E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Asya seansında başlayan Çin data seti sonrası, piyasalar sakin veri akışına doğru yöneldi. Gözünü ise, TCMB ve ECB kararına çevirdi. Haftanın kilidini çözecek bu gelişmeler, varlık fiyatlarının yönünde etkili olacağa benziyor. Belirli aralıklarda sıkışan fiyatlamalar ise, yeni haber akışını bekler duruma geçti. Bunu Çin'den bulamadık. ABD'nin durumu net bir şekilde görülüyor. Şimdi sıra piyasaları hareketlendirecek yeni senaryoda !
ECB'nin gündeminde negatif faizler ve para politikasına dair kararlar olacak. Mart 2017 olan varlık alım programının yani aylık 80 milyar euro'luk parasal genişlemenin devamı gelecek mi? Süreç tam gaz ilerleyecek mi? ECB'nin şirket tahvillerini de aldığı şu dönemde Avrupa ekonomisinde kıpırdanma belirtileri görülüyor mu? Draghi bugün bu sorunun cevaplarını 15:30'da verecek. Görüntü itibariyle ise, negatif faizler bu seviyede sabit kalacak. Ne daha fazla derinleştirilecek ne de yukarı çekilerek piyasalar rahatsız edilecek. Gündemin asıl gelişmesi tamamıyla ECB'nin varlık alım programında yeni düzenlemeye gidip gitmeyeceği üzerine olacak. Son dönemde çıkarılan spekülasyonlar ile birlikte, varlık alım programının miktarında bir iskonto yapılacağı konuşuluyor. Her ne kadar ECB tarafından bu habere yalanlama gelse de, bu durum piyasaları hazırlamak adına çıkarılan bir ön haber olabilir. Büyük bir ihtimal bu soru basın toplantısında Draghi'ye yöneltilecektir. Eğer bu durumu tartıştık ve gündemimizde yer alıyor derse, Euro üzerinde hızlı bir toparlanma görmemiz olası olacaktır. Ancak önemli olan Mart 2017 olan bitiş süresi, 2018 ve daha ötesine ötelenecek mi? Bunu da yarın ki kararda göreceğiz. Bizim beklentimiz, ECB'nin bu toplantıda bir aksiyon almayacağı yönünde.
Gözler diğer yandan TCMB'de olacak. Merkez Bankası yeni bir faiz indirimi yapacak mı fiyatlaması ile birlikte TL üzerinde bir volatilite yaşandığını görülüyor. Beklentimiz bu dönem de TCMB'nin 25 baz puan üst bant da indirime gideceğidir. Ancak son dönem yaşanan gelişmeler ve kur etkkisi de yadsınamaz bir boyuta ulaştı. Bu durumu mutlak suretle MB'nin gündeme alacağı görülüyor. 25 baz puan indirimle gecelik borç verme faizinin yüzde 8'lere düşürülmesi piyasalar tarafından çok büyük bir etkiye sahip olacağını düşünmüyoruz.
Fiyatlama yaratacak önemli gelişme ise karar sonrası yapılacak açıklamalar olacak. Karar metninde sadeleşme sürecinin sonuna gelindi şeklinde bir söylem kullanılırsa TL tarafında kuvvetlenme görebiliriz. Fakat sadeleşme sürecinin henüz bitmediği, faiz indirimlerinin devam edileceği şeklinde bir mesaj verilmesi ise TL tarındaki kayıpları hızlandırabilir.
EURUSD
Geride kalan günde ABD'den açıklanan konut sektörüne ait veriler ön plandaydı. İnşaat izinlerinde aylık bazda yüzde 6.3'lük artış beklentilerin hayli üzerinde gelirken veri dolar endeksinin kuvvetlenmesine yardımcı oldu. Bugün ise gözler Avrupa Merkez Bankası'nın vereceği faiz oranı kararında olacak. Faizlerde herhangi bir değişim yapılması beklenmiyor. Fakat Draghi'nin yapacağı açıklamalarr piyasaların yönünü değiştirebilecek öneme sahip. Eğer Draghi piyasalara tahvil alımlarında kademeli olarak azalışa gidilebileceğine dair ipucu sunarsa parite açısından ters rüzgarlar esmeye başlayacaktır. Paritede doların egemen olduğu bir günü daha geride bıraktık. 1.10 seviyesinde tutunmaktan yorulan hareketlilik sonunda 1.0950 desteğine doğru bir yolculuğa başladı. Geçtiğimiz günlerde defalarca dönüşün geldiği bu desteğin Avrupa Merkez Bankası toplantısına kadar dayanıp dayanmayacağı merak konusu. Eğer bu seviye geçilirse düşüşün bir sonraki adresi ise 1.0920 - 1.0900 aralığı olacak. Yeniden yükselişlerden bahsedebilmemiz için ise fiyatlamanın 1.10'un üzerinde kalıcı olması gerekecek. Özellikle 1.1080'i geçemeyen cılız yükselişler yerini sakin satışlara bırakabilir.
