E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dün başlayan Dünya Enerji Konferansı ile birlikte petrol fiyatlarının son dönemlerin en yüksek seviyesine ulaştı. Cezayir'deki görüşmelerin pozitif geçmesi ve ardından Rusya'nın 'OPEC'in alacağı üretim kesintisi kararını destekleyeceğiz' açıklamasını yapması, İstanbul görüşmeleri için beklentileri yükseltti. Konferansın ilk gününe baktığımızda ise bu beklentilerin karşılandığını görüyoruz. Suudi Arabistan ve Rusya Enerji Bakanlarının yaptığı olumlu açıklamaların ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, OPEC'in Kasım ayındaki toplantısında petrol üretimini sınırlandırma kararı alacağını umduğunu ve bu yöndeki bir karara Rusya'nın da katılmaya hazır olduğunu belirtti.
Konferansın son günlerinde Suudi Arabistan, Rusya, İran ve Irak petrol bakanlarının 4'lü bir zirve gerçekleştirmesi bekleniyordu. Fakat İran ve Irak, İstanbul'daki konferansa katılmayacağını açıkladı. Bu gelişme piyasalar tarafından olumsuz karşılanmazken, alınan bu kararın Türkiye ve İran-Irak yönetimleri arasındaki gerginlikten kaynaklandığını söyleyebiliriz.
Petrol fiyatlarındaki yükseliş hem üretici ülkelere hem de merkez bankalarının enflasyon hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamaya devam ediyor.Hafta sonunda açıklamalarda bulunan Draghi ve Kuroda ikilisi merkez bankalarının hedefleri yakalanana kadar ekonomiyi destekleyecekleri mesajını verdiler. Draghi yüzde 2'lik enflasyon hedefi için 2018 yılı sonu veya 2019 yılı başını hedef gösterirken Kuroda farklı bir şekilde negatif faiz oranlarında derinleşmenin mümkün olduğunu dile getirdi.
Önümüzdeki dönem büyüme performansına olan etkisi nedeniyle önemli olan sanayi üretimi yurtiçinde açıklandı. Yıllık bazda yüzde 2.2 artış gösteren sanayi üretiminde Temmuz ayının ardından toparlanma sinyalleri güçleniyor.
ALTIN
Altın fiyatlarında yaşanan hareketlilik devam ediyor. Sekiz gün üst üste yaşanan geri çekilme sonrasında dün gelen tepki alımlarıyla değerli metal ikinci gününde de hafif alıcılı bir seyir izledi. Özellikle Çin piyasallarının açılmasıyla düşen fiyatlar ile birlikte altın dayanaklı Borsa Yatırım Fonları(ETF)'na gelen talebin artması değerli metalin yükselişinde etkili oldu. Bugün ise değerli metale konuşmaların yön verdiği bir gün izleyebiliriz. FOMC üyelerinin yapacağı konuşmalarda şahin tutum sergilemeleri ve faiz artırımına gidileceğine yönelik net söylemlerde bulunmaları sarı metalde yönü tekrar aşağıya çevirebilir. Her ne kadar altın fiyatlarındaki düşüş ile birlikte tepki alımları gelse de 1266 dolar seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanmadığı sürece bu yükselişlerin sınırlı kaldığını görebiliriz. Düşüş hareketinde ise 1256-1250 destek bandı önemini korumaya devam ediyor. Bu seviyenin aşılması satışların hızlanmasına neden olarak ilk aşamada 1235 dolar denemesini beraberinde getirebilir. Gümüş fiyatlarında ise toparlanma daha güçlü görünse de 18,00 direncinin kritik öneme sahip bu seviyenin aşılması 18,40 denemesini beraberinde getirebilir. Geri çekilmelerde ise 17,10 ve 16,70 destekleri önemli..
EURUSD
Sakin veri akışına bağlı olarak paritede yatay hareketin hakim olduğu bir günü geride bıraktık. Geçtiğimiz günün en önemli gelişmesi ise Trump-Clinton arasında gerçekleşen münazaraydı. Anketlere göre münazarada Clinton'ın önde olması doların bir miktar güçlenmesine neden olurken, gözler daha çok yarın açıklanacak FOMC tutanaklarına çevrilmiş durumda. Ayrıca gün içerisinde konuşma yapacak olan FOMC Üyesi Kashkari'nin söylemleri pariteye yön verebilir. Euro Bölgesi'nde ise ZEW Ekonomik hissiyatı günün en önemli verisi olarak öne çıkıyor. Teknik olarak ise paritenin 1,1200'ın üzerinde kalıcılık sağlamakta zorlandığını görüyoruz. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanmadığı sürece paritede geri çekilmeler görebiliriz. Bu geri çekilmelerde ise 1,1100 ve 1,1060 destekleri öne çıkarken, 1,12'nin aşılması yükselişi ilk aşamada 1,1240'a taşıyabilir.
