E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Turkcell'in fikir babası ve kurucusu MV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Vargı çarpıcı açıklamalar yaptı. Sabah'ın haberine göre, Vargı, İngiliz mahkemesi karar verse de telekom üst kurulunun Ruslar'ın hakimiyetine izin vermeyeceğini söylüyor. Sermaye Piyasası Kurulu'nu (SPK) göreve çağıran Vargı, "5 yılda ortaklar kavgası olmasaydı şirketin değeri 30 milyar doları bulurdu" diyor.
Turkcell çocuğunuz gibi. Fikir babası olarak ortaklar arasındaki kavgaya üzülüyor musunuz?
Evet çok üzülüyorum.
Bu kavga şirketin global marka olmasını engelliyor mu?
Şirketin Kazakistan, Gürcistan ve Azerbaycan'da iştirakleri vardı. Global marka olma yolundaydı ama bu ülkelerdeki çoğunluk hisselerini TeliaSonera'ya satmak zorunda kaldı. Yönetim kurulundaki sorunlar çözülürse fırsatlar yine çıkar.
Siz 'keşke kuruluşta İsveçliler'i ortak etmeseydim' diyor musunuz?
O dönemde altyapı için Telecom Finland'a gittik. Azınlık hisseyle işe girdiler. Ancak bu şirket daha sonra Sonera adını aldı. Sonera da Almanya'da aldığı bir lisans için 3.5 milyar dolarlık zarara girdi ve İsveçli Telia ile birleşti. Finlandiyalı şirket, İsveçliler'in hakimiyetine girdi. O dönemde Çukurova Grubu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na 5 milyar dolar ödemişti. Bu parayı verince finansal zorluk yaşadı. Turkcell'in yabancı ortakları da bundan istifade etmek için Çukurova Grubu'yla ihtilafa girdi. TeliaSonera ile anlaşıldı bu kez Rus Alfa'yla ihtilaf başladı. Şimdi herkes İngiltere'deki Privy Council'in kararına kilitlendi.
Bu karar çıkarsa ihtilaf bitecek mi?
Dava biterse Çukurova yüzde 13.8'lik hissesini geri almak için 1.4 milyar dolara yakın para ödeyecek. Bunu nereden bulacak? Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu da Çukurova'nın mallarına el koydu. Grubun bankalar nezninde kredibilitesi azaldı. Rus Alfa deyim yerindeyse şeytana papucunu ters giydirir. İhtilafı devam ettirecek parası da var.
ÜST KURUL İZNİ GEREKİR
İngiliz mahkemesi Ruslar lehine karar verirse ne olur?
Turkcell Holding'de Alfa hâkim duruma geçse bile bu onların yönetimi devralacağı anlamına gelmeyebilir. Çünkü hakim ortak değişimi telekom üst kurulunun iznine tabii. Yani yönetimi ele geçiremeyebilir.
Şirket lisansı 25 yıllığına almadı mı? Yani süre az kaldı...
Benim bildiğim süre 2017'de bitiyor. Bu dönem de kavgayla geçiyor. Dolayısıyla bu işten aslında maddi olarak da ortaklar zarar görüyor.
Yönetime acilen 2 kişi daha atansın
Sorunun çözümü nedir?
Biz Turkcell'in ortağı olarak SPK'ya çağrıda bulunuyoruz. 3 kişiyi atadılar. Ara dönemde 2 kişi daha gelirse şirket yoluna devam eder. İngiltere'deki mahkemeden çıkacak sonuçtan sonra da hakimiyet kime geçerse o yönetimi devralır.
Yani devlet müdahale mi etsin?
Halka açık bir şirkete devlet müdahalesinin hoş olmadığı söylenebilir. Hissedarlar da rahatsızlık olacağı düşünülebilir. Ama burada o durum ortadan kalktı. SPK bağımsız bir organ ve düzenleyici bir kurum. Turkcell'in yönetim kurulunda birbiriyle anlaşamayan, Türkiye'ye gelip sadece bir gece kalan ve ülkeyi tanımayan yöneticiler olacağına SPK'nın atayacağı isimler olsun. Onlar daha faydalı olabilir. SPK'nın atadığı 3 bağımsız üyenin de kariyerleri ve yönetim tecrübeleri Çukurova, TeliaSonera ve Alfa'nın yöneticilerinden daha iyi.
Ortak kavgası 5 yılda 16 milyar dolara mal oldu
Şirket ortaklar arasındaki kavga nedeniyle bugüne kadar sizce ne kaybetti?
Bu uzlaşmazlık ve dünyanın her tarafında açılan davalar olmasaydı, şirketin yönetim kurulu ahenk içinde çalışsaydı bölgede daha iddialı ve güçlü olurdu. Değeri de 14 milyar dolar değil, 25-30 milyar doların üzerine çıkardı. Bu fırsat kaçırıldı diye üzülüyorum. Bir Türk şirketi olarak Turkcell bunu yapabilirdi. Ama ortaklar arasında ihtilaf başladığından bu yana yani son 5 yıldır yurtdışında hiçbir pozisyon alamadı. Afrika ve Ortadoğu'ya açılamadı.
Burası banka değil ki...
Genel kurul yapılamadığı için 3 milyarın üzerinde temettü de bekliyor. Küçük ortaklar dava açar mı?
Yabancı ortaklar, Çukurova'nın eline para geçmemesi için temettüyü engelliyor. Banka değilki burası bu kadar paranın üzerinde otursun. Yönetim kurulu çalışıyor olsa şirket temettü dağıtmasa da bir yatırım planı açıklayabilir. Yurtdışından başka şirketler alabilir. Küçük ortaklara gelince onlar anladığım kadarıyla borsada hisse alıp satıyorlar. Turkcell derinliği olan bir hisse ama bu baskı yüzünden değerini bulamıyor.
Eski SPK yönetimi geç kaldı
Bağımsız üye atanmasında SPK geç mi kaldı?
SPK 3-4 yıldır çok sabırlı davrandı. Bundan önceki SPK yönetimi de seyirci kaldı. Türkiye'de ticaret hukuku var. Halka açık şirketlerin kuralları var. Bunların şartlarını yerine getirmeyen tek şirket Turkcell. Haziranda da genel kurul toplanamazsa herhalde SPK'nın sabrı taşayacak.
Haziranda genel kurul yapılabilir mi?
Ben yeni genel kuruldan da umutlu değilim.
Şirket ihtilafa Çin seddi çekti
Ortaklar arasında bu kadar ihtilaf olmasına rağmen şirket nasıl markasını koruyabiliyor?
Şirketin temelleri çok iyi atıldı. Kurumsal yapı iyi çalışıyor. Turkcell, iyi yönetimi sayesinde kredibilitesini koruyor. İçeride bu ihtilaflara karşı adeta bir Çin seddi çekilmiş durumda. Ancak yeni yatırım ve stratejik kararların yönetim kurulu tarafından alınması gerekiyor. Kimse şirketin 5-10 yıllık planını bilmiyor. Türkiye'nin 2023 ve 2071 planları var. Turkcell'in ise 2014 planı belli değil.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:28)