E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dün akşam saatlerinde piyasalarda Deutsche Bank paniği yaşandı. Ağustos ayında yapılan stres testinde sınıfta kalan Alman bankacılık sektörü son günlerde çıkan haberler ile olumsuz sinyaller vermeye devam ediyor. Son olarak ABD hükümeti ile 14 milyar dolarlık tazminat konusunda anlaşmazlığa düşen Deutsche Bank şimdide sermaye yeterlilik sorunu ile karşı karşıya. Hafta başında Almanya Başbakanı Merkel, Deutsche Bank'a bir kamu yardımı yapılmayacağını duyurmuş ve Banka'nın hisse senetleri tarihi dip seviyeleri görmüştü. Dün ise basında yer alan haberlere göre birçok yatırımcı, türev ürünlerde Deutsche Bank'ta tuttukları pozisyonları kapatarak nakde döndüğü ve Banka üzerinden işlem yapan birçok broker şirketinin de işlemlerini başka kurumlara kaydırdığı açıklandı. Deutsche Banka ek olarak Almanların diğer büyük bankası Commerzbank dün, 2016 yılı temettü ödemelerini askıya aldığını ve yaklaşık 10 bin kişiyi işten çıkaracağını açıklamıştı.
Haberle birlikte piyasalarda ikinci bir Lehman endişesi yaşandı. Küresel risk göstergelerinden VİX endeksi yüzde 10'nun üzerinde artıya geçerken, Dax endeksi eşliğinde küresel borsalarda satış hareketi yaşandı. Yatırımcıların risk alma isteğindeki azalış altının onsunda 10 dolara yakın değer kazanımı sağlarken, dolar/yen paritesi ise 101.00 desteğini test etti.
Yurt içinde ise Moody's etkili ve OHAL süresi ile ilgili gelişmeler takip edildi. OHAL süresini uzatılacağı beklentileri Türk varlıkları üzerinde baskı yaratırken, yabancı turist sayısında azalma devam etti. Turizm gelirlerindeki azalma cari açığı olumsuz etkilemeye devam edecek.
Haftalık menkul kıymet istatistiklerine baktığımızda, yabancıların net 379.5 milyon dolarlık sarış yaptığını görüyoruz. Yabancı yatırımcılar 23 Eylül haftasında net 28,3 milyon dolarlık hisse senedi, 351,2 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 3,3 milyon dolarlık Özel Sektör Tahvil ve Bonosu (ÖST) sattı.
Yurtdışına baktığımızda ABD'de büyüme rakamlarını takip ettik. ABD 2.çeyrekte %1.4 bbüyürken gelen veri 2008 yılından bu yana yüzde 2 civarı olan ortalamanın altında açıklandı. Tüketici harcamaları ise %4.3 ile güçlü bir görüntü sergiledi. İstihdam piyasası tarafı için önemli olan işsizlik başvuruları ise 254 bin ile beklentilerin altında açıklandı. 4 haftalık ortalama 256 bin. İşsizlik başvuruları 82 haftadır 300 bin seviyesinin altında. 1970 yılından bu yana görülen en uzun süreli trend.
FED üyelerinin konuşmalarına baktığımızda ise genel olarak şahin ifadeler görüyoruz. Lockhart, Kasım ayındaki toplantının "canlı" olduğunu ve gelecek verilerin görüşünü teyit etmesi durumunda faiz oranlarının artabileceğini söyledi. George ise FED için faiz artırma vaktinin geldiğini söyledi. Yellen dün yaptığı konuşmada FED üyelerinin genel olarak bu yıl faiz artışı beklediğini ifade etmişti.
EURUSD
Geride kalan gün içerisinde gözler ABD cephesine çevrilmiş durumdaydı. Öğlen saatlerinde gelen 2.çeyrek nihai büyüme rakamlarını Fed üyelerinden gelen açıklamalar takip etti. Geçtiğimizz FOMC toplantısında oyunu faiz artırımından yana kullanan Esther George Fed için faiz artırma vakti geldi diyerek görüşünün değişmediğini belirtti. Atlanta Fed Başkanı Lockhart ise güncel görünüm incelenirse faiz artırmak için biraz daha vakte ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Faiz artışı konusunda görüş ayrılıkları sürse de komite üyelerinin yılın ilk yarısına kıyasla şahinleştikleri açıkça ortada. Paritede ise yatay seyir görünümünü koruyor. 1.1250 -1.1200 aralığında kalan seyir yön arayışında. Doların değer kazanımı hızlanır ve kırılım aşağı yönlü gelişirse 1.1180 ve 1.1150 seviyelerinde gevşeme son bulabilir. Yükselişlerde ise piyasaların dikkati 1.1280 ve 1.1300 seviyelerinde olacak.
