E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın düşüşünü sürdürüyor---

Altın düşüşünü sürdürüyor

Altın düşüşünü sürdürüyor
11 Mart 2015 - 09:14 borsagundem.com

Altın, güçlenen doların talebi düşürmesi ile birlikte kayıplarını sekizinci güne taşıdı

Altın, güçlenen doların emtale yönelik talebi azaltması ile birlikte, düşüşünü sekizinci güne taşıdı ve sın altı yılın en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi. 

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed'in faizleri artırmaya yaklaştığı spekülasyonu ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) tahvil alımları ile birlikte, son 10 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Altın geçen hafta, ABD'de işsizlik oranının son yedi yılın en düşük seviyesine indiğini gösteren verinin ardından, 2015 yılındaki kazançlarının tümünü geri verdi. 

Yatırımcılar, yüksek faiz beklentisinin, genellikle yatırımcısına yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltması ile birlikte, son 10 günde, altın destekli exchange traded fonlarından (ETF) çıktılar. Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, iki gün önce yaptığı açıklamada, daha ileride daha hızlı bir faiz artrımı yerinde, daha erken ve kademeli faiz artırımının daha iyi olduğunu söyledi. 

Londra'da Natixis SA analisti Bernard Dahdah, "Son yılların en güçlü dolarına sahibiz," dedi ve "Bu, faizler arttığında altın tutmanın artan fırsat maliyetiyle birlikte, metale yönelik iştahı kayda değer bir şekilde düşürdü" şeklinde görüş bildirdi. 

Spot altın yüzde 0.3 düşüşle, Londra saati ile 10:34'te, ons başına 1,158.39 dolara geriledi. Fiyatlar Salı günü 1,155.30 dolar ile üç ayın en düşük seviyesine indi. Metal,düşüşünü sekizinci güne taşırsa, Mart 2009'dan bu yana en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirmiş olacak.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 kayıpla, ons başına 1,156.90 dolara geriledi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 34 altındaydı.

ETF Varlıkları

Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları, Salı günü 5.5 ton düşüşle, 1,653 tona inerek 26 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Varlıklardaki 10 günlük düşüş Kasım'dan bu yana en uzun süreli kayıp dönemini işaret ediyor. 

Spot gümüş Londra'da yüzde 0.4 kayıpla ons başına 15.6174 dolara geriledi ve düşüşünü sekizinci güne taşıyarak yaklaşık iki yılın en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirdi. 

Platin yüzde 0.4 düşüşle ons başına 1,123.62 dolara inerek Temmuz 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra 1,125.75 dolara geldi. Palladyum yüzde 0.2 geri çekilerek ons başına 801.45 dolara geldi. Platin palladyumdan yaklaşık 324 dolar daha pahalı ve 2002'den bu yana en düşük farkı işaret ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)