E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizAltın için kritik hafta başladı---

Altın için kritik hafta başladı

Altın için kritik hafta başladı
03 Ekim 2016 - 10:27 borsagundem.com

İkon Menkul Değerler sabah raporunda piyasadaki gelişmeleri ve beklentileri değerlendirdi

USDTRY enflasyon verilerini bekliyor, 3.00 önemini koruyor

Moody's'in Türkiye kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmesiyle geçtiğimiz haftaya 3.00 seviyelerinde başlayan USDTRY, 3.0110 seviyelerine kadar yükseldi ve 3.00'ın hemen üzerinde kapanış yaptı. 

USDTRY’nin geçtiğimiz hafta boyunca yukarı yönlü eğilim göstermesinde Moody’sin yanı sıra şu konular etkili oldu:

1- Deutsche Bank kaynaklı endişeler. Merkel'in Deutsche Bank'a "herhangi bir kamu yardımı yapılmayacağı" yönündeki ifadesiyle DB hisselerinde hızlanan satışlar başta bankalar olmak üzere global hisse senedi endekslerine yayılması risk algısı üzerinden TL'yi de negatif etkiledi.

2-Yellen'ın açıklamaları. Yellen, ABD Temsilciler Meclisi’ne yaptığı konuşmada faiz artırımı takvime bağlı değil ancak “FOMC’de çoğunluğa göre bu yıl faiz artırımı gerekiyor” demiş bu da USD'nin başta gelişen ülke kurları ve emtialar karşısında olmak üzere değer kazancını hızlandırmıştı.

3-Yurt içinde OHAL'in uzatılabileceği yönündeki açıklamalar 

4-Ve daha çok geniş vadeyi etkileyecek şekilde OPEC'in Kasım ayında üretim kesintisi için anlaşması. Anlaşma petrolü yukarı yönde desteklerken bunun devamı enerji ithalatçısı Türkiye'nin cari açığında genişleme yönlü baskıları artırarak dış finansman ihtiyacında artış üzerinden USDTRY'de aşağı yönü sınırlayıcı ayrı bir unsur olarak karşımıza çıkabilir. 

Yeni haftada ise USDTRY için veri akışı saat 10:00’da Eylül ayı TÜFE verisiyle başlayacak. Ayrıca imalat PMI rakamı izlenecek. Yeni haftanın ajandasında asıl kritik veri ise şüphesiz ABD tarım dışı istihdam raporu olacak. Fed'in Eylül kararında Aralık için kapıyı açık bırakması ve Yellen'ın FOMC üyelerinin bu yıl bir faiz artırımı gerektiğini düşündüklerini bildirmesini takiben TDI verilerin önemi daha da artmış durumda. Ayrıca Fed Başkan Yardımcısı Fischer'ın da aralarında bulunduğu yetkililerin konuşmaları takip edilecek.

Gelinen noktada teknik açıdan USDTRY'de 3.00 ve 2.9850 seviyelerini önemsiyoruz. Psikolojik etkisiyle birlikte piyasa için teknik açıdan önem arz eden 3.00 seviyesi üzerinde işlemlerin ağırlık kazanmaya devam etmesi halinde ilk aşamada yeniden 3.01 ve ardından 3.02-3.03-3.04 ara dirençleriyle 3.05 izlenebilir. USDTRY 2.9850 üzerinde kaldığı sürece de yukarı yönlü ataklar ön planda olabilir. 2.9850 altında ise aşağı yönlü hareketler yeniden ön plana çıkabilir. MACD, Stochastic ve RSI göstergeleri günlük grafiklerde pozitif konumda.

 

 

 
USDJPY'de sıkışık seyir devam ediyor

Geçtiğimiz hafta yaşanan geri çekilmeleri 100.00 desteği üzerinde karşılamayı başaran USDJPY’de 100.75-101.75 aralığını izlemeye devam ediyoruz.

Geçtiğimiz hafta Yen'de değer kazancı baskısının devam etmesi, USDJPY’de yukarı yönlü marjın sınırlı kalmasının bir nedeni Deutsche Bank da dahil olmak üzere global ekonomi-piyasalardaki belirsizlikti.

Bunun yanı sıra Cuma sabahı Japonya’da açıklanan veriler TÜFE’nin Mart 2013’ten bu yana en büyük düşüşü yaşadığına işaret etmişti. TÜFE Ağustos'ta Ağustos’ta yıllık bazda %0.5 düştü. Tüketici harcamaları ise yine Ağustos verisinde yıllık bazda %4.6 ile beklentilerin belirgin üzerinde düşerek Japonya’daki talep-negatif görünümün boyutlarını bir kez daha ortaya koydu.

