E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
''Çin’in 2001 yılında Dünya Ticaret Örgütü’ne katılmasıyla birlikte, ABD ile Çin arasındaki ticaret hacmi kısa süre içerisinde yaklaşık 5 kat arttı ve iki ülke için de kazan-kazan durumunun geçerli olması, ilişkilerin Trump dönemine kadar neredeyse sorunsuz ilerlemesinde en önemli faktörlerden birisiydi.
Trump; seçim kampanyası sırasında, popülist bir strateji ile vadettiği korumacı politikaların bir kısmını göreve geldikten sonra uygulamaya koydu. 2018 yılının başında Çin’den ithal edilen bazı ürünlere ek gümrük vergileri koyulması, küresel ticaret hacmine yönelik endişeleri arttırdı ve bu endişeler Çin’in Trump’ın restine karşılık vermesiyle Ağustos ayında doruk noktasına ulaştı.
Dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının küresel büyümeyi
endişesi, ihtiyatlı yatırımcıların bir kısmını ‘’güvenli liman’’ olarak tabir edilen altına yönlendirdi.
ABD ve Çin arasındaki 710 Milyar Dolarlık ticaret hacmi düşünüldüğünde; ABD’nin 200 Milyar Dolarlık Çin malına uygulayacağını açıkladığı %25’lik ek gümrük vergisinin, ciddi bir daralmaya neden olabileceği, piyasalara yönelik endişeleri haklı çıkarır nitelikteydi. Aralık ayında ABD ile Çin arasında ticaret anlaşması görüşmelerinin başlayacağı açıklandıktan sonra görüşmelerin sonucu belirsiz olmasına rağmen, iki tarafın masaya oturması piyasalar tarafından olumlu karşılandı. 19 Şubat’ta Washington’da başlayan görüşmeler ABD piyasalarında bahar etkisi yarattı. Trump, Çin ile yapılan görüşmelerin ‘’verimli’’ geçtiğini aktif olarak kullandığı Twitter hesabından duyurdu ve daha önce 1
Mart olarak açıklanan ek gümrük tarifesi uygulamalarını erteleme kararı aldıklarını açıkladı. Dolar endeksi yönünü yukarı çevirdi. Bir diğer yandan küresel ekonomi üzerindeki kara bulutların yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlamasıyla birlikte, spekülatif fonlar da portföylerindeki altının ağırlığını azaltmaya başladılar.
Wall Street Journal’ın haberine göre 27 Mart 2019 tarihinde görüşmesi beklenen ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in ticaret anlaşmasını resmileştirebilecekleri belirtiliyor. Kuşkusuz ki görüşmelerin sonucunu, dünyanın iki süper gücünün devlet başkanları Trump ve Xi Jinping’in atacağı adımlar belirleyecek.
Ticaret Savaşları ve Altın Fiyatlarını Etkileyen Parametreler Genel olarak, Altın fiyatlarını belirleyen 3 temel parametre vardır. Bunlar; Dolar endeksi, reel faizler ve büyüme beklentileridir. Dolar endeksi doların dinamizmiyle doğrudan alakalı iken, reel faizler enflasyon oranına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ekonomideki büyüme beklentisi, hisse senedi piyasası ile birbirine paralel bir görüntü izler.
Dolar Endeksi(DXY) ve Ons Altın (XAU/USD) ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşması görüşmelerinin olumlu sonuçlanması durumunda; küresel büyüme ve ticaret üzerindeki negatif beklentilerin ortadan kalkacağı, bu durumun da dolar endeksini yukarı taşıması beklenilmektedir.
Altın ticareti dolar üzerinden gerçekleştirildiği için, dolarda meydana gelen değişiklikler altın fiyatları üzerinde doğrudan etkilidir. Doların değerlenmesi, değeri dolar üzerinden belirlenen emtialara olan talebi baskılayacak, bu da altın gibi emtiaların fiyatını, elinde fiyatı aşağı çekecektir.
ABD 10 Yıl Vadeli Tahvilleri (US10Y) ve Ons Altın (XAU/USD) Ons altın; yatırımcısına, tahvildeki faiz veya hisse senedi piyasasındaki kar payı gibi alternatif getiri kaynağı sunmamaktadır. Diğer yatırım enstrümanlarındaki faiz veya kar payı, tahvil ve hisse senetlerini kimi zaman daha cazip hale getirmektedir. Küresel bazda faizlerin göreceli olarak düşük olduğu dönemlerde, altını elde tutma
maliyetinin daha düşük olduğu algısı oluşmaktadır, bu durum da altına olan talebi arttırmaktadır. FED’ in faiz arttırma olasılığının piyasada fiyatlandığı dönemlerde altın fiyatları da düşüş trendine girmektedir. ABD ve Çin ticaret anlaşması doları güçlendirirken tahvil faizlerinin yatırımcılar için cazip hale gelmesiyle, ons altının fiyatını da aşağı yönlü baskılayacaktır.
S&P 500 ve Ons Altın (XAU/USD) ABD ve Çin arasında imzalanacak bir ticaret anlaşması, piyasalar açısından büyüme beklentisi doğuracağı için yatırımcılar, portföylerindeki hisse senetlerinin ağırlığını arttıracaklardır. Yatırımcıların hisse senetlerini tercih etmesindeki en önemli etkenlerden biri de kar payı getirisidir.''
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
başarılı..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:36)