E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAlternatif piyasalarda OPEC etkisi---

Alternatif piyasalarda OPEC etkisi

Alternatif piyasalarda OPEC etkisi
29 Eylül 2016 - 08:22 borsaningundemi.com

Meksa Yatırım, gün içerisinde Fed Başkanı Yellen, FOMC üyesi Gerorge ve FOMC üyesi Kashkari'nin konuşmalarının takip edileceğini belirtti

Geride bıraktığımız günün ana gündem maddesi OPEC toplantısında alınacak kararlardı. Açıklamalara göre OPEC son 8 yılda ilk kez üretimde kısıtlamaya giderek üretimi 32.5 milyon varile düşürme kararı aldı. Kararın ardından petrol fiyatlarında %5 'lerin üzerinde yükseliş yaşanırken küresel piyasaların karardan olumlu etkilendiğini belirtelim.

Bu kritik gelişmenin dışında gerek yurt içi gerek küresel piyasalar açısından oldukça önemli gelişmeler yaşandı. Dilerseniz bu gelişmeleri maddeler halinde hatırlatalım.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya İstanbul Sanayi Odası'nda konuşma gerçekleştirdi. Çetinkaya Türkiye'de ki maliye politikası ,sağlam bankacılık ve risk odaklı para politikasının şoklara karşı önemli bir direnç sağladığını ifade ederken son dönemde verimlilik,rekabet gücü ve tasarruf artışını destekleyecek düzenlemeler ile birlikte bu yapının daha da güçlendirilmesinin amaçlandığını belirtti. Ayrıca Başkan Çetinkaya'nın alınan teşvik ve tedbirlerin de katkısıyla, yılın son çeyreğinden itibaren iktisadi faaliyette bir toparlanma gözlenmesinin beklendiğini ve Banka'nın para politikasının etkinliğini artırmak amacıyla, sadeleşme sürecine devam ettiğini belirttiğini notlarımıza ekleyelim.

ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi öncesinde yaptığı sunumda Bankacılık sistemine ilişkin stres testlerinde nitelik faktörlerinin dikkate alınacağını vurgulamasının ardından para politikasına yönelik önemli ifadeler kullandı.Bu bağlamda Yellen'ın, FOMC üyelerinin bir çoğunun 2016 yılı içerisinde faiz artırımına sıcak baktığını ve faiz artırımı için zeminin güçlendiği yönünde ki açıklamalarının ardından dolar tarafında değerlenme yaşanırken açıklamaların piyasalara olumsuz yansıdığını söyleyebiliriz.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi yaptığı açıklamada büyümeyi desteklemek için daha uygun bir mali politiayı içeren güçlü bir politika reçetesine ihtiyaç olduğunu ifade ederken faizlerin alt sınırdan güvenli bir biçimde uzzaklaşabilmesi için yapısal ferofmların önemine vurgu yaptı. Draghi, düşük faizlerin varlıkların aşırı değerlendirme riski olduğunu ve reel gayrimenkul fiyatlarında güçlü bir yükseliş yaratabilecek her şeyi izlediklerini vurguladı.Ayrıca Draghi'nin Euro Bölgesi ya da Almanya ekonomisinde aşırı ısınmanın söz konusu olmadığını ifade ettiğini de notlarımıza ekleyelim.

İngiltere tarafında Merkez Bankası Başkanı Mark Carney teşvik kararını aldıkları ağustos ayında yaptıkları yılın ikinci yarısına ilişkin tahminlerinin gerçekleştiğini ve İngiltere ekonomisi için uzun vadeli görünümün olumlu olduğunu ifade etti. Başkan Yardımcısı Minouche Shafik ise Brexit'in oluşturduğu ekonomik şokun ilave teşvikleri gündeme getirebileceğini ve teşviklerin zamanlamasının önümüzdeki hafta veya aylarda açıklanacak verilerde yaşanabilecek değişime göre belirlenebileceğini ifade ettiğini not edelim.

