E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın büyüme endişesiyle yükselişte---

Altın büyüme endişesiyle yükselişte

Altın büyüme endişesiyle yükselişte
02 Ocak 2015 - 08:24 borsagundem.com

Altın fiyatları büyümenin düşük geleceği kaygısıyla yükselişte

Altın, ABD toparlanmasına rağmen Çin’den Avrupa’ya büyümenin yavaşlayabileceği endişesinin nitelendirilen kıymetli metale talebi desteklemesi ile yükseliş gösteriyor. Gümüş değer kazanırken, paladyum Ekim ayından bu yana en büyük haftalık düşüşe hazırlanıyor.

Spot altın, yüzde 0.6 kadar yükselerek ons başına 1,188.46 dolara geldi ve Singapur saati ile 11:41’de 1,185.81 dolardan işlem gördü. Kıymetli metal yine de yüzde 0.9’luk haftalık kayba hazırlanırken, dolar üçüncü haftalık yükselişe hazırlanıyor.

Altın, 2000 yılından bu yana ilk üst üste yıllık düşüşünü kaydetti. Yatırımcıların Fed’in faiz oranlarını yükselteceği spekülasyonu yapmaları, doların 5 yılın zirve seviyesine çıkmasına destek oldu. Altın destekli en büyük ETF’lerdeki varlıklar 6 yılın en düşük seviyesine geriledi. ABD ekonomisi, 2014 yılında toparlanmayı sürdürürken, Çin, Avrupa ve Japonya ekonomiyi desteklemek için teşvik önlemleri aldılar.

Sydney’deki Mine Life Pty kıdemli analisti Gavin Wendt, “Altın hala paranın tutulabileceği güvenli bir yer olarak görülüyor. ABD ekonomisi çok güçlü bir performans gösteriyor. Ancak dünya ekonomisinde hala negatif gelişmeler bulunuyor. Altın fiyat görünümü oldukça sağlam” dedi.

Çin’in imalat sanayi göstergesi Aralık ayında 18 ayın en düşük seviyesine gerileyerek dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin geçtiğimiz yıl 1990’dan bu yana en düşük büyümeyi kaydettiğine yönelik sinyalleri güçlendirdi. Singapur ekonomisi, imalat sanayi sektörünün zayıflamasının ardından son çeyrekte ekonomist tahminlerinin altında bir genişleme gösterdi.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi 5 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Şubat vadeli altın kontratı yüzde 0.1 yükselerek New York Comex’te ons başına 1,185.40 dolar oldu. 31 Aralık’ta 1,184.10 dolar seviyesinden kapanış yapmıştı. Altın vadelileri geçtiğimiz yıl yüzde 1.5 geriledi ve üst üste 3. haftalık kaybı kaydetmeye hazırlanıyor.

Bloomberg’in derlediği verilere göre SPDR Gold Trust’taki, 31 Aralık’ta yüzde 0.3 gerilemesinin ardından varlıklar 709.02 ton ile Eylül 2008’den bu yana en düşük seviyede değişiklik göstermedi. 

Spot gümüş yüzde 1.6 kadar ralli yaparak 15.9125 dolara geldi ve 15.8183 dolardan alıcı buldu. Gümüş üçüncü haftalık kaybı azalttı. Spot platin yüzde 0.1 gerileyerek ons başına 1,208.75 dolardan işlem gördü.

Paladyum yüzde 0.5 değer kaybederek ons başına 793 dolara indi. Paladyum bu hafta yüzde 3.1 geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)