USDTRY
Moody's sonrası kademeli fon çıkışları devam ederken, OHAL süresinin uzaması, jeopolitik risklerin devam etmesi, FED'in faiz artışının yaklaşması TL üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Cuma günü gelen istihdam verileri beklentilerin altında kalsa da 156 bin artış gösteren tarım dışı istihdam ve iş gücüne katılımdaki artış olumluydu. Çalışma süresinde 0.1% artış çok ciddi bir istihdam yükselişine işaret eder. Piyasada Aralık ayı ihtimali hala çok güçlü ihtimal olarak karşımızda duruyor. Kurda 3.0650'nin üzerinde göreceğimiz kapanışlar ile yeni zirve ihtimali güçleniyor. Kurda yeni zirve 3.1085 bölgesinde olabilir. 3.0350-3.05 bölgesinin üzerinde kaldığımız sürece kurda yükseliş isteği devam edecektir. BİST tarafında ise 78 bin 500- 79 bin bölgesi geçilmedikçe yeni alımların gelmesi zor görünüyor. 77 bin 500 ve 76 bin 100 seviyeleri ise önemli destekler.
GBPUSD
Kurda Brexit etkileri sürüyor. Eylül ayında İngiltere Sanayi ve Ticaret odası ( BCC ) tarafından yapılan ankete göre zayıf sterlinin ihracatı güçlendirdiği yalnız hizmet sektöründeki firmaların ciddi kayıplar yaşadığı görülüyor. Hizmet sektörü İngiltere ekonomisinin bel kemiğini oluşturuyor. Bunun yanı sıra anketler ayrıca enflasyonda ciddi bir artış beklendiğini gösteriyor.Geçtiğimiz hafta Brexit dolayısıyla İngiltere'nin bir bedel ödemesi gerektiğini düşünen Avrupa liderleri peşi sıra açıklamalar yapmışlardı. Avrupa Birliği ekonomi, komisyonu üyesi Moscovici ise Brexit'in ne Avrupa ne de İngiltere vatandaşları için ceza olmaması gerektiğini söyledi. Danimarka Başbakanı ise May ile görüşmesinden sonra dostça bir boşanma hedefleyeceklerini söylemesi sert ortamı bir nebze yumuşattı. Teknik olarak ise 1.2300 seviyesinde düşüşler sınırlanmışa benziyor. Geçilmesi halinde 1.2250 - 1.2220 seviyeleri gündeme gelebilir. Toparlanmalarda ise 1.2400 - 1.2460 dirençleri önemli.
BRENT PETROL
İstanbul'da düzenlenen Dünya Enerji Konferansı, petrol piyasaları adına son derece iyimser bir tablo ortaya koyuyor. Konferans'a katılan üretici ülkelerin devlet başkanları ve petrol bakanları, Cezayir'de sağlanan anlaşma zeminini bozacak açıklamalardan kaçınıırken, hemen hemen hepsi petrol fiyatlarının istikrar kazanmasını ve petrol yatırımlarının hızlı bir şekilde yol almasını istiyor. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, OPEC üyelerinin petrol piyasasının istikrara kavuşması için çalışması gerektiğini, sadece ekonomik faaliyetlere dayalı olarak fiyatların belirlenmesinin pek çok sorunu beraberinde getirdiğini belirtti. Daha adil fiyatlar için OPEC ve OPEC dışı ülkeler ile görüştüklerini söyleyen Maduro, finansman ve yeni teknolojilere erişim konusunda da işbirliği yapmaya hazır olduklarını dile getirdi. Teknik olarak ise dünkü yükseliş ile birlikte son 1 yılın zirve seviyesine ulaşan Brent petrolde, 53.20 doların üzerinde kalıcılık sağlanması son derece önemli. Yeni günde hareketlilik bu seviyenin üzerinde devam ederse 53.70-54.00-54.50 seviyeleri görülebilir. 53.20 doların altındaki hareketlerde ise 52.50 ve 51.50 seviyelerine doğru gevşeme görebiliriz.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Günün önemli şirket haberleri - 11.10.2016
Şirket haberleri ve tavsiyeleri 11.10.2016
Asya hisseleri "petrol" ile yükseldi
Petrol 12 ayın zirvesine yaklaştı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:36)