Bu gelişmelerin dışında ABD tarafında önemli verileri takip etiğimizi belirtelim. Bu bağlamda ağustos ayına ilişşkin çekirdek dayanıklı mal siparişleri verisi %-0.4 ile beklentilere paralel açıklanırken dayanıklı malları siparişleri verisinin aylık bazda %0.0 ile %-1.4 olan beklentilerden olumlu açıklandığını gözlemledik.Son olarak ABD ham petrol stoklarında 1.882M varil daralma gerçekleştiğini de notlarımıza ekleyelim

Geride bıraktığımız günün öne çıkan gelişmeleri bu şekildeydi. Dilerseniz bugün piyasların odağında bulunacak gelişmelere göz atalım.

Haftanın en kritik günlerinden biri olacağını söyleyebiliriz.Sabah saatlerinde ilk olarak Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda'nın açıklamalarına odaklanacağız.Ardından Almanya işsizlik oranı değişimi verisinin ön planda olacağını belirtelim. Beklentiler 5K azalma yaşanacağı yönünde.İşsizlik oranlarında keskin bir değişiklik beklenmiyor. Beklentilerin verinin %6.1 ile önceki veriye paralel açıklanacağı yönünde olduğunu görüyoruz. Yine Almanya tarafında eylül ayına ilişkin TÜFE rakamları günün kritik gelişmelerinden biri konumunda olacak. Bekklentiler yıllık bazda %0.6 artış yaşanacağı yönünde. Yurt içerisinde ise ağustos ayına ilişkin yıllık yabancı turist girişi verisinin açıklanacağını not edelim ve ABD kaynaklı gelişmelere geçelim. ABD tarafında 2. Çeyreğe ilişkin GSYİH rakamları açıklanıyor.Haftanın en çok merak edilen verilerinden biri konumunda olduğunu not edelim. Piyasa beklentileri yılın 2. Çeyreğinde ilk çeyreğine göre GSYİH'da %1.3 artış yaşandığı yönünde.Yine GSYİH fiyat endeksi verisinin de %2.3 olarak açıklanmasının beklendiğini not edelim. Yine ABD tarafında ağustos ayına ilişkin mal ticaret dengesi,askıdaki konut satışları ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verilerinin de dikkat çektiğini söyleyebiliriz.Son olarak gün içerisinde Fed Başkanı Yellen, FOMC üyesi Gerorge ve FOMC üyesi Kashkari'nin konuşmaları olacağını da notlarımıza ekleyelim.

EUR/USD Analiz

Paritenin 1.120 seviyesinin aşağısını test etmesine karşılık bu seviyelerde kalıcılık sağlayamadığını ve yukarı yönde ataklarda bulunduğunu görmekteyiz. Daha önceki raporlarımızda da dile getirdiğimiz 1.1200 desteğinin üzerinde fiyatlamalarda ilk olarak 1.1240 ve arkasından 1.1270 dirençlerine odaklanacağız. Özellikle 1.1270 direncinin aşılması 1.1300 ile 1.1330 seviyelerini ön plana çıkaracaktır.

Paritede gevşeme hareketlerinin oluşması içinse 1.1200 seviyesinin altında kalıcılığın sağlanması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu sayede 1.1160 desteği ile birlikte 1.1120 - 1.1100 bölgesi hedef konumuna yerleşecektir.

Ons Altın Analizi

14318 desteğinin görülmesinin ardından yukarı yönde tepki olarak nitelendirebileceğimiz yükseliş denemelerinin oluştuğunu takip etmekteyiz. Bu durumda 1325 direncine önem veriyoruz. Şayet bu direnç seviyesi aşılabilirse ons altın fiyatlarında yukarı yönde hareketler bir miktar daha ivme kazanabilir. Bu sayede 1332 - 1342 bandına geri dönüş görebiliriz.

1325 direncinin aşılamaması durumunda ise yeniden 1318 desteğine doğru gevşeme yaşanabilir. Orta vadeli yükselen tren desteği konumunda da bulunaan bu seviyenin kırılması emtiada 1308 - 1302 desteklerinin potaya girmesini sağlayabilir.

