E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yıl içinde tüm piyasalarda yaşanan düşüşe altın da eşlik etti. Altı aydır üst üste düşen altını yine de güvenli bir liman olarak gören yatırımcıların sayısı ise hiç az değil. Altın fiyatlarına yakından bakıldığında, yatırımcılarını özellikle hisse senedi piyasalarına kıyasla pek üzmediği daha iyi anlaşılıyor.
Altın, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) son yıllardaki en agresif faiz artırım döngüsünü gerçekleştirmesiyle birlikte 2018 yılından beri görmediğimiz bir kayıpla Eylül ayında üst üste altıncı ayda da düştü. Fed, enflasyona karşı mücadelesinde bu yıl şimdiye kadar 250 baz puana yakın faiz artırımı gerçekleştirdi ve hisse senetlerinden bonolara ve özellikle de Bitcoin'e kadar birçok varlık sınıfında büyük hasarlara yol açtı.
Yıllık yüzde 7’lik değer kaybı
ETF Trends’ten Frank Holmes’un haberine göre, altın, değerli metallerin uzun zamandır düşmanı olan yüksek faiz oranlarına ve tarihsel olarak güçlü Amerikan Doları’na rağmen çoğu yatırımdan daha iyi bir performans gösterse de genel düşüşe bir istisna olamadı. Yine de, S&P 500 endeksi geçen hafta kapanış itibariyle yıllık bazda yüzde 22 değer kaybederken, altın bu süreçte sadece yüzde 7’lik bir değer kaybına uğradı.
Eylül ayının hisse senetleri için genellikle en kötü ay olduğu bilinir; kural bu kez de işledi ve Eylül ayı S&P 500 için Mart 2020'den bu yana en kötü ay ve 2008 yılından bu yana da en kötü Eylül ayına işaret ederek yüzde 9'dan fazla düşüş yaşadı.
Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, gelişmekte olan piyasalar da ay boyunca düştü ve endeks ağırlıklarını oluşturan Taiwan Semiconductor, Tencent, Samsung Electronics ve Alibaba hisse senetlerinin tümünde düşüşler yüzde 15 ila yüzde 20 oranları arasında gerçekleşti.
Eylül ayının güvenli limanlarından
Altın ve diğer değerli metaller bu süreçte bir kez daha parladı. Değerli metaller bu ay yaklaşık yüzde 3 oranında soğumasına rağmen, bu performans, ABD Hazinesi ve şirket tahvillerini, yurt içi ve yurt dışı hisse senetlerini, emtiaları ve Bitcoin'i yenmek için yeterli oldu. Eylül ayındaki kan banyosunda, altının yatırımcıların portföyünü çeşitlendirebileceği güvenli bir liman olarak geleneksel rolü bir kez daha açıkça görüldü.
Bu süreçte gümüş ise endüstriyel talepte beklenen büyümeye bağlı olarak yüzde 5.7 artışla daha da iyi bir performans sergiledi. Gümüşün bu yüksek performansında, ABD’de yenilenebilir enerjiye şimdiye kadarki en büyük devlet yatırımı olan Enflasyonu Düşürme Yasası'nın Ağustos ayında geçmesinin ardından üretimi ve kurulumu önemli ölçüde artacak olan güneş panellerinde kullanılmasının büyük rolü oldu. Bu veriye paralel olarak, üçüncü çeyrekte en iyi performans gösteren iki S&P 500 hissesi de rüzgar ve güneş enerjisi şirketleri olan Enphase Energy ve Constellation Energy oldu.
Madencilik hisseleri düşüş trendinden çıktı
Bu arada, kıdemli NYSE Arca Altın Madencileri Endeksi tarafından takip edilen altın ve gümüş madencilik hisseleri, beş aylık bir kayıp serisini kırarak Eylül ayı için yatay seviyede kalmayı başardı. Sektör gerçekten de zorlu bir yıl geçirdi ve madencilik hisseleri, yılbaşından bugüne yüzde 21 oranındaki düşüşle, 2015 yılındaki yüzde 25,5’lik kötü performanstan bu yana gördüğü en kötü yılı yaşıyor.
Ama en kötüsü geride kalmış olabilir çünkü 26 Eylül'de son 52 haftanın en düşük seviyesine ulaştığından beri madencilik hisseleri yaklaşık yüzde 18 oranında artış yaşadı.
İleriye bakıldığında ise madencilik hisseleri, daha fazla büyüme için hazırlanıyor gibi görünüyor. Nisan ayına kadar süren düşüş eğiliminden çıkan endeks, geçen hafta yükseliş sinyali olarak kabul edilebilecek olan 50 günlük hareketli ortalamasının da üzerine çıktı.
Perakende yatırımcılar, ETF'lere kıyasla fiziki altın tercih ediyor
ABD’li perakende yatırımcılar, ETF'lere kıyasla fiziksel külçeyi tercih ediyor gibi görünüyor. Dünyanın dört bir yanındaki altın destekli ETF'lerin art arda beşinci düşüş ayı olan Eylül ayında yaygın çıkışlar yaşadığı görüldü. Dünya Altın Konseyi'ne (World Gold Council - WGC) göre, yatırımcıların yaklaşık 60 ton yani 3,2 milyar dolara eşdeğer olan altını Kuzey Amerika'dan satın aldığı ortaya çıktı.
Aynı zamanda, ABD'de altın sikke satışları için de harika bir yıl olduğu görülüyor. WGC tarafından, ABD Darphanesi'nin American Eagle ve American Buffalo altın sikkelerinin birleşik satışlarının Eylül ayına kadar olan dokuz aylık dönemde 1,3 milyon onsu aştığı bildirildi. Bu rakam, son 22 yılın en yüksek seviyesine işaret ederken, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 7’lik bir artış anlamına geliyor.
Peki perakende yatırımcılar neden ETF’ler yerine fiziki altına yöneldi? Bunda, somut ve görünür olmanın etkisinin büyük olduğu düşünülüyor.
Genel bir değerlendirme yapıldığında, son iki ila üç yıl içinde hükümetlerin ve merkez bankalarının tarihte görülmemiş seviyede para bastığı görülüyor. Buna karşılık olarak da yatırımcıların, haklı olarak, ‘herhangi bir merkezi otorite tarafından ihraç edilmeyen’, ‘kimsenin yükümlülüğünde olmayan’ ve ‘yoktan var edilemeyen’ somut, maddi varlıklara sahip olmak istemeleri oldukça makul ve mantıklı görünüyor.
Altın haftaya yükselişle başladı
Altının kilogramı 982 bin liraya geriledi
New York ve Londra’dan çıkan altının rotası İstanbul
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ALTIN KASIM AYINDAN İTİBAREN YANMAYA BAŞLAR .ALIN UNUTUN.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:47)