E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya-Ukrayna savaşı gibi küresel ekonomiyi tehdit eden gelişmelerin yanı sıra yüksek enflasyon ve resesyon tehdidi gibi birçok sorunun yaşanmasına rağmen altın bir türlü yatırımcıların güvenli limanı olamadı. Eylül ayında yüzde 4.7'lik kayıpla 1.848 dolar seviyesine gerileyen altın yatırımcısını üzdü. Altın fiyatlarında bu düşüş neden yaşandı? Altının onsunun yeniden 1900 doların üzerine çıkması için neler gerekiyor? Altın için olumlu ve olumsuz senaryolar neler? Mehtap Özcan Ertürk, Sözcü'deki haberinde bu soruların yanıtlarını veriyor. İşte Ertürk'ün o haberi:
Küresel finans piyasasındaki risklere rağmen altın ‘yatırımcıların sığınağı' olmayı başaramadı ve iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Spot altın fiyatı, cuma günü ons başına 1.880 dolar seviyesindeki kritik desteğini bile kırarak 1.848 dolar seviyesinde sona erdi. Böylece 1.939 Dolar seviyesinde başladığı eylül ayını yüzde 4.7 (91 dolar) kayıpla tamamladı. Böylece yaklaşık 91 dolarla şubattan bu yana en büyük aylık düşüşü kaydetti. Ons altın sene başından bu yana tüm kazançlarını geri verdi. Altının ons fiyatı son olarak 4 Mayıs'ta 2.085 dolara kadar yükselerek yılın zirvesini görmüştü. Emtia piyasası uzmanlarına göre dolardaki aralıksız yükseliş değerli metal üzerinde baskı yarattı.
Uzmanlar ne diyor?
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahin politikasının bir süredir devam ettirmesi sonucu dolar ve 10 yıllık Hazine tahvil getirileri üçüncü çeyrekte son bir yılın en sert artışını yaşadı. Uzmanlara göre, düşüş trendi devam ederse ve 1.830 desteği de kırılırsa, fiyat 1.800 dolara kadar çekilebilir.
UCity Index'in kıdemli analistlerinden Matt Simpson, altının 1.900 doların üzerine çıkması için doların ve tahvil getirilerinin zayıflaması gerektiğini, bunun da özellikle zayıf enflasyon setiyle ve şahin Fed tahminlerinin azalmasıyla mümkün olabileceğini belirtti. Simpson şu anda bunun pek olası görünmediğini söyledi. HDFC Securities Emtia ve Döviz Müdürü Anuj Gupta ise yatırımcıların parayı gayrimenkulden altın da dahil olmak üzere diğer güvenli limanlara kaydırmasının beklenmesi nedeniyle Çin'de devam eden gayrimenkul kaygısının da altın fiyatlarını destekleyebileceğini söyledi.
Altın niçin güvenli liman olamadı?
ABD hükümetinin kapanmasının bile altına sürekli destek sağlayamayacağını belirten Acme Investment Advisors Baş Stratejisti Sugandha Sachdeva “Şaşırtıcı bir şekilde altın, finansal piyasalarda riskten kaçınmanın hakim olduğu bir ortamda bile güvenli liman talebini çekemedi” yorumunu yaptı. Son dönemde altın fiyatları esas olarak reel faiz oranlarından etkileniyor. Uzun vadeli bir yatırım olarak altın olumlu görünüyor ancak çok kısa vadede genellikle hiçbir şey kazandırmıyor.
Altının kilogram fiyatı geriledi
Ons altın 6 ayın en düşük seviyesinde
Altın fonları yüzde 50 kazandırdı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
küresel piyasalarda finansal çöküşe hazır olun batı değerli madenleri daha ne kadar baskılayacak hep beraber göreceğiz
Uyutuyorlar altın pink yapacak ghhhouhgaaaa fena krkliyola milleti huuohhgaaaaa
Cıkmaz. Londra daki altın traderlarının hepsi son 4 senedir kısa poziyonda. Covid zamanında kucuk yatırımcı dunyada altına yatırım yaptı hala da ellerinde tutuyorlar. Buyukler de satmasını bekliyorlar. Daha 5 sene daha altın fiyatları artmaz. Aynı donemde parasını dolar faizine koyan yuzde %20 aldı zatne. Kısaca Altında para tutmak kekliktir
Karşılıksız dövizleri basın milletin elindeki altın gümüş ve değerli madenleri toplayın.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:12)