E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
FED, Kasım ayı FOMC toplantısı kararlarını açıkladı. Karar metninin geneline baktığımızda diğer toplantılardan çok da farklı bir tablonun ortaya çıktığını söylemek zor. Enflasyona ilişkin beklentilerde bir miktar petrol fiyatlarından kaynaklı olarak iyimser beklenti olsa da, halen ekonomik gidişatın durumu yakından izlenecek mesajı da elden bırakılmıyor. Yani FED halen dengeli ve piyasada Trump'ın yeniden öne çıkması ile birlikte artan volatiliteden tedirgin olmaya devam ettiği görülüyor. Öne çıkan önemli ayrıntılardan bir tanesi, Eylül ayı FOMC toplantısında faiz artırımı yönünde oy veren Rosengren'in Kasım ayı toplantısında faiz kararında çekingen davranması. Eylül ayında 7-3 olan oy dağılımı bu toplantıda 8-2 şeklinde dağılım gösterdi. Mester ve George ise halen faiz artırımı konusunda ısrarcı tavrını gösteriyor.
Ekonomide risklerin hafif de olsa dengelendiğine, ABD ekonomisinde yılın ilk yarısında ekonomik aktivitede artan pozitif görüntünün, yılın ikinci yarısında da devam ettiğine dair ifadeler söz konusu. Aralık ayı toplantısına yönelik bir netlik halen sağlanacak durumda değil.
İçeride ise, tedirgin hava devam ediyor. Bir yandan başkanlık seçimi bir yandan anayasada değişiklik geleceği beklentileri, diğer yandan idam tartışmaları derken, TL üzerinde artan stres devam ediyor. Türkiye ile Irak hükümeti arasında gerilen ipler de jeopolitik kaygıları ön plana çıkarıyor. CDS'ler yeniden 265 puana kadar yükseldi. Aynı zamanda azalan risk iştahı da TL üzerindeki pozitif etkileri silmeye devam ediyor. Bu nedenle kurda henüz bir dönüş sinyalini yakalamak daha zor boyutlara ulaşıyor. Dolar endeksi her ne kadar zayıflama gösterse de, yurtiçinde yaşanan gelişmeler TL'nin burada yeniden negatif ayrışmasına neden oluyor.
Dünün öne çıkan gelişmeleri arasında ise, ABD'den özel sektör istihdamı beklentilerin altında kaldı ve 147 bin ile önceki döneme göre gerileme gösterdi. Ancak bir önceki revizenin 202K'e yükseldiğini görüyoruz. Ayrıca İngiltere'ye Moody'sten kötü haber geldiğini söyleyebiliriz. Brexit etkisinin izlendiği ortamda büyümeye yönelik endişelerin ortaya çıkması olası bir not indirimini gündeme getireceğini görüyoruz.
EURUSD
Geride kalan günde piyasaların gözü Amerika Merkez Bankası'nın vereceği faiz oranı kararındaydı. Faiz oranlarında herhangi bir değişim görülmezken ekonomik görünüme dair yapılan söylemlerde küçük farklılıklar görüldü. Piyasa bazlı enflasyon beklentilerinin yükseldiği ifade edilirken istihdam ve büyüme verilerine dair yapılan söylemlerde Eylül ayı toplantısına kıyasla değişim yaşanmadı. ABD Başkanlık yarışında Trump'ın ön plana çıkması paritedeki yükseliş hareketini destekledi. Akşam saatlerinde 1.11 seviyesinin üzerine tırmanan hareketlilik Fed'in faiz oranı kararının ardından da bu seviyenin üzerinde kalma savaşı verdi. Yeni günde ise gözler yeniden 1.11 seviyesinde olacak. Eğer bu seviyenin altına gerilersek düşüş 1.1050'ye kadar devam edebilir. Eğer hareket devam ederse 1.1000 seviyesi gündemimize girebilir. Yükselişşlerde ise 1.1150 direnci takibimizde kalmaya devam ediyor.