Bu sabah açıklanan Tankan endeksleri ise büyük imalatçılar için görünümün önceki çeyreğe göre değişmediğini gösterdi. Büyük imalatçılar endeksi -6’da kaldı. Beklentinin -7 olması Japon piyasalarına sınırlı iyimserlik getirse de bu veri de Japon ekonomisindeki sorunların devam ettiğinin bir yansıması oldu.

Yeni haftada USDJPY için ABD tarım dışı istihdam raporu etkileri ve ardından Fed açıklamaları kritik olacak. TDI raporunun Fed'in Eylül kararında Aralık için kapıyı açık bırakan duruşu ve FOMC üyelerinin bu yıl bir faiz artırımı gerektiği düşüncelerini desteklemesi durumunda USD'de yükseliş ön plana çıkabilecekken tersi durumda düşüş senaryoları gündeme gelebilir. Bu noktada çok zayıf bir TDI ise büyüme endişelerini artıracağından panik işlemler sert hareketlere neden olabilecektir. USDJPY 100.00 referans seviyemiz olmaya devam edecek.

100.75 üzerinde ise 101.75’le sınırlı olmak üzere bant hareketi izlenmeye devam edebilir. 101.75 üzerinde bir sonraki direnç 102.00 ardından 102.40’tadır.100.75 altında ise 100.50-100.30 destekleri ardından 100.00 takip edilebilir. MACD, RSI göstergelerinde yaşanan güçlenme eğilimi dikkat çekmekte.

Piyasa Fiyatı: 101.37
Destekler: 101.00-100.75-100.50
Dirençler: 101.70-102.00-102.40

ALTIN için kritik hafta başladı

ALTIN’da Temmuz ayı başından bu yana düşen kanal içerisinde hareket devam ederek üst banda yönelen ataklarda aşağı yönlü baskıyı artırıyor.

Bu baskının ana nedeni ise ABD ekonomisi- Fed faiz artırımı beklentileri denklemi olmaya devam ediyor. 

Bu açıdan yeni hafta ALTIN fiyatları için özellikle kritik olacak. TDI raporunun Fed'in Eylül kararında Aralık için kapıyı açık bırakan duruşu ve FOMC üyelerinin bu yıl bir faiz artırımı gerektiği düşüncelerini desteklemesi durumunda kıymetli metalde düşüş ön plana çıkabilecekken tersi durumda yükseliş senaryoları gündeme gelebilir. Bu noktada çok zayıf bir TDI ise global büyüme endişelerini artıracağından panik işlemler sert hareketlere neden olabilecektir. Özellikle Çarşamba günü açıklanacak ADP özel sektör istihdam rakamlarıyla kıymetli metalde hareketlilik artabilir. PMI rakamları da önemli olacak.

Son durumda teknik açıdan 1315-1325 aralığı önem arz ediyor. 1325 üzerine yerleşme sağlanmadığı sürece yukarı yönlü marj sınırlı kalmaya devam edebilir. 1325 altında 1315 desteğinin kırılması durumunda ise kademeli olarak 1300 ardından 1290 destekleri izlenebilir. 1325 üzerinde ise düşen kanal üst bandının bulunduğu 1340'ın bir kez daha test edilmesi teknik görüntüde mümkün. Saatlik ve günlük grafiklerde MACD, RSI göstergeleri negatif sinyal üreterek aşağı yönlü baskının gücünü yansıtıyor.

Piyasa Fiyatı: 1314.70
Destekler: 1310-1305-1300
Dirençler: 1315-1318-1320

GBPUSD'de hareketlilik artabilir

GBPUSD paritesinde geçtiğimiz hafta boyunca aşağı yönlü baskı devam ederken düşüşlerde 1.2940 desteğinin öne çıkmaktaydı.

Bu da yukarı yönlü atakların da sınırlı kalmasıyla birlikte sıkışık bir seyre neden oldu.

Bu hafta ise GBPUSD için hareketlilik artabilir. Başbakan May, Muhafazakar Parti yıllık konferansında kabineyle istişarelerde bulunacak. Çarşamba günü de May'in bir konuşması bulunuyor.

