E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD’de Politik Belirsizlikle Altın Yükselişte…
Altın Belirsizlik Ortamından Güç Alıyor…
ABD’de Trump dönemi ile birlikte genişleyici maliye politikalarının devreye gireceği beklentisi ve görülecek yeni yönetim ile birlikte maliye ve dış ticaret politikasında yaşanması beklenen radikal değişimlerin Fed’in para politikasında da yansıma bulacağı beklentileri bir süredir altın fiyatında satış baskısı yaratmıştı. Donald Trump’ın başkanlık yarışından galip çıkması sonrası söz konusu beklentilerin etkisiyle 2017 yılı başına kadar %5,16 oranında değer kaybeden, günümüzde Trump’a dair belirsizliklerin ön plana çıkmasının etkisiyle kayıplarını telafi çabasında.
2017 yılı başına kadar küresel piyasalar dolar için pozitif, altın için negatif senaryoyu fazlası ile fiyatlamıştı. Ancak belirsizlik fiyatlamasını göz ardı eden küresel piyasalar, hafta içerisinde Trump’ın seçim vaadleri arasında yer alan sağlık harcamalarında azalışın planlandığı yasa tasarısının ABD Meclisi’nden geçememe olasılığı ve söz konusu belirsizliğin Trump’ın diğer reformları içinde endişe yaratması nedeniyle altın fiyatı yükseliş kaydetti. Trump’ın reformlarına ilişkin endişeler global piyasalarda riskten kaçış eğilimi yaratmış olup güvenli liman niteliğindeki altın değer kazanırken, Trump ile birlikte %15 oranında yükseliş kaydeden endeksler kar satışları ile karşılaşmışlardır.
Dünya genelinde endişe ortamından beslenen altının tercih edilme nedenleri de önem arz etmektedir. Altının fiyat değişiklikleri dışında herhangi bir getiri alternatifi sunmaması karşısında hisse senetlerinin temettü getirisine sahip olması sonrası aşağıdaki grafikte global hisse senedi endeksi ve altına olan ilgi gösterilmiştir.
2009 yılından bu yana yükselişini sürdüren global Hisse senedi endeksi, Trump ile birlikte %9 oranında yükseliş kaydetmiş olup Mart ayı içerisinde 1864 seviyesini test ederek son 20 yılın zirve seviyesini oluşturmuştur. Ancak global hisse senetlerindeki aşırı yükseliş sonrası yatırımcılarda satış baskısının gelebileceği yönünde endişelerin oluşması ve Trump’ın sağlık harcamalarına ilişkin yasa tasarısının ABD Meclisi’nden geçmeyeceği endişelerinin de eklenmesi ile hafta başından bu yana global piyasalarında satış baskısı görülmektedir. İlgili dönemde hisse senetleri endeksi %1,11 oranında değer kaybederken, söz konusu endişe ortamından beslenen altın %1,52 oranında değer kazanmıştır.
Grafik 1: 2000-2017 Yılları Arasında Altın Fiyatı ve Global Hisse Senedi Endeksi
Grafik 2: 2015- 2017 Yılları Arasında Altın Fiyatı ve ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri Değişimleri
Bloomberg
Fed’in Mart ayı toplantısında faiz artırımına gidilmesi ve 2017 yılının geri kalanına ilişkin üyelerin beklentilerini 2 adet faiz artışı şeklinde değiştirmemeleri sonrası; Fed’e ilişkin beklentilerin sona ermiş olması da altın fiyatının yükselişine destek olan diğer etmenler arasındadır. Karakteristik özelliği gereği küresel bazda düşük faiz ortamından pozitif etkilenen altın, ilgili ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %2,62 seviyesini test etmiş olmasına rağmen 1204$ seviyesinde tutunmayı başarmıştır.
Grafik 2’de faiz artışına ilişkin bir hikaye sunan enstrüman ise ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükseldiği dönemlerde altına olan ilgi gösterilmiştir.
Altın fiyatı birçok gelişmeden etkilenmekle birlikte döviz kurları gibi direkt bir grup ülke tarafından belirlenememektedir. Altın fiyatı global likidite koşulları, global tahvil faiz oranları gibi bir çok unsurdan etkilenmektedir. Bununla birlikte altın fiyatının seyri için, emtia fiyatlarına ilişkin gelişmeler de yakından takip edilmelidir. 2011-2015 yılları arasında emtia endeksinde görülen keskin düşüş sonrası, 2016 yılının başından bu yana altın fiyatı ve emtia endeksindeki toparlanma dikkat çekmekte.
Grafik 3: 2011-2017 Yılları Arasında Altın Fiyatı ve Emtia Endeksi
Grafik 4: 2011-2017 Yılları Arasında Altın Fiyatları ve ETF Büyüklükleri
Bloomberg
Küresel likidite koşullarının altın fiyatları üzerindeki etkisi altın haberlerinde sıklıkla rastlanan borsa yatırım fonu olarak da tanımlanan ETF’lerde yakından görülmektedir. Fed’in 2013 yılında varlık alım programına ilişkin azaltım hamlesi sonrası ETF’lerde görülen düşüşler altın fiyatlarındaki düşüş trendinin habercisi niteliğinde olup, 2016 yılının genelinde görülen global bazda düşük faiz ortamı ve küresel piyasalardaki likidite bolluğu sonrası ETF’lerde artış görülmüştür.
Eda Önder Öztürk - Alan Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:19)