E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın fiyatlarındaki rekor seviyeler faiz indirimlerinin habercisi mi?---

Altın fiyatlarındaki rekor seviyeler faiz indirimlerinin habercisi mi?

Altın fiyatlarındaki rekor seviyeler faiz indirimlerinin habercisi mi?
21 Mayıs 2024 - 11:24 borsagundem.com

Altın fiyatlarının yeni rekor zirvelere yükselmesi, Fed’in faizleri indireceği beklentisini kuvvetlendiriyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yılbaşından bu yana piyasaları, Fed’in ne zaman ve ne şiddette faiz indirimine gideceği konusu meşgul ediyor. Yatırımcılar bu olasılığı altın fiyatları üzerinden de okuyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, altın fiyatları bir kez daha rekor seviyeye ulaştı. Bu, faiz indirimlerinin yakında geleceği anlamına geliyor.

Yatırımcılar faiz indirimi olasılığını kucaklıyor

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, altın, Wall Street'in bu yıl para politikasını gevşetmeye hazırlanmasıyla dün yeni bir rekora imza attı. Sarı metal, ons başına 2.454,20 dolar ile gün içi rekorunu kırdı. Yukarı yönlü bu güçlü ivme, yatırımcıların bu yıl faiz indirimi olasılığına açık hale geldiği anlamına geliyor. Altın faiz getirmeyen bir varlık olduğundan genellikle oranlar düştüğünde daha iyi performans gösteriyor.

ABD’de faiz indirimi hissiyatı, Nisan ayındaki beklenenden soğuk tüketici fiyat endeksi raporunun ardından yön değiştirdi. Bu altın fiyatında yukarı yönlü bir dönüm noktasına işaret etti ve Mart ayının endişe verici derecede sıcak enflasyon izlerinin yeniden gözden geçirilmesine yol açtı. Şimdi ise vadeli işlem piyasaları bu yıl Eylül ayından itibaren 25 baz puanlık iki indirim beklemeye geri dönmüş durumda.

Risk iştahında artış

Faiz indirimi iyimserliğinin bir başka işareti olarak yatırımcıların risk iştahı bu ay belirgin bir şekilde arttı. S&P Global anketi, yatırımcıların risk iştahının Nisan ayındaki yüzde 5 seviyesinden Mayıs ayında yüzde 28’e yükseldiğini gösterdi. Bu aynı zamanda 2021 yılı sonundan bu yana en yüksek değere karşılık geldi.

Faiz oranlarının düşeceğine dair güvercin beklentilerin ötesine geçen altına hücumun başka jeopolitik nedenleri de bulunuyor. Conotoxia Piyasa Analisti Grzegorz Dróżdż, “Altın fiyatlarındaki son artışlar büyük ölçüde üç faktörden kaynaklanıyor: İran cumhurbaşkanının beklenmedik ölümü dahil artan jeopolitik gerilimler, doların zayıflaması ve merkez bankalarının alımları” diyor.

Dróżdż, bu yıl olumsuz sürprizlerden kaçınılırsa, altının 2024'te muhtemelen 2.500 doların üzerine çıkmasını beklediğini ifade ediyor.

Güvenli liman, gümüş ve bakır

Altının yatırımcılar için güvenli liman rolü göz önüne alındığında, uluslararası anlaşmazlıklar daha fazla yatırımcının külçe altın satın almasına neden oluyor. Bu arada ABD'nin Rus rezervlerine uyguladığı yaptırımlar, merkez bankalarının altına rekor bir hızla hücum etmesine yol açıyor.

Spot piyasada gümüşün dün itibariyle son 11 yılın en yüksek seviyesini aşması gibi altın, aynı zamanda bakır ve gümüş gibi emtiaların da rekorlarını kırmasıyla metallerdeki daha geniş bir yükselişten de yararlanıyor.

Trade Nation'dan kıdemli piyasa analisti David Morrison, “Gümüş son iki haftada inanılmaz kazançlar elde etti ve mevcut seviyelerde aşırı alımda görünüyor. Bu, şu anda bir miktar kar alımının gelebileceğini gösteriyor. Ancak yatırımcıların bu şekilde hareket eden bir piyasada açığa satış yapmak için çok cesur veya gözü kara olması gerekiyor” diyor.

Altında negatif seyir

 

Rusya ve Çin'in altın rezervleri artırmaya devam ediyor

 

Altının kilogram fiyatı sert yükseldi

 

Altın yatırımlarının geleceği parlak mı?

 

Altın fiyatlarında 'Reisi' rekoru

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)