E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasaların merakla beklediği Eylül ayına bugün giriş yapıyoruz. Gözler 21 Eylül'de yapılacak FED toplantısında alınacak para politikası kararlarında. Faiz artırımı sürecinde ise, FED üyelerinin açıklamaları ile birlikte Eylül ayı da potaya sokulmaya çalışılsa da, burada gerçek altyapıyı oluşturacak asıl gelişme 2 Eylül'de açıklanacak TDİ verisi ve saatlik kazançlarda olacağa benziyor. Bugün ise gözler ISM imalat verisinde ve TDİ öncesi öncü verilerden kabul edilen işten çıkarmalar ve haftalık işsizlik başvurularında olacak.
Dün sabah saatlerinde FED üyelerinden yeni açıklamalar takip ettik. Rosengren diğer FED üyelerine nazaran daha yumuşak ifadeler kullanırken, küresel büyümenin halen zayıf seyrettiğini ifade etti. Hızlı faiz artırımının toparlanma sürecini sıkıntıya sokacağını ifade eden başkan, kademeli faiz artırımının isabetli olacağını yeniden vurguladı. Sabah saatlerinde açıklamalarda bulunan bir diğer üye Evans ise, piyasa hassasiyeti için tedbirli olmak gerektiğini belirtti.
FITCH'ten yeni bir uyarı daha geldi. Yakın zaman içerisinde not görünümü ''yatırım yapılabilir'' düzeyde tutan ancak ekonomik görünümü negatife çeken kurum, Türk şirketlerin yüksek kur ve enflasyon sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirtti. İçeride ise, ekonomik verilerde, Temmuz ayında dış ticaret açığı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32.5 azalarak 4.788 milyar dolara geriledi. Rakamın detaylarına baktığımızda ihracatın yıllık bazda yüzde 11.5, ithalatın ise yüzde 19.7 daraldığını görüyoruz. İthalatın ihracattan daha hızlı gerilemesi, dış ticaret açığının bu dönemde daralmasını sağladı. En büyük ihracat İngiltere'ye yapılırken, ithalatta ise, Çin tarafı halen ilk sırada yer alıyor.
ABD'den açıklanan önemli veriler arasında ADP tarım dışı istihdamı 177 bin olarak açıklandı ve Cuma günü gelecek TDİ verisi öncesi pozitif bir sinyal verdi. Alt kalemlerde imalatta yeni iş alımı olmazken, İnşaat sektörü iyi datalara rağmen -2 bin katkı sağladı. En önemli artış, bayiliklerde yaşandı +119.200 katkı söz konusu. Bekleyen konut satışları ise, tahminleri aşarak aylık yüzde 1.3 artış gösterdi. Veri beklentilerin üzerinde gelirken, son dönem konut sektörüne dair veriler de görülen iyileşme de dikkatleri çekmeye devam ediyor.
EURUSD
Faiz artırımına dair açıklamalar ile birlikte yönünü aşağıya çeviren paritede hareketlilik Fed toplantılarına kadar yüksek olmaya devam edecek. Eylül ve Aralık ayı ihtimallerini fiyatlayan piyasalarda komite üyelerinden gelen açıklamalar sert fiyatlamaları beraberinde getiriyor. Fed'in önemli isimlerinin de Eylül ayı ihtimallerini artıracak açıklamalarda bulunması dolar endeksinin yükseliş ivmesini korumasını sağlıyor. Paritede ise 1.1150'nin altında satış baskısının ağırlaştığını fark ediyoruz. Düşüş hareketi yeniden 1.1120 - 1.1100 aralığında yavaşlayabilir. Bu aralık geçilmedikçe paritedeki düşüşün sınırlı kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Yükseliş hareketinin önündeki kısa vadeli engeller ise 1.1180 ve 1.1200. Toparlanmanın gündeme gelmesii halinde hareketlilik bu seviyelerde duraksayabilir.
USDTRY
Dün yurtiçinde ticaret açığı açıklandı. Temmuzda dış ticaret açığı, yüzde 32,5 azalarak 4 milyar 788 milyon dolara düştü. İhracatta ise %11.5 düşüş görüldü. ABD'de ise özel sektör istihdam verisi 177 bin ile beklentileri aşarken bir önceki verinin 179 binden 194 bine revize edilmesi dikkat çekti. Günün diğer önemli verisi olan konut satışları ise %1.3 artış göstererek konut sektöründeki pozitif görüntüyü güçlendirdi. Bugün ABD'de ISM imalat PMI verisi önemli olacak. Kurda ise 2.95'in üzerinde yükseliş devam edebilir. 2.9675-2.9700 bölgesinin geçilmesi ile kurda 2.9850 hedef olabilir. Endeks tarafında ise gün içinde yatay hareket takip ettik. 76 bin 500 seviyesinin altında satış baskısı devam edebilir. 75 bin ise önemli destek.
