E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uzun zamanların en önemli haftalarından bir tanesine giriş yapan piyasalar, Merkez Bankaları'nın kararları ile birlikte yön bulmaya çalışacak. BoJ, FED ve TCMB üçgeni ve sonrasındaki gün takip edilecek ECB başkanı Draghi'nin açıklamaları piyasanın yönünü ve 4. Çeyrek beklentilerini şekillendirecek.
Dün itibariyle piyasalar bu önemli sürece sakin bir başlangıç yaparken, yurtiçinden gelen işsizlik oranı bütçe dengesini takip ettik. İşsizlik oranı yüzde 0.8 puan artışla yeniden çift hanelere ulaşarak yüzde 10.2 olarak piyasalara yansıdı. Fiyatlamalara çok büyük katkı sağlamayan bu verinin makroekonomik anlamda derinliğinin daha yüksek olduğunu ifade edebiliriz. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine baktğımızda istihdam oranı hafif artış gösterirken, ilerleyen dönemlerde de fiyat haneler bir süre daha devam edebilir. Çünkü Rusya ile olan sıkıntılı sürecin olumsuz etkileri ve işten çıkarımlar, aynı zamanda başarısız darbe girişimi sonrası görülen görev sonlandırmaları oranı yukarı çekebilecek gelişmeler arasında yer alıyor.
Bütçeye baktığımızda ise, bu dönem de fazla verildiğini görüyoruz. Bütçe gelirleri ağustosta 50,9 milyar lira, bütçe giderleri ise 47,3 milyar lira olarak açıklandı ve bütçe 3,6 milyar lira fazla vermiş oldu.
Bugün ise gündem kritik Çarşamba günü öncesi sakin olurken, makroekonomik veriler arasnda yurtiçinde yıl sonu beklenti anketi, ABD'den inşaat izinleri ve konut başlangıçları önemli olacak. ABD'de konut sektörüne dair veriler son dönemde toparlanmıştı.
USDTRY
Piyasalar günü sakin geçirdi. FED beklentileri ile küresel hisse senedi piyasalarında yükseliş gördük. BIST100'de %2'ye yaklaşık yükseliş görülürken, kurda yükseliş devam etti. Endekste yükseliş görülse de 78 bin 500-79 bin bölgesinin üzerinde kapanış yapmadan yükselişe katılmayı doğru bulmuyoruz. Cuma günü iShares MSCI Türkiye ETF'lerinden 11.4 milyon dolar fon çıkışı gerçekleşti. Bu rakam 8 Nisan'dan bu yana görülen en sert çıkış. . Kurda yükselişin devam etmesi için 2.9880-2.9930 bölgesinin ggeçilmesi gerekiyor. Sonrasında hedef 3.00-3.02 bölgesi olacaktır. 2.9620-2.9650 bölgesinin üzerinde yukarı hareket devam edebilir. Gram altında kritik 125 desteğinin üzerinde hareket devam ediyor. Bir süre 127.50-125.00 bölgesindeki hareket devam edebilir. 125 üzerinde kaldığımız sürece yükseliş isteği artabilir ve yeniden 130 seviyesini görebiliriz.
USDJPY
Paritede hem FED hem de BOJ toplantıları belirleyici olacak. Banka Çarşamba günü FOMC toplantısından önce faiz oranı kararını açıklayacak. Temmuz ayındaki toplantıda faiz oranında ve tahvil alım programında herhangi bir değişikliğe gitmeyen Japonya MB, Borsa Yatırım Fonu alımlarını yıllık bazda 6 trilyon yene yükseltmiş, dolar borç verme seviyesini ise 2 katına çıkarmıştı. Bu ayki toplantıda ise Japonya MB'nın para politikasında değişime gitmeyeceği yönünde oluşan bir piyasa beklentisi mevcut. Temmuz ayında açıklanan tedbirlerin etkisini görmek için Banka bir süre daha piyasaları gözlemlemeye devam etmek isteyecektir. Paritede düşeen kanal içindeki hareket devam ediyor. 100 seviyesi önemli destek. Paritede bu seviyenin altında kalıcılık sağlayamıyor. Yükselişin devamı için ise 102.50 seviyesinin üzerinde kapanışlar görmeliyiz. Gün içinde 101.30 seviyesi önemli destek olarak takip edilebilir.