USD/TRY Analizi

Hala 2.9710 desteği üzerinde fiyatlamaları takip etmekteyiz. Bu destek seviyesinin aşağı yönde geçilememesi sonucu TL aleyhine hareketlerin oluştuğunu ve bu sayede 2.9860 direncine yönelik yükselişlerin yaşandığını görmekteyiz. Özellikle bu seviyenin aşılabilmesi bir kere daha 3.00 seviyesine doğru fiyatlamaları meydana getirebilir ki bu durumda yurt içi finansal piyasalarda stresi artırıcı bir gelişme olacaktır.

Bunun yanında paritenin 2.9710 desteği kırması ise TL için kısa vadeli pozitif bir görünüm sunacak ve paritede 2.9600 ile 2.9500 desteklerinin öne çıkmasını sağlayacaktır.

GBP/USD Analizi

1.3000 - 1.2930 bandının yukarı yönde geçilmesi sonucu fiyatların artık 1.3000 seviyesini destek yaptığını görmekteyiz. Bu seviye bir kere daha aşağı yönde geçilmediği sürece yükseliş hareketlerinin devam etme ihtimali bir miktar daha güçlü duruyor. Bu sayede 1.3060 - 1.33090 bölgesini izlemekte fayda görüyoruz. Dün 1.3060 direncine doğru atak hareketinin yaşandığını yalnız kırılamaması sonucu yeniden aşağı yönde baskının oluştuğunu görmekteyiz. Özellikle 1.3090 direncinin aşılabilmesi durumunda 1.3120 kısa vadeli çanak formasyonu tamamlanabilir.

Buna karşılık 1.3000 desteğinin aşağı yönde geçilebilmesi durumunda ise bir kere daha kanal alt bandı olan 1.2930 seviyesi ön plana çıkacaktır. Şayet 1.2930 seviyesinin aşağısında ise 1.2870 desteğini izlediğimizi daha önceki raporlarımızda sıkça dile getirmekteydik.

USD/JPY Analizi

101.00 direncinin aşılması ile birlikte kısa vadede daha önemli gördüğümüz 101.45 direncine ulaşıldığını izlemekteyiz. Yükseliş hareketinin devamı açısından bu direnç seviyesinin üzerinde fiyatlamalar önemli olacaktır. Şayet bu yönde bir fiyatlama görebilirsek 102.00 ve 102.50 dirençlerine doğru yukarı yönde hareket devam edebilir. Sabah 09.35'de BOJ Başkanı Kuroda'nın konuşması bulunuyor. Yapacağı açıklamalar parite üzerinde etkkili olabilir.

Paritenin 101.45 direncini aşamaması durumunda ise kar satışlarının oluşma ihtimali de bulunuyor. Bu sayede 101.00 desteği ilk takip edilecek teknik seviye konumunda yer alıyor. Şayet bu destek seviyesi kırılabilirse paritede 100.55 ve 100.00 destekleri yeniden hedef seviyeler olarak takip edilecektir.

Vadeli Ham Petrol Analizi

OPEC'in petrol üretimini günlük 32.5 milyon varil seviyesinde tutma üzerinde anlaştığının açıklanması petrol boğalarında sevinç yarattı. Bu sayede 46.50 direncinin aşılması ile birlikte paritenin güçlü bir şekilde yükselişe başladığını ve 47.45 direncine ulaştığını görüyoruz. Bu seviyelerde kar realizasyonlarının gelmesi yeniden 46.45 desteğine kadar aşağı yönde baskı oluşturabilir. Fakat bu destek seviyesinin kırılabilmesi durumunda 45.75 seviyesine kadar gevşemenin devam etme riski oluşacağını da notlarımıza ekleyelim.

Bunun yanında yaşanan sert yükseliş hareketi yukarı yönde devam eder ve 47.45 direnci aşılabilirse kısa vadede 48.00 ve arkassından 48.50 - 48.80 bölgesi hedef konumuna yerleşebilir.

Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

4 hisse için hedef fiyat tavsiyesi

 

Günün önemli şirket haberleri - 29.09.2016

 

Deutsche Bank'taki sorun düşük faizden olamaz

 

Asya hisseleri OPEC sonrası yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)