E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizAlternatif piyasalarda durum ne---

Alternatif piyasalarda durum ne

Alternatif piyasalarda durum ne
27 Ekim 2016 - 09:03 borsaningundemi.com

Işık FX; Gerek faiz ile ilgili söylemler gerekse Suriye ve Musul operasyonlarının devam edeceğinin ifade edilmesi riskleri artırırken, TL'nin güçlenmesini engelliyor

Hafta ortasına doğru hareketlenen piyasa, bugünkü önemli verilerle birlikte yönünü bulmaya çalışacak. Özellikle bugün 10:30 itibariyle açıklanacak TCMB enflasyon raporu sonrası TL üzerinde hareketlilik artacaktır. Son dönemde aldığı kararla kur üzerindeki etkinliğini günden güne artıran TCMB'nin, enflasyon ve döviz kuruna yönelik beklentilerini görebileceğimiz bu rapor günün önemli detayları arasında yer alacak.

TCMB son faiz kararında sadeleştirme adımlarında beklemeye geçmiş, döviz kurunda görülen oynaklığı ön planda tutmaya başlamıştı. Kurun son dönemde gösterdiği yüksek seyrin etkileri, enflasyona ve cari açığa yönelik olumsuz beklentileri artırabilir düşüncesi, TCMB'nin elini zorda bırakan gelişmeler arasında yer alıyor. Bu nedenle TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın ekonomistlere vereceği cevaplar kur üzerinde volatilitede etkinliğini artıracaktır.

Dün ABD verilerinde görülen güçlü seyir ise oldukça önemliydi. Özellikle konut sektöründe görülen aylık toparlanma dikkatleri çekecek boyutta. Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlarda Eylül'de konut satışları yüzde 3.1 artarken, rakam bazında artışın 593 bine ulaştığını gördük. Özellikle büyümeye olan katkıları ve canlılık belirtileri FED'i faiz politikasında rahatlatacak detaylar arasında yer alıyor. Konut talebinin artışının temelinde ise, istihdamda ve ücret artışlarında görülen yükselişin ve mortgage oranlarındaki düşük seyrin etkili olduğu söylenebilir.

Ayrıca yakın zaman içerisinde PMI rakamlarında görülen toparlanma oldukça önemli. Ancak PMI rakamlarının her ne kadar destekleyici ve iyimser bir tablo ortaya çıkardığını düşünsek de, ekonomik aktivitede gerçek artışın gelebilmesi için yeni iş kollarına dönüştürülebilecek iyimserliğe ulaşması daha da önemli olacaktır. Bugün ise ABD gündeminde dayanıklı mal siparişleri olacak. Beklentiler iyi tutulmuş durumda. Bu beklentiyle Dolar, güne güçlü bir başlangıç yapabilir. 

Ayrıca İngiltere'den gelecek büyüme rakamları detaylı olarak izlenmelidir. Aylık bazda gerileeme bekleniyor. Bu durum BoE'nin para politikası kararlarına etki edebilir.

EURUSD
Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalar ile gündeme gelen Estonya Merkez Bankası Başkanı Hansson yeniden Avrupa Bölgesi enflasyonuna değindi. Çekirdek enflasyonda beklenilen düzeyde iyileşmenin henüz yakalanmadığını dile getiren Hansson tahvil alımları ile ilgili keskin söylemlerden kaçındı. Gün içerisinde ise gözler yeniden ABD cephesine çevrilecek. Askıdaki konut satışlar ve dayanıklı mal siparişleri gün içi fiyatlamaları etkileyebilecek önem derecesine sahip. Paritede euronun toparlanmasıyla birlikte fiyatlama yeniden 1.09 seviyelerinin üzerine yerleşti. 1.0950 seviyesi yükseliş hareketinin yoluna devam etmesi için geçmesi gereken önemli bir direnç konumunda. Eğer bu seviye geçilemez ve hareketlilik 1.0900'un altına gerilerse, yeniden 1.0850 seviyesine doğru düşüş görebiliriz.

USDTRY
İçerideki riskler TL'nin güçlenmesini engelliyor. Gerek faiz ile ilgili söylemler gerekse Suriye ve Musul operasyonlarınnın devam edeceğinin ifade edilmesi riskleri artırıyor. Ekonomi Bakanı Zeybekçi, TCMB'nin Ekim ayında faizi sabit tutmasının indirimlerin sonu olmadığını belirtti. Bugün içeride enflasyon raporu, ABD'de ise dayanıklı mal siparişleri önemli olacak. FED'in faiz artışı ihtimallinin yüzde 73 seviyesinde olması doların değer kazanmasını sağlıyor. Kurda 3.0750'nin üzerindeki hareket devam ediyor. 3.0880 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlarsak 3.0970 ve 3.1050 seviyeleri görülebilir. Genel görüntüde 3.0500-3.0550'nin üzerinde yükseliş isteği devam edecektir. Endekste ise 80 binden beklediğimiz satış geldi. Endeksin 79 bin 500 seviyesinin altında kalması durumunda 78 bine doğru çekilebilir.

