E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın düşüşe geçti---

Altın düşüşe geçti

Altın düşüşe geçti
10 Aralık 2014 - 15:22 borsagundem.com

Altın, ABD'de faizlerin artırılacağı beklentisi ile altı haftanın en yüksek seviyesinden gevşedi

Altın, yatırımcıların dikkatlerini zayıf dolar yerine ABD'de faizlerin artırılacağı beklentilerine çevirmeleri ile birlikte, altı haftanın en yüksek seviyesinden düştü. 

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, bu hafta beş yılın en yüksek seviyesini görmesinin ardından, düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Fed gelecek hafta toplanacak ve politika yapıcılar bu toplantıda, son sekiz yıldaki ilk faiz artırımının zamanlamasını görüşecek. Yükselen faizler, altının yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlamasından dolayı, metalin çekiciliğini azaltıyor. Öte yandan, altın genellikle dolar ile zıt yönde hareket ediyor. 

UBS Group AG değerli metaller analisti Joni Teves, "Altının önünde zor bir dönem olacağı görüşüne sahibiz," dedi. Teves, bu yorumu yaparken, Fed'in para politikasını normalleştireceğini ve ABD ekonomik büyümesine ilişkin artan iyimserliği işaret etti. 

Spot altın Londra'da yüzde 0.4 düşerek, Londra saati ile 10:53'te, ons başına 1,226.63 dolar indi. Metal dün, dolar ve küresel hisse senetlerindeki düşüşün metale yönelik refah koruma talebini güçlendirmesi sonucu, 1,238.32 dolar ile 23 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 düşerek ons başına 1,227.10 doalra geriledi. 

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 5 üzerindeydi.

Varlıklar Artıyor

Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller müdürü David Govett, "Ayıların son dönemde burunları kana bulanmıştı ve bu durum, şu anda, aşırı kısa (short) gitme konusunda isteksiz olunan bir piyasa meydana getirdi," dedi ve yükseliş bekleyen yatırımcıların altının 1,250 doları test etmesini beklediklerini sözlerine ekledi. 

Govett, "Bu hareket, dolar ve hisse senedi piyasaları aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda bütünüyle mümkün, ancak diğer faktörler yardımcı olmazsa, bu fiyatları göreceğimziden şüpheliyim" şeklinde görüş bildirdi. 

Yeni Delhi'de Maliye Bakanı Jayant Sinha, Çin'den sonra dünyanın en büyük altın kullanıcısı Hindistan'ın, cari açığa ilişkin endişelerin azalması ile bilikte, altın ithalatına yönelik kısıtlamaları daha da azaltabileceğini söyledi. 

Altın destekli exchange traded fonlarındaki altın varlıkları, dün yüzde 0.2 artarak 1,609.8 tona çıktı ve son dört günde ilk kez arttı.

Gümüş yüzde 0.4 düşüşle ons başına 17.0006 dolara geriledi. Platin fazla değişmeyerek ons başına 1,246.12 dolarda kalırken, palladyum yüzde 0.5 yükselerek ons başına 813 dolara çıktı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)