E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın 4 ayın zirvesinde---

Altın 4 ayın zirvesinde

Altın 4 ayın zirvesinde
07 Mart 2014 - 10:24 borsagundem.com

Altın, Ukrayna'da tansiyon sürerken, ABD istihdam verisi öncesinde dört aydan uzun bir sürenin zirvesinden işlem görüyor

Altın, Ukrayna'da tansiyon sürerken, ABD istihdam verisi öncesinde dört aydan uzun bir sürenin zirvesinden işlem görüyor ve üst üste beşinci haftalık kazanca hazırlanıyor. 

Spot altın Singapur saati ile 13:14'te ons başına 1,351.05 dolardan fiyatlanırken, dün ABD'de borçlanma maliyetinin rekor düşük seviyede kalacağı ve Avrupa'da enflasyonun kademeli olarak hızlanacağı beklentileri ile yüzde 1 artış göstererek 1,350.85 dolara yükselmişti. Altın 3 Mart'ta Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin kızışması ile 1,354.87 dolara yükselmiş ve 30 Ekim'den bu yana en yükseği görmüştü. 

ABD'de özel sektör istihdamın Şubat'ta beklenenden az yükselmesi ve Rusya güçlerinin Ukrayna'da bulunan Kırım bölgesini işgal etmesiyle iki ülke arasında askeri bir çatışma olabileceği endişelerinin artması sonrasında, altın bu hafta yüzde 1.8 tırmandı. Fiyatlar ayrıca Fed'in teşvikleri azaltmaya başlamasına rağmen bu yıl yüzde 12 artış gösterdi. 

GF Futures Co. analistlerinden Zhu Siquan, "İnsanlar ekonominin durumuna yönelik bir gösterge olarak, ABD'den gelecek istihdam verisini beklyior. Ukrayna'daki durum sürdükçe altın güvenli liman olarak talep bulmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı. 

New York Fed Başkanı William Dudley, faiz oranlarının 2015 ortalarına kadar yükselmeyeceği yönündeki beklentilerin uygun olduğunu söylerken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ise enflasyon oranının önümüzdeki 30 ayda artış göstereceği beklentisinde olduğunu dile getirdi.

Tahvil alımlarının azaltılması

Fed Başkanı Janet Yellen, geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada, ekonominin zayıflaması durumunda Fed'in azaltma stratejisini gözden geçirme fikrine açık olacağını söylemişti. Fed son iki toplantısında tahvil alımlarını 10'ar milyar dolar azaltarak aylık 65 milyar dolara düşürürken, bir sonraki toplantı 18-19 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek. 

SPDR Gold Trust exchange traded fon (ETF) varlıkları dün yedinci günde de değişiklik göstermeyerek, son 13 ayın en uzun sabit kalma sürecini kaydetti. Çin'de gösterge spot kontrat Şanghay'da son yedi gündür düşük seyrederken, 25 Şubat'ta iki haftanın zirvesine ulaşmıştı. 

Nisan vadeli altın kontratları Comex'te yüzde 0.1 gerileyerek ons başına 1,351.10 dolar olurken, dün yüzde 0.9 artış gösterdi.

Paladyum dün ons başına 781.11 dolardan işlem görürken, bugün 781.25 dolar seviyesinde. Fiyatlar dün 781.21 dolar ile 1 Nisan'dan bu yana en yükseğe ulaşmıştı. Paladyum, dünyanın en büyük iki üreticisi Rusya ve Güney Afrika'da üretimin aksayabileceği endişeleri ile, üst üste beş hafta yükselerek, Aralık 2012'den bu yana en uzun haftalık kazanç periyodunu kaydetti. 

Platin büyük bir değişiklik yaşamayarak ons başına 1,485.13 dolardan işlem görüyor. Platin de üst üste beşinci haftalık yükselişi kaydederken, Ağustos'tan bu yana en uzun haftalık bazda kazanç periyodunu gerçekleştiriyor. Platin fiyatları 5 Mart'ta 1,487.88 dolar olarak 9 Eylül'den bu yana en yükseğe ulaşmıştı. Dünyanın en geniş platin madenlerinin bulunduğu Güney Afrika'daki grevler devam ediyor. 

Spot gümüş yüzde 0.3 yükselerek ons başına 21.5409 dolar oldu ve haftalık kazanca hazırlanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)