E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları​Altın ithalatı nasıl % 141 arttı---

​Altın ithalatı nasıl % 141 arttı

​Altın ithalatı nasıl % 141 arttı
04 Ağustos 2013 - 12:33 borsaningundemi.com

Altın ithalatında yılın ilk altı ayında yaşanan yüzde 141'lik artışın asıl sebebi ne?

Altın ithalatında yılın 6 ayında yaşanan yüzde 141'lik artışın, küresel piyasalarda altın fiyatlarının düşmesinden ve gelecek yıl ihracatı düşünen iç piyasanın talebinden kaynaklandığı belirtiliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılın 6 ayında altın ithalatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 141 artarak yaklaşık 10 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde altın ihracatı ise yüzde 37 gerileyerek 4,3 milyar dolara düştü.
Türkiye, geride kalan 5 yıl içinde ihracatta en yüksek artışı geçen yıl yaşadı. 2011 yılına göre yaklaşık 5 katına çıkan ihracat yılı 16,3 milyar dolar ile kapatırken aynı dönemde ithalatın yüzde 21,4 artış ile sınırlı kalması dikkati çekti.
"Nedeni fiyat düşüklüğü ve gelecek yıl ihracatı"
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, bu yılın ocak-haziran döneminde altın ithalatındaki yüksek artışın "küresel piyasalarda altın fiyatlarının düşmesi" ve "gelecek yıl ihracat yapmayı düşünenlerin alımlarının etkili olduğunu" söyledi.
Küresel piyasalarda altının kilogram fiyatının 55 bin dolar seviyelerinden 42 bin dolar seviyelerine gerilediğini belirten Güner, "Bu durum iç piyasayı harekete geçirdi ve alım tepkisi yarattı. Altın ithalatındaki artışı düşük fiyat ortamındaki bu alım tepkisine bağlıyorum" dedi.
İthal edilen altının büyük bölümünün gelecek yıl ihraç edileceğini vurgulayan Güner, yılın 6 ayında altın ithalatının normalden yüksek olduğunu dile getirdi. Güner, "Altının onsu bin 700 dolarken alanlar bin 300 seviyelerine düşmeye başladığında da aldı. Bu alım tepkisi yalnız bizde değil. İthal edilen altının çoğunluğu işlenmek üzere gelmiştir. Önümüzdeki aylarda bu kadar yüksek artışlar yaşanmayacağını tahmin ediyorum" diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • madran04 Ağustos 2013 18:56

    merkez bankasına kayıt dışı ne kadar dolar giriyor onlara bakmak lazım altınları iran ve orta doğu ülkeleri türkiye üzerinden alıp götürmüş olabilir ben bu altınları ihracat yapmak için falan alındığını düşünmüyorum

  • misafri04 Ağustos 2013 16:16

    rezevlerdeki 1 yıllık harekete bakmak lazım

  • Borsacı04 Ağustos 2013 16:06

    Türk milleti kayıt dışını seviyor. Kayıt dışı kazanılan para bankaya girmiyor, altın olarak biriktiriliyor. Bankadaki paraya haciz geliyor ama yastık altı altın her türlü belaya karşı sağlam bir güvence. Çok gerekli olunca daha sonra düğünde geldi denilerek sisteme sokuluyor. Son gelir testi v.s durumlar nedeni ile kayıt içinde para tutmak iyice sakat oldu. Kayıt dışı olayı çözülmeli. Özellikle şişirilen faturalar ile gider yazılması bir zincir halinde. Bence Türkiye'nin enbüyük sorunu bu. Malesef kayıt dışı denilerek hep aynı alanlara yüleniyor buralardaki kaynak da kururtuluyor. Bir tanıdığım faturaları şişik yazmadığı için işini kapatmış. Müşteriler 2000 liralık iş için 5000 liralık fatura istiyormuş. Başka sektörlerde de tam tersi hiç fatura ve fiş yok. Kredi kartı ile ödemeye kalkarsan mecburi fiş kesiyoruz deyip %20 zam yapıyorlar.

  • Byk04 Ağustos 2013 12:39

    Altın ithalatı ihracat miktarıyla sınırlandırılmalı.Altının bu yıl cari açığı nasıl büyüttüğü görülecek.