E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Altın fiyatlarındaki artış, altın üretimine yönelik yatırımlara ivme kazandırıyor. Geçtiğimiz yıl yıllardır ilk kez yatırımcısına kazındıran altın, şu sıralar son 3.5 ayın en yüksek seviyelerine çıktı. Yılbaşından bu yana altının getirisi yüzde 8.5’i buldu. Altın fiyatlarının güçlenmesi, yaklaşık beş yıldır kemer sıkan altın üreticilerini harekete geçirdi. Dünyanın en büyük altın madencileri araştırma, yeni rezervler bulma ve yeni maden sahaları kurmaya yönelik bütçelerini büyütmeye başladı. Altın üretiminin sert düşüş gösterdiği 2016 sonrasında üretime hız verilmesi sektörün toparlanması açısından önemli bir adım olarak görülüyor.
Barrick’den araştırmaya 225 milyon dolar
Yılda yaklaşık 5.5 milyon ons üretimiyle sektörün en büyüğü olan Barrick Gold Corp. dört yıl aradan sonra ilk kez araştırma bütçesini artırdı. 2016’da 2.32 milyar dolar gelir elde eden şirket, 2017’de 185- 25 milyon dolarlık yatırım planladığını duyurdu. Şirket, 2016’da 5.5 milyon ons olan üretimini bu yıl 5.9 milyon ons seviyesine çıkarmayı hedefliyor. Uzun süren durgunluktan sonra Barrick bütçesini artırmanın yanında araştırmalarını daha önce ellenmemiş bölgelere taşıyacağını bildirdi. Barrick’in ABD, Kanada, Avustralya, Suudi Arabistan, Kongo, Şili, Peru’da madencilik faaliyetleri bulunuyor. Piyasa değerine göre dünyanın üçüncü büyük üreticisi Goldcorp, üretim ons başına üretim maliyetinin 856 dolara inmesinin yardımıyla geçtiğimiz yıl kar açıkladı ve önümüzdeki beş yıl içinde üretimini ve rezervini yüzde 20 artırmayı planladığını duyurdu. Şirketin hedefi üretimini gelecek beş yılda 3 milyon onsun üzerine çıkarmak. CEO Garofalo, ‘büyüme artık bundan birkaç yıl önce olduğu gibi kirli bir kelime’ değil’ değerlendirmesinde bulundu.
Agnico 1.2 milyar dolara maden kuracak
Agnico Eagle Mines Kanada’da yeni bir maden inşa etmek için 1.2 milyar dolardan fazla harcama yapacağını bildirdi. Toronto merkezli şirket ayrıca Nunavut operasyonlarını büyütmeye odaklanacağını belirtti. Böylelikle şirketlerin büyük ligine girebileceği ve üretimini 2020 yılına kadar 2 milyon onsa yükseltebileceği belirtiliyor.
Arzda yüzde 3 üretimde yüzde 2 düşüş var
GFMS tarafından hazırlanan rapora göre 2016’da altın madenlerinin üretimi 208’den bu yana ilk yıllık düşüşünü gösterdi. Dünya genelinde altın madenlerinin arzı 22 ton yani yaklaşık yüzde 3 azalarak yılın üçüncü çeyreğinde 827 tona indi. 2016’nın son çeyreğinde üretimin gerilemeye devam ettiği ve 2016 genelinde üretimin yüzde 2 azalarak 3.168 tona indiği tahmin ediliyor. Üçüncü çeyreğin sonu itibariyle üretim sadece Afrika ve Okyanusya bölgesinde artış gösterdi. Asya ise üçüncü çeyrekte üretimin en fazla gerilediği bölge oldu. Avrupa’nın üretimi 3 ton, Kuzey Amerika’nın üretimi de 9 ton geriledi. Analistler üretimde düşüşün böyle devam etmesi halinde sektörün zor durumda kalacağı uyarısı yapıyor. National Bank of Financial analisti Steve Parsons, büyümeye yatırım yapmayan maden şirketlerinin 2021’de ‘üretim duvarı’na çarpabileceği yorumu yapıyor. Çünkü bir madeni kurmak ve faaliyete sokmak yaklaşık dört yıl alıyor. National Bank, izlediği 17 altın madeni şirketinin toplam üretiminin 2021-2025 döneminde yüzde 17 düşeceği tahmininde bulunuyor. Bazı uzmanlar da, üretiminde düşüş yaşayan şirketler için en iyi çözümün satın alma ve birleşmeler olabileceğini düşünüyor. Ancak cazip şirket sayısının fazla olmadığına da dikkat çekiliyor.
ALTIN 1.250 DOLARIN ÜZERİNDE
Altın fiyatları gerileyen dolardan destek almaya devam ediyor. Sarı metalin ons fiyatı perşembe günü başlayan çıkışını cuma da sürdürdü ve .253,9 dolar ile son 3.5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Altın fiyatlarında Kasım 2016’dan bu yana en yüksek seviye görüldü. Analistler, geçtiğimiz hafta açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) tutanaklarında faiz artırımı için net bir şekilde mart ayının işaret edilmemesi ve bilanço tartışmalarının ötelenmesinin altına olan talebi artırdığını söyledi. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2.40 ın altına gerilemesinin de altının ons fiyatında yükselişleri desteklediği söylenirken, fiyat çıkışının kısa vadede 1.265 dolara kadar sürebileceği ifade ediliyor.
DÜNYANIN EN DERİN MADENİNE 1 MİLYAR DOLAR YATIRIM
AngloGold Ashanti’nin, yeryüzünün 4 km altındaki dünyanın en derin altına madeni unvanına sahip Güney Afrika’daki Mponeng madenine de büyük bir yatırım planlıyor. Amaç, madenin ömrünü 2050 yılının sonrasına uzatmak. Fizibilite çalışmaları başlayan proje kapsamında 1 milyar dolar yatırım yapılacağı belirtiliyor. Diğer yandan, Peru’nun en büyük değerli metal madencilik şirketi Buenaventura altın fiyatlarındaki yükselişin maden yatırımlarını destekleyeceğini bildirdi. (Dünya / Evrim Küçük)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:32)