GBPUSD
Parite dört günlük satış baskısının ardından dün gelen tepki alımlarıyla birlikte yönünü yukarıya çevirdi. Geçtiğimiz gün içerisinde İngiltere'den gelen konut fiyat endeksi verisi ve ABD tarafındaan açıklanan ADP tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi günün önemli gelişmeleri olarak öne çıktı. Bugün ise hem İngiltere'den hem ABD'den açıklanacak olan imalat satın alma müdürleri endeksi verileri paritede hareketliliği artırabilir. Ayrıca ABD'den açıklanacak olan işsizlik haklarından yararlanma başvurularıyla, Fed Üyesi Mester'ın konuşması günün önemli gelişmeleri. Dün gelen tepki alımlarıyla gelen yükseliş hareketinin devam etmesi durumunda paritede 1,3170'in üzerinde kalıcılık sağlanması oldukça önemli. 1,3170'in üzerindeki hareket yükselişi 1,3230'a kadar taşıyabilir. Geri çekilmelerde ise 1,3050 ve 1,3000 destekleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Haftaya satıcılı bir görüntü ile başlayan petrol fiyatlarında aşağı yönlü hareket geride bıraktığımız günde de devam etti. Piyasanın en önemli gündem maddesini Cezayir'deki Uluslararası Enerji Konferansı oluşturuyor. Konferansa ilişkin beklentiler bir hayli karışık. Her ne kadar İran'ın da dahil olduğu büyük üretiiciler konferansa katılacağına dair açıklama yapsa da, görüşmelerden bir sonuç alınamama riski halen mevcut. Çünkü Suudi Arabistan, İran ve Irak gibi üreticiler kaybettikleri pazar payını kapmak için üretimlerini planlı olarak yükseltme düşüncesindeler. Ülkelerin üretim tarafındaki bu agresif tutumları ve aralarındaki siyasi sorunlar, Doha'dakine benzer bir senaryoyu karşımıza çıkarabilir. Öte yandan dün ABD ham petrol stokları açıklandı. 921 bin varillik artış beklentisine karşın stoklar, 2.27 milyon varil artış gösterdi ve petrol fiyatlarını satış baskısı altında bıraktı. Yeni güne de satış baskısı ile başlanması halinde 47 dolar desteğini takip edeceğiz. Hareketlilik bu seviyenin altına sarkarsa 46.70 ve 46.00 seviyeleri görülebilir. Yükseliş için ise öncelikle 48 doların üzerinde kalınması gerekiyor. Hareketin devamında 48.30 ve 48.50 dirençleri takip edilebilir.
ALTIN
Altın fiyatlarında geri çekilme devam ediyor. Özellikle geçtiğimiz hafta Fed üyelerin yapmış olduğu şahin açıklamalların etkisiyle değer kaybeden değerli metal bugün de düşüşünü devam ettirdi. Gün içerisinde ABD tarafından açıklanan ADP tarım dışı istihdam verisinin beklentileri aşması altında kayıpları hızlandırarak 1305 desteğinin test edilmesine neden olurken, bugün yine ABD'den açıklanacak ISM imalat endeksi verisi ve Fed Üyesi Mester'ın konuşması altın fiyatlarında hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak ise 1305 dolar desteğinin aşılması durumunda geri çekilmenin bir sonraki durağı 1300 dolar desteği olabilir. 1300'ün aşılması ise 1280 Dolar desteğine doğru hareketi beraberinde getirebilir. Toparlanmalarda ise 1316 ve 1325 dirençleri önemli. Gümüş fiyatları ise daha karışık bir seyir izliyor. Dün yaşanan yükseliş ile birlikte 18,50'nin üzerinde tutunan değerli metalde 18,50'nin aşağı yönlü kırılması hareketi 18,00'a taşıyabilir. Toparlanmalarda ise 18,90 ve 19,30 dirençleri önemli.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Şirket haberleri ve tavsiyeleri 01.09.2016
Günün önemli şirket haberleri - 01.09.2016
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:35)