USDTRY
Kur tarafında yükseliş isteği devam ediyor. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın OHAL'in uzatılması için hükümete tavsiyede bulunduklarını açıklaması sonrası Türk varlıkları üzerinde baskı oluştu. Moody'sin etkileri ise halen devam ediyor. Haftalık yabancı işlemlerine baktığımızda ise halen yabancı çıkışşı olduğunu görüyoruz. Bu hafta ne olduğunu haftaya açıklanacak raporda göreceğiz. Moody's sonrası hisse senedi ve tahvil piyasasından ne kadar para çıktığı önemli. Kurda 2.9650-2.9700 bölgesinin üzerinde kalındığı sürece yukarı gitme isteği devam edebilir. Yükselişin devamı için ise 3.00-3.01 bölgesinin üzerinde kapanışlar görmeliyiz. Bu seviyelerinde üzerinde kur 3.0250-3.03 bölgesini görebiliriz. Endeks tarafında ise 77 bin 500-78 bin bölgesi önemli. Bu bölgenin altında 76 bin seviyenin görülebileceğini düşünüyoruz.
GBPUSD
Geride bıraktığımızda gün ABD tarafında nihai büyüme verileri beklentilerin biraz üstünde açıklanırken, işsizlik haklarından yararlanmak için başvuranların sayısı da bu hafta beklentilerin altında artış göstererek olumlu bir tablo çizdi. İngiltere'de ise gündemde yine Brexit sürecinin nasıl ele alınacağı vardı. Bir tarafta Avrupa tek piyasasından ve gümrük birliğinde hızlı çıkışı savunan Therese May ve kabinesi ile kademeli yumuşak bir çıkışı savunanlar varken, ibrre sert çıkıştan yana gibi duruyor. Bu durum kurda yükselişleri sınırlandırabilir. ABD tarafında iyi gelen veriler ve Avrupa'dan sert çıkış haberleriyle kurda hareket 1.30 seviyesinin altına gevşeme gösterdi. Bu seviyenin altında satış baskısı devam ederse, 1.2910 - 1.2860 seviyeleri gündeme gelebilir. Yukarı yönlü bir hareket için ise 1.30'un üstünde kalınması gerekiyor. Kurda toparlanma olması halinde 1.3050 - 1.3120 dirençleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Çarşamba akşamı gerçekleştirilen OPEC görüşmeleri sonrası petrol fiyatları yükselişine devam ediyor. Görüşmeler sonucunda OPEC ülkeleri Kasım ayındaki toplantıda üretim miktarında kesintiye gitme kararı aldı. Yaklaşık olarak 790 bin varillik bir azalış düşünülüyor ve toplantı tarihine kadar hangi ülkenin ne kadar üreteceği konusunda detaylar netleşecek. Dün ise Rusya Enerji Bakanı Novak, OPEC'in petrol üretimine dair atacağı ortak adımlara eşlik etmeye hazır olduklarını söyledi. Kasım ayındaki toplantı sonrası birlik, OPEC dışı teemaslarda bulunarak küresel arz fazlasına kesin çözümler getirmesi bekleniyor. Teknik olarak ise Rusya Enerji Bakanının yaptığı açıklamalar ile 50 doların üzerine yükselen Brent petrol bu seviyeden bir miktar geri çekilme yaşadı. Haftanın son işlem günü alıcılı seyir ile geçer ise takip edeceğimiz ilk direnç 50 dolar seviyesi olacak. Yukarı yönlü aşılırsa 50.30-50.60-51.00 seviyeleri görülebilir. Aşağı yönlü fiyatlamalarda ise 49.30 desteği kırılırsa 49.00-48.70-48.40 seviyeleri gündeme gelecektir.
ALTIN
Geride kalan haftada ABD cephesinde birçok gelişme yaşandı. Dün büyüme rakamlarını takip ettiğimiz ABD ekonomisi 2.çeyrekte yüzde 1.4 performans gösterdi. Geçtiğimiz günlerde ise FOMC üyelerinden açıklamalar piyasalarca mercek altına alındı. Açıklama yapan tüm üyeler Aralık ayına dair açık bir sinyal vermese de yıl içerisindeki faiz artırımı beklentilerin korunduğunu gördük. Tüm gelişmeler dolar endeksini 95.00 seviyesinin üzerinde tutmaya yeterken altında hafif satıcılı seyri geri gettirdi. Hafta içerisinde 1330 dolar seviyesinin altında kalan değerli metalde 1310 ve 1306 aralığı bizler için çok önemli olacak. Değerli metalde yeni yükselişlerden bahsedebilmemiz içinse 1325 - 1330 doların yeniden üzerine geçmemiz gerekiyor. Aksi taktirde cılız yükselişler yerini yeni satışlara bırakabilir.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Küresel piyasalarda "Deutsche Bank" tedirginliği sürüyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:08)