Ayrıca yine bu hafta açıklanacak konut fiyatları ve PMI rakamları da önem arz ediyor. BoE Eylül ayı toplantısında İngiltere ekonomisinde son gelen güçlü verilere rağmen Kasım'a kadar izlemede olacaklarını ve Kasım'da İngiliz ekonomisi Ağustos'takine benzer bir görünüm çizmesi halinde para politikası kurulu üyelerinin yeni bir faiz indirimine gitmeye hazır bulunduklarını belirtmişti. Bu ifade Sterlin'i USD'ye karşı aşağı yönde baskılamaya devam ederken yeni verilerde güçlenmenin devam etmesi yukarı atakların yaşanmasına neden olabilir. GBPUSD için haftanın en kritik gelişmesi ise diğer parite ve emtialarla birlikte ABD tarım dışı istihdam raporu olacak

Teknik açıdan 1.2940 desteği ve 20 saatlik üssel ortalamanın hemen üzerinde 1.3020 direnci önem arz ediyor. Bu noktada ilk aşamada 1.2940-1.3020 aralığı izlenebilir. 1.3020 üzerinde yukarı yönlü hareketlerin ön plana çıkmasıyla birlikte kademeli olarak 1.3150 direncine yönelim yaşanabilir. 1.2940 altında ise aşağı yönlü hareketler hızlanabilir. Brexit kararı sonrası en düşük seviye 1.2797. 4H grafiklerde MACD, RSI göstergelerinde güçlenme eğilimi dikkat çekici.

Piyasa Fiyatı:1.2930
Destekler: 1.2900-1.2870-1.2830
Dirençler: 1.2940-1.2970-1.3000

EURUSD'da Deutsche Bank hassasiyeti artıyor

EURUSD paritesinde geçtiğimiz haftanın son işlem günü sert hareketler yaşandı.

Paritenin Deutsche Bank kaynaklı gelişmelere tepkisi haftanın son işlem gününe kadar sınırlı kalmaktaydı. Ancak DB CDS'lerinde devam eden yükseliş ve regülatörlerin sessizliği Avrupa hisse senetlerinden çıkışın Euro'ya da yansımasına neden oldu. Bu noktada 1.1170-1.1200 destek bölgesinin altı test edildi. Daha sonra Banka'ya ABD tarafından 2008'de ipotek kredisi işlemlerine ilişkin kesilen 14 milyar dolar cezanın 5.4 milyar dolara indirilebileceği söylentisi Deutsche Bank hisselerinde tek günde %13.8'lik yükselişe neden olurken bu durum Avrupa hisse senedi piyasalarını da toparladı, risk algısında iyileşmeyle EURUSD 1.1230'lara geri döndü.

Ancak daha önce de belirttiğimiz üzere 16 milyar dolar öz sermaye ve 160 milyar dolar yabancı kaynaktan oluşan bilançosunda DB, 30 Haziran itibariyle devam eden davalara ilişkin 6.1 milyar Dolar karşılık ayırmış bulunuyor. Piyasa da bu yüzden habere güçlü olumlu tepki verdi çünkü bu zaten sermaye yeterliliği emsallerine göre düşük olan ve sermaye artırımı arayışları konuşulan bankanın bilançosuna ek yük binmemesi, daha fazla sermaye kaybetmemesi demek. Ancak halen DB'den bir doğrulama gelmiş değil. Alman sermaye piyasası kanunlarına göre bu tür bir haberin doğru olması halinde acilen teyit edilmesi gerekiyor. Bu açıdan haberin asılsız çıkma olasılığı gözden kaçırılmamalı. Bunun fiyatlanması son iyimserliğin aynı hızla bozulmasına neden olabilir. EURUSD'da bu hafta Deutsche Bank konusuna hassasiyet son haber üzerine gerçekleşen pozisyonlamalar nedeniyle daha yüksek olabilir.

Yeni haftada PMI verileri ve ECB Eylül ayı toplantı tutanakları da ayrıca önemli olacak. Asıl kritik veri ise haftanın son işlem gününde açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi. 

Teknik açıdan yukarı yönün daha fazla genişleyebilmesi için 1.1280 üzerine yerleşme sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Parite 23 Ağustos'tan bu yana bu seviye üzerinde günlük kapanış yapamıyor ve 1.1280 aynı zamanda Mayıs ayı başlangıçlı düşen trend direncine işaret ediyor. 1.1280 üzerine yerleşmede yukarı yönlü marj kademeli olarak 1.1350 ardından 1.1400'e kadar genişleyebilecekken aksi halde bant hareketi izlenmeye devam edebilir.

Bu noktada 1.1200 destek seviyesi altında ise son günlerdeki fiyatlamada tekrar tekrar görüldüğü üzere 1.1170 önemlidir. 1.1170 bu desteğinin kırılması durumunda 1.1150-1.1130 ardından 1.1100’e geri dönüş yaşanabilir.

Piyasa Fiyatı: 1.1230
Destekler: 1.1200-1.1170-1.1150
Dirençler: 1.1250-1.1280-1.1300

İkon Menkul Değerler

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 01.10.2016

 

Günün önemli şirket haberleri 03.10.2016

 


 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)