GBPUSD
Cuma günü yaşanan geri çekilme sonrasında parite yeni haftaya yükseliş ile başladı. Veri akışı açısından sakin bir günü geride bırakırken, bugün ABD tarafından açıklanacak İnşaat izinleri ve konut başlangıçları verilerini takip edeceğiz. Ancak asıl etki Çarşamba akşamı gerçekleşecek olan Fed toplantısına yönelik beklentilerden kaynaklanıyor. Fed'in faiz artırımına gitmeyeceği beklentisi doların değer kaybetmesine neden olurken pariteyi de yukarıya itiyor. Teknik olarak ise yükselişin devam etmesi durumunda ilk direnç 1,3120 seviyesinde bulunuyor. 1,3120'nin aşılması halinde ise yükseliş hareketinin 1,3180 seviyesine kadar devam ettiğini görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 1,3000 desteği oldukça önemli. 1,30'un altında kkalıcılık sağlanması durumunda ise 1,2930 desteğinin test edilmesi söz konusu olabilir.
ALTIN
Altında kader günü yaklaşıyor. Geçtiğimiz haftalardan itibaren dolar endeksine bağımlı hareketini sürdüren değerli metalde kritik seviyelerde seyrediyoruz. 1306 - 1310 dolar aralığının son derece kuvvetli bir bölgeyi temsil etmesi değerli metaldeki düşüşü sınırlıyor. Fed'in gerçekleştireceği para politikası toplantısı FOMC öncesinde kararsız seyrine devam edeceğini düşündüğümüz altında yakalanılan fiyat bandı korunacağa benziyor. 1300 Dolar kuvvetli destek olarak karşımıza çıkmakta. Sert satışlara şahit olmamız için bu seviyenin altında kapanışlar görmemiz gerekiyor. Yükseliş hareketi içinse 1320 - 1325 dolar aralığının üzerine taşınmalıyız. Çarşamba günü sonuçlanacak toplantıya göre de altında yön yeniden belirlenecek. Gümüşte ise yeniden 19 doların üzerine geldik. Bu seviyenin üzerinde kalmamız hareketliliği 19.50'ye getirebilir. Geri çekilmelerde ise 19.00 seviyesinin altında 18.50 gündemimiizde kalacak.
EURUSD
Haftanın ilk işlem gününde sakin veri akışına paralel olarak paritede de yatay seyrin hakim olduğunu gördük. İşlem aralığı iyice daralan paritede gözler Çarşamba günü açıklanacak faiz kararında olacak. Faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmese de FED son dönem sıkı para politikasını değerlendiren tek banka. Karar sonrası şahin tonda gelebilecek açıklamalar faizlerde değişikliğe gidilmesede güçlü fiyatlamalara neden olabilir. Bugün ekonomik takvimde ise Avrupa'da Almanya üretici fiyat endeksi ile ABD tarafında ise inşaat izinleri ve konut başlangıçları verisi açıklanacak. Konut sektörü verileri her ne kadar öncül veri konumunda olsa da etkileri toplantı öncesi sınırlı kalabilir. 1.1150 seviyesinde 200 günlük ortalamasıyla destek bulan kurda 1.1200 - 1.1260 dirençleri önemli. Aşağıda ise 1.1150 seviyesinin altına hareketin sarkması halinde 1.1120 -1.1080 seviyeleri düşüşe destek olabilir.
BRENT PETROL
Petrolde haftanın ilk işlem günü inişli çıkışlıı bir görüntü ile tamamlandı. Piyasaların gündeminde ise Eylül ayında gerçekleştirilecek Uluslararası Enerji Konferansı oluşturuyor. Hafta sonu bir araya gelen Venezuela ve İran Devlet Başkanları piyasalar adına önemli açıklamalarda bulundu. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro OPEC üyesi ülkeler ile OPEC dışı ülkeler arasında petrol fiyatlarında istikrarı öngören bir anlaşmanın çok yakın olduğunu ve bunun Eylül ayı içinde açıklanmasını amaçladıklarını söyledi. İran Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani ise küresel petrol piyasasında istikrarı amaçlayan her girişimi destekleyeceklerini söyledi. Fakat Rouhani'nin olası bir petrol üretim dondurma anlaşmasına katılıp katılmayacakları hakkında kesin bir vurguda bulunmaması en dikkat çekici detaydı. Teknik olarak ise Brent petroldeki yükselişin 100 ve 200 günlük ortalamalar ile sınırlı kaldığını görüyoruz. Satış baskısının hacmini artırabilmesi için 45.70 desteğinin kırılması gerekiyor. Hareketlilik bu seviyenin altına taşınırsa düşüş, 45.50-45.000 bandına kadar devam edebilir. Alıcılı seyrin tekrar kendini gösterebilmesi için ise 47.00 seviyenin üzerinde kapanışlar görmemiz gerekiyor. Buranın üzerinde 47.40 ve 47.80 takip edilebilir.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Şirket haberleri ve tavsiyeleri 20.09.2016
Günün önemli şirket haberleri - 20.09.2016
Piyasalar Merkez Bankaları kararlarını bekliyor
Devler arasındaki savaş Türkiye'ye yarar mı?
Türk halkı ekonomide de destan yazdı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:10)