GBPUSD
Güne İngiltere'den gelen 3. çeyrek ilk büyüme tahminleriyle başlıyoruz. İngiltere'de Brexit sonrası şokun beklenenden az olması resesyon korkularını bir nebze azalttı ancak büyüme rakamları her ne kadar negatif bölgede beklenmese de tahminler 2. çeyreğe göre büyüme hızının yarı yarıya azalacağı yönüünde. Beklentilerin üzerinde gelecek bir rakam kurda yukarı yönlü fiyatlamaları tetikleyebilir. ABD tarafında ise Eylül ayı dayanıklı mal siparişleri verisi açıklanıyor. Ağustos ayında dayanıklı mal siparişlerinde yüzde 1.5 düşüş beklentisine karşılık bir değişiklik olmamıştı. Kurda teknik olarak ise 1.22 seviyesinin üstünde kalma mücadelesi devam ediyor. Bu bölgede konsolide olan kurun yukarı yönlü ivme yakalaması halinde 1.2250 - 1.2300 seviyeleri görülebilir. Bu seviyenin altında satıcılı seyirde 1.2150 -1.2080 seviyeleri gündeme gelebilir.

BRENT PETROL
Petrol piyasasında oldukça hareketli günler geçirmeye devam ediyoruz. OPEC ve OPEC dışı üreticiler arasında yapılması planlanan üretim anlaşmasına yönelik beklentiler iyice zayıfladı. Cezayir'deki görüşmelerde Libya, Nijerya ve İran'a imtiyaz sağlanacağı konusunda uzlaşma sağlanmıştı. Fakat Irak petrol bakanı, ülkesinin uzun yıllardır süren iç savaşlar sebebiyle düşük üretim yaptığını ve IŞID ile mücadelede petrol gelirine ihtiyaç duyyduğu için kendilerinin de anlaşmadan muaf tutulması gerektiğini söyledi. Irak'ın bu isteği henüz diğer üreticilerden yanıt bulmazken, Rusya tarafında da OPEC temsilcisi Rusya'nın üretimi makul bir seviyede dondurma seçeneği üzerinde durduğunu belirtti. Üreticiler genel olarak fiyatların istikrar kazanması yönünde açıklamalar yaparken, nasıl bir formül geliştirileceği konusunda herhangi bir ipucu henüz verilmiş değil. Teknik olarak ise 50 doların altına sarkan Brent petrolde bu seviye oldukça kritik. Gün içerisinde hareketlilik bu seviyenin üzerine taşınırsa 50.50-50.80-51.00 seviyeleri görülebilir. Geri çekilmelerde ise 49.50'nin altında kalıcılık sağlanırsa 49.30 ve 49.00 seviyeleri gündeme gelebilir.

ALTIN
Altın fiyatlarında kararsız seyir devam ediyor. Geride bıraktığımız gün içerisinde 1265-1275 bandı içerisinde hareket eden değerli metal kapanışı negatif yönde gerçekleştirdi. Akşam saatlerinde ABD'den açıklanan hizmet PMI verisinin beklenti olan 52,3'ün üzerinde 54,8 olarak gerçekkleşmesi altının direncinin kırılmasına ve satıcılı bir seyre yönelmesine neden oldu. Bugün ise ABD'den açıklanacak olan dayanıklı mal siparişleri ve askıdaki konut satışları verileri sarı metale yön verebilir. Aynı zamanda ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve Dolar Endeksinin yönü altını etkileyebilecek göstergeler. İyi gelecek veri akışı değerli metalde satış baskısının devam etmesine neden olabilir. Bu durumda ilk destek 1260 dolar seviyesinde bulunuyor. 1260 doların aşılması ise geri çekilmeyi kritik 1250 dolar desteğine taşıyabilir. Yükselişlerde ise 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1271 Dolar seviyesi önemli. Bu seviyenin aşılması durumunda 1277 bir sonraki önemli direnç olarak karşımıza çıkıyor.


Işık Menkul Değerler A.Ş.

Günün önemli şirket haberleri 27.10.2016

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)