USDTRY
Kasım ayı FED toplantısı beklenildiği gibi sakin geçti. Açıklamalarda enflasyon ile ilgili olumlu ifadelerin yanında faiz artışı için kanıtların yükseldiği ifade edildi. Hane halkı harcamaların ılımlı şekilde artmaya devam ettiği ve istihdam piyasasının güçlenmeyi sürdürdüğü ifadeleri devam etti. İçerideki gelişmelerin yanı sıra Trump'ın Başkanlık yolunda yeniden gündeme gelmesi piyasaları tedirgin ederken TL, zayıflamaya devam etti. Kurda 3.10 seviyesinin üzerinde yükseliş devam edebilir. 3.1250'nin üzerinde 3.1350 ve 3.1500 seviyeleri görülebilir. Endeks tarafında ise satış baskısının devam etmesini bekliyoruz. 77 bin desteğinin altında 76 bin 100 seviyesine kadar düşüş devam edebilir. Bugün yurtiçinde enflasyon verisi açıklanacak. Gelen rakam TCMB'nin faiz kararı açısından oldukça önemli. ABD'de ise ISM imalat dışı PMI günün en önemli verisi olarak karşımıza çıkıyor.
GBPUSD
Kurda hareketli bir gün bizi bekliyor. Güne İngiltere tarafında açıklanacak hizmet PMI verisi ile başlıyoruz. İngiltere'de hükümetin Brexit sürecini resmi olarak başlatacak olan Lisbon anlaşmasının 50. Maddesini parlamentoda oylanmadan tetiklemek istemesi yüksek mahkemeye taşınmıştı. Bugün ise mahkemenin verdiği kararı açıklanması bekleniyor. Kurda kuşkusuz günün olayı İngiltere Merkez Bankasının Kasım ayı para politikası toplantısı olacak. Eylül ayı toplantısında ekonomide büyümenin yavaşlaması halinde yılsonuna kadar bir faiz indirimine daha gidilebileceği belirtilmişti. Ancak ekonomik verilerin beklentilerin üstünde performansı ve sterlindeki sert düşüş göze alındığında Bankanın yeni genişlemeci adımlar atması beklenmiyor. Kurda dün FOMC toplantısıyla beraber hareket 1.2350 seviyelerini gördü. Sonrasında ise 1.2250 seviyesinin üstünde dengelendiğini gördük. Bugün harekette toparlanmalarda 1.2350 -1.2400 önemli direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. Geri çekilmelerde ise hareketin 1.2250 seviyesinin altına sarkması halindde 1.2200-1.2150 -1.2080 seviyeleri gündeme gelebilir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatları son günlerdeki satıcılı seyrini geride bıraktığımız günde de devam ettirdi. Piyasadaki genel havayı değerlendirdiğimizde ise 30 Kasım'da yapılacak anlaşma beklentilerinin iyice zayıfladığını görüyoruz. Irak ve İran'ın anlaşmadan muaf tutulma isteği üzerinde halen bir uzlaşıya varılmış değil. Buna ek olarak hem OPEC içi hem OPEC dışı üretimin arttığını görüyoruz. 30 Kasım'a kadar üretici ülkeler arasındaki görüşmelerin devam etmesi ve anlaşmanın olup olmayacağı konusunda net mesajlar verilmesini bekliyoruz. Öte yandan dün açıklanan ABD ham petrol stoklarındaki sürpriz 14.42 milyon varillik artış, petrol fiyatlarındaki geri çekilmeyi hızlandırdı. Teknik olarak ise Ocak ayından bu yana devam eden yükseliş trendinin altına sarkan Brent petrolde satıcılı seyir yeni günde de devam edebilir. Burada 47 dolar seviyesi önemli. Hareketlilik gün içerisinde buranın altına sarkarsa 46.50-46.00-45.70 seviyeleri görüleebilir. Yükseliş hareketinin tekrar başlayabilmesi için ise 49-50 dolar aralığının aşılması gerekiyor.
ALTIN
ABD başkanlık seçiminin yarattığı belirsizlik güvenli liman niteliğindeki varlıklara olan talebin artmasına neden oluyor. Talepteki artış ile birlikte altın fiyatlarındaki yükselişin ikinci güne taşındığını gördük. Ayrıca dün akşam saatlerinde gerçekleşen Fed toplantısında beklenildiği gibi faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmemesi önemliydi. Bugün ise ABD tarafından açıklanacak ISM İmalat Dışı PMI verisi altında hareketliliğe neden olabilir. Ancak değerli metalde daha belirleyici olan gelişmeler ABD başkanlık seçimine yönelik olacaktır. Seçime kadar özellikle anketlerdeki değişiklikler sarı metalin hareketli günler geçirmesine neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda yükseliş hareketinin devamında 1307 dolar direnç seviyesi oldukça önemli. Bu seviyenin aşılması durumunda 1314 dolar direncinin test edildiğini görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 1293-1294 destek bandı ile 11285 Dolar destek seviyesi takip edilmeli.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Şirket haberleri ve tavsiyeleri 03.11.2016
3 hisse için hedef fiyat tavsiyesi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:19)