;
Altının onsu 1.400 dolara doğru hareketlendi. Dolar içeride 1.9560 TL ile tarihi zirvesine iyice yaklaştı. Dolarda 1.9765 TL, altında ise 1.415 dolar seviyesi kritik.
Yazın sıcak geçeceğini bekliyordum, ama bu kadar da değil! Hava sıcaklığından değil, piyasalardaki hararetten söz ediyorum. Bir yandan 17-18 Eylülde Fed’in yapacağı toplantı ve bu toplantıdan çıkabilecek, olası bir “parasal genişlemenin yavaşlatılması” kararı ve bunu yansımaları, diğer yandan Mısır ve Suriye ile hem sınırımızda hem de bizi yakından ilgilendiren bölgedeki “sıcak hava”...
Bu “sıcak hava dalgası” ile gelen fon girişlerindeki “daralma” petrolden altına, faizlerden kurlara her şeyi etkiliyor. Korkarım böyle giderse kuzey yarıküredeki tatil sezonu önümüzdeki hafta sonu itibariyle bittiğinde finansal piyasalarda havalar daha da ısınacak. Sadece finansal piyasalar değil, Eylül’de Fed’in toplantısının yanı sıra Kürt Konferansı ile başlayacak ve hızlanacak bir dış politika gündemi var. Ardından yerel seçim adaylarının belirlenmesi gündemi işgal edecek.
Görünen o ki bu belirsizlikler ortadan kalkana kadar Türkiye’ye geçtiğimiz yıllarda gösterilen “teveccühte” azalma olacak! Bu durum cari açık fonlaması konusunda yaşanabilecek sorunları daha da arttırabilecek. Yaşananlar bono piyasasındaki “likidite kuruması” ile birleşince kur üzerinde ek baskı oluşturuyor. Her ne kadar dün Merkez Bankası üst bandı 50 baz puan yükseltse de; günlük 50 milyon dolarlık “tarifeli müdahaleleri” ile kurdaki tansiyonu azaltmaya çalışsa da bunda çok da başarılı olduğu söylenemez. Karar sonrasında kurun ve faizin adeta kıpırdamaması da bunun bir göstergesi.
Paritede çok önemli zıplamalar olmamasına rağmen “sepet kur” bazında son iki günde 2.2840’daki “zirve” ikinci kez görüldü! Önceki gün dolar/TL kurunda da 1.9560 ile 8 Temmuz’daki 1.9740 zirvesinden sonraki en yüksek seviyeye gelindi!
DOLAR 2 AY İÇİNDE 1.9765 TL’Yİ AŞMAZ
Dolar/TL’de Temmuz ayı başında da yazdığım üzere 1.9765 seviyesi kritik bir eşik. MB’nın bu seviyenin aşılmasına karşın elindeki bazı silahları daha devreye alması ihtimali yüksek!
Ola ki bu silahlar kısa vadede işe yaramaz ve 1.9765 seviyesi yukarı kırılacak olur ise; ki bunu önümüzdeki 2 ay içinde beklemiyorum; ilk aşamada 2.04 seviyesi gündeme gelebilir. Ancak bu seviyenin aşılması zor olabilir, zira MB bu yılın sonuna kadar ciddi bir “hatt-ı müdafaa” yapacak gibi! Bu arada Merkez dün faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan artırdı. MB, önümüzdeki dönemde enflasyonda düşüş bekliyor. Piyasa pek aynı fikirde değil. Merkez Bankaları piyasaların gerisinde kalmamalı, tam tersine “ön aktif” olmalı. Yön ve yol gösterici olmalı!
ALTINDAKİ ÇIKIŞA GÜMÜŞ DESTEĞİ
Ortadoğu’daki “çatışma ortamı” ve Fed’in muhtemel kararının yaratabileceği çalkantıya karşın altının yine “güvenli liman” olup olmayacağı konuşulmaya başlandı. Birileri konuşurken, birileri de alınca altın fiyatları Pazartesi günü 1.385 dolar/ons seviyesine yükseldi. Altının son 2 haftada 1.270’li seviyelerden 1.370’li seviyelere yükselişinin ardında gümüşün etkisini unutmamak gerek.
7 Ağustos’tan düne kadar altın yüzde 8.8 değer kazanırken, aynı dönemde gümüş yüzde 23.3 değer kazanmış durumda.
Bugünlerde bir düzeltme, hazmetme yaşanacak. Fed’in kararına kadar devam edebilecek bir düzeltme sonrasında gümüşteki yükselişin 24.90 dolar/ons ve hatta 26.70-27.00 dolar seviyesine kadar devam etmesi ihtimali var. Böylesi bir yükseliş, altını da önce 1.415 seviyesine ardından 1.460-1.490 bandına çekmesi muhtemel.
Ancak bu seviyelerin kalıcı olması oldukça zor! Her iki değerli metal de bu seviyelere çıksalar bile daha yukarıya gitmeleri için temel bazı değişiklikler olması gerekir. Belirtmiş olduğum seviyelerin, bazıları için ellerinde kalan son pozisyonları boşaltmak için fırsat olacağını hatırlayalım . Her iki metalde de orta vadede (3-6 ay) daha önce görülen dip seviyelerinin bir kez daha ziyaret edilmesi olası hiç de az değil !
Bu düşüşler yaşanacak olur ise dolar/TL kurlarındaki muhtemel artışlar, değerli metallerdeki değer kayıplarının bir kısmını karşılasa da hepsini karşılamaya yetmeyebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)