E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Küresel altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, korona virüs krizinin genişlemesinden dolayı artan güvenli liman alımları ile güçlenen fiyatlar sonrası uzun süredir devam eden artış serisinin etkisi ile rekor seviyelere tırmandı.
Bloomberg'in hesaplamalarına göre, altın destekli borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları Pazartesi günü küresel bazda 2,573.9 tona çıktı ve 2012'de görülen önceki zirvesini aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Varlıklar yıllık bazda art arda 4 yıl arttıktan sonra bu seyrini yeni yılda da sürdürdü ve bu hareket, fiyatların güvenli liman alımları ile 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte gerçekleşti.
Altın fiyatları, ABD'de faizlerin bir süre daha düşük kalmasının beklendiği ve bazı yatırımcıların Fed'in daha da gevşemeye gitmesini beklediği dönemde, Çin'de ortaya çıkan virüs salgının risk iştahını azaltması sonucu yükseldi. Bu yatırımcılarında biri olan DoubleLine Capital LP CEO'su Jeffrey Gundlach, Cuma günü yaptığı açıklamada, Fed'in bu yıl faiz indirme olasılığını yüzde 90 olarak gördüğünü kaydetti. Artan jeopolitik gerilim de altına destek veriyor.
Sydney'de MineLife Pty kaynak analisti Gavin Wendt, "Altın 2019 yılını son 10 yılın en iyi kazançları ile bitirdi ve yılı yüzde 18 yukarıda kapadı. Bu nedenle ivme iyiydi ve korona virüsten önce de ETF'lerde artış vardı," dedi ve "Doların zayıflığına ilişkin işaretler artıyor ve bu durum en azından 2020'nin ilk yarısında ve ötesinde sürebilir ve bu seyir altını destekler değerlensirmesinde bulundu.
Varlıklardaki bu rekor, yatırımcıların ABD'de hisse senetlerinin tüm zamanların en yüksek seviyeleri yakınında seyretmesine rağmen ETF'lerde daha önce görülmemiş miktarlarda altın tutmakta olduğu anlamına geliyor. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi geçen yıl yüzde 29 yükseldikten sonra, 17 Ocak'ta son tarihi zirvesini yaptı. Ancak endeks korona virüsün yayılmasından kaynaklanan endişeler ile son iki haftada düştü.
Dünya Altın Konseyi, 2019 yılı için talep trendleri raporunda, para politikası ve jeopolitik gelişmeler ETF'lere yıllık akışları desteklerken, fiyatlardaki yükselişin de ivme esaslı alımları getirdiğine dikkat çekti.
Fed'in adımları
Altın varlıkları en son rekor seviyeye, Fed'in ekonomik büyümeyi desteklemek ve işsizliği düşürmek için gösterge faizi sıfır seviyesi yakında tuttuğu ve varlık alımları yaptığı Aralık 2012'de ulaştı. ETF'lerdeki varlıklar 2015'e kadarki sonraki üç yılda daraldı.
Fed, rekor süredir devam eden ABD büyümesini devam ettirmek için 2019 yılında 3 kez faiz indirimine gitmesinin ardından geçen ay değişikliğe gitmedi. Aynı zamanda, ABD merkez bankası, Başkan Jerome Powell'ın bunun parasal genişlemeye dönüş olmadığını söylemesine karşın, repo piyasasındaki darlığı gidermek amacıyla aylık 60 milyar dolarlık Hazine bonosu alımı yapıyor.
Spot altın, geçen ay yüzde 4.7 yükseldikten sonra Salı günü yüzde 0.3 düşerek Londra saati ile 06:21'de ons başına 1,572.28 dolara geriledi.
Altın öte yandan jeopolitik gerginliklerden de destek buldu. Geçen ay, Tahran yönetimi Washington'ın üst düzey İranlı bir generali öldürmesine misillemede bulunarak ABD'nin Irak'taki askeri üssüne saldırdı. Bu gerginlik altının güniçi 1,600 dolar seviyesinin üzerine çıkmasına neden oldu.
MineLife'tan Wendt, "Dünya volatil bir yer olarak kalmaya devam ediyor ve bu durum altına 2020'de de destek sağlamaya devam edebilir ve ETF'lere girişleri daha da artırabilir" dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:34)