USDTRY
Merkez Bankası'nın bugün para politikasında alacağı faiz kararı, son dönemde zirveleri tazeleyen kur tarafı için oldukça önemli olacak. Üst bantta 25 baz puan indirime gitmesini beklediğimiz Merkez Bankası'nın kkarar metninde sadeleşme adımları ile ilgili yer alacak ifadeler ayrıca önemli olacak. Son dönemde FED'in Aralık'ta faiz artırma beklentilerinin yüzde 70 seviyelerine kadar yükselmesi doların diğer para birimler üzerindeki gücünü iyiden iyiye artırdı. Doları kurun yeni zirveler yaptığı bu dönemde yapılacak faiz indirimlerinin, hali hazırda kırılgan olan TL'nin kırılganlığı daha da artırma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Kısa vadeli destek bölgesi 3.0560-3.0500. Bu seviyenin üzerinde kaldığımız sürece yukarı istek devam edebilir. Kurda 3.0860-3.10 aralığı ilk dinlenme bölgesi. Bu bölgenin geçilmesi durumunda 3.11 ve 3.13 seviyeleri görülebilir.
GBPUSD
Dün İngiltere Başbakanı May ve Maliye Bakanı Hammond bazı açıklamalarda bulundu. May Brexit oylamasının göçmen sorunu üzerinde kontrol için yapıldığını ama ekonomik olarak da iyi bir anlaşma istediklerini kaydetti. May geçtiğimiz haftalarda düşük faiz oranlarını negatif yan etkilerinden dolayı eleştirmişti. Hammond buna karşılık olarak para politikasında herhangi bir değişiklik olmayacağını söyledi. Dün açıklanan İngiltere istihdam verilerine baktığımızda ise yaz aylarında işgücüne katılımın devam ettiğini ve işsizlik oranının yüzde 4.9 olarak açıklandığını gördük. Çalışanların kazançlarında da yüzde 2.3'lük bir artış var. Bugün de veri akışı açısından oldukça yoğun bir gün. İngiltere'de Eylül ayı perakende satışları açıklanıyor. ABD'de haftalık istihdam verileri, Eylül ayı ev satışları ve Fed İmalat endeksi açıklanıyor. Kurda teknik olarak ise 1.23 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanamadı. 1.23'ün altında satıcılı seyirde 1.2250 - 1.2200 seviyeleri takip edilebilir. 1.23'ün üstünde toparlanmanın momentum kazanması durumunda 1.2350 -1.2400 seviyeleri görülebilir.
BRENT PETROL
Petrol piyasası adına oldukça pozitif geçen bir günü geride bıraktık. Günün en önemli gelişmesi Suudi Arabistan Khalid Al-Falih'in açıklamalarıydı. OPEC ve OPEC dışı temasların 30 Kasım'daki Viyana toplantısına kadar devam edeceğini açııklayan Falih, birçok ülkenin petrol fiyatlarındaki iyileşmenin devamını güvence altına almak için üretimi azaltma konusunda OPEC'e katılmaya istekli olduğunu belirtti. Rusya ve Suudi Arabistan'ın olumlu açıklamaları olası bir petrol anlaşmasına yönelik beklentileri destekliyor. Fakat İran sorunu nasıl çözülecek, bu konu halen belirsiz. Pazar günü Suudi Arabistan ve Rusya Enerji Bakanlarının bir araya gelip petrol piyasasındaki seyri değerlendirmesi bekleniyor. Diğer önemli gelişme ise ABD ham petrol stoklarındaki azalıştı. 2.7 milyon varillik artış beklentisine karşın stoklar, bu hafta 5.2 milyon varil azalış gösterdi. Teknik olarak ise yeni günde alıcılı seyrin hakim olabilmesi için 53 doların üzerinde kalıcılık sağlanması gerekiyor. Hareketlilik buranın üzerinde devam ederse 53.30-53.50-53.80 görülebilir. Geri çekilmelerde ise 52.30 desteği kırılırsa 52.00 ve 51.75 seviyeleri gündeme gelebilir.
ALTIN
Değerli metal dün yaşanan yükseliş ile birlikte yukarı yönlü hareketini üçüncü günüünde de sürdürmeyi başardı. Geçtiğimiz gün açıklanan ABD enflasyon rakamları sonrasında Fed'in Aralık ayında faiz artırım ihtimalinde yaşanan hafif geri çekilme değerli metale destek olurken, ABD 10 yıllık faizlerinde yaşanan yükseliş ve dolar endeksindeki yukarı yönlü hareket bu toparlanmanın kısıtlı olabileceğine işaret ediyor. Bugün ise AMB'nin alacağı faiz kararında bir sürprize imza atması durumunda değerli metalde hareketlilik artabilir. Öte yandan ABD'den açıklanacak Philadelphia Fed İmalat endeksi sarı metal için önemli olabilir. Teknik olarak ise 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1266'nın üzerinde kalıcılık sağlanması önemli. Bu seviyenin üzerinde kalıcı fiyatlamalar 1280 dolar direncine doğru hareketi tetikleyebilir. Geri çekilmelerde ise 1256 ilk destek seviyesi olurken, bu seviyenin aşılması durumunda 1250 Dolar kritik desteğine hareket görebiliriz.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Fed'in faiz artışı Türkiye'yi nasıl etkiler?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:18)