E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAlternatif piyasalara bakış---

Alternatif piyasalara bakış

Alternatif piyasalara bakış
03 Haziran 2016 - 08:40 borsaningundemi.com

Emtia ve döviz cephesinde neler oluyor

Piyasalar açısından son derece hareketli bir günü geride bıraktık. Uzun süreden sonra piyasalara uzun bir demeç veren Draghi'nin rengini belli ettiğini söyleyemeyiz. 2016 yılı büyüme ve enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü revizenin gelmesi bölge ekonomisindeki tabloyu iyimserleştiriyor. Avrupa Merkez Bankası Mart ayında yapmış olduğu hamlelerin etkilerini tam olarak görmek için biraz daha bekleyeceğini söylemeye çalışıyor. Özellikle kısa vadede deflasyonist baskıların sürebileceğini ifade eden Draghi harekete geçmek için erken olduğunu piyasalara anlatmaya çalıştı. Ancak göstergelerdeki görünümde düzelmenin görülmemesi bankanın ilerleyen vadede yeni bir hamleye girişebileceğini akıllara getirmekte. Fakat bu vadenin 2016'nın ikinci yarısına kalabileceğini düşünüyoruz. Son dönemlerde parasal genişlemenin etkilerinin tartışılmaya başlandığını biliyoruz. Bankanın farklı yöntemlere başvurabileceği düşüncesi zaman zaman piyasalara hakim olsa da Draghi ve kurmayları gevşek politikanın şuanlık sonuçlarından memnun gözüküyorlar.
ABD'den açıklanan özel sektör tarım dışı istihdamının da iyi sinyaller verdiğini görüyoruz. Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam rakamları öncesi iyimser bir hava olduğunu söyleyebiliriz. Challenger işten çıkarımlar yıllık bazda yüzde 26 düşerken, mart ayında aylık 30 bin 157'e geriledi. Önceki ayda 65 bin 141 olan bu rakamda görülen iyileşmenin etkileri tarım dışı istihdama olumlu yansıyabilir. Ayrıca ISM imalat endeksinde görülen toparlanma da, pozitif görüntüyü destekliyor.
Dolar'ın güçlü ancak pusuda bekleyen bir görüntüsü olduğunu söyleyebiliriz. TDİ verisinde de 160K üzeri rakamlar Dolar endeksinin hakimiyetini artırabilir. İkinci önemli verimiz, ortalama saatlik kazançlar olacak. Piyasa beklentisi yüzde 0.2 artış yönünde. 0.2 ve üzeri gelebilecek her artış, Dolar'ın daha istikrarlı bir değer kazanımına neden olabilir. Piyasa fiyatlamasında özellikle ilk hareketin TDİ, ikinci hareketin ise, ücretler verisine göre bir görünüm ortaya çıkarabbileceğini söyleyebiliriz. İşsizlik oranı verisi ise, yüzde 4.9 bekleniyor. FED'in hedefi yüzde 4.5-4.8 arası bu seviyelere doğru gelebilecek her yaklaşım, Dolar'ın olumlu görünümdeki vadeyi biraz daha uzatabilir.
ADP istihdam verisinin detaylarında ise, hizmetler sektöründeki işe katılımların olumlu hareketini devam ettirdiği, ancak imalat sektöründe hala sıkıntılı bir süreç olduğu görülüyor. İmalat sektöründeki 3000 kişilik daralma dikkatleri çekiyor.
OPEC petrol üreticileri 2 Haziran Viyana toplantısını gerçekleştirdi. OPEC üreticilerinin aldığı kararların özetine bakarsak, Nijerya'dan Muhammet Barkindo'nun genel sekreter seçildiğini ancak, arz yönetimi konusunda piyasa beklentilerine paralel bir değişiklik gelmediğini görüyoruz. Üretim tavanı konusunda herhangi bir kotanın gelmediğini de görüyoruz. Yapılan açıklamalarda, İran petrol bakanı'nın üretim kotası konusunda karar vermeleri konusunda erken olduğunu, Suudi Petrol bakanı'nın ise, piyasaları istikrarlı tutmak için açıklamalaarın devam edeceğini ifade ettiler. Diğer toplantıya nazaran daha iyimser bir hava olduğunu görmekteyiz. Bu nedenle petrol satışları biraz daha sınırlı kaldı. Hatta İran petrol Bakanı Zanganeh'in piyasa trendlerinin iyi durumda olduğunu ifade ettiğini görüyoruz. 17:30'da gelen stokların ise, gerileme eğilimine devam etmesi, talebin yeniden hızlı bir şekilde piyasaya yansımasına neden oldu. Bu hafta stoklar 1.366 milyon veril eksi olarak açıklandı.
EURUSD
Paritede son derece hareketli bir günü geride bıraktık. Ser verip sır vermeyen Draghi'nin ardından Avrupa Merkez Bankası'nın atacağı adımlar merak konusu. Paritede ise umutlar ABD'den geleecek tarım dışı istihdam verisine kaldı. 1.1100'i krımak istemeyen hareketlilik 1.1220'nin de üzerine geçmek istemiyor. Nispeten sıkışan hareketlilik ABD'den gelecek istihdam rakamları ile yön bulabilir. 200 günlük ortalama seviyesi oaln 1.1100'in kırılması halinde düşüş 1.1060'dan destek bulmaya çalışacaktır. Toparlanmanın tekrardan hareketliliğe haakim olması durumunda ise 1.1220'nin üzerinde kalmamız oldukça önemli olacak. Eğer bu seviyelerde tutunamazsak yükseliş hareketi yerini yeni satışlara bırakacaktır. Gün içerisinde Avrupa cephesinden açıklanacak olan PMI verileri de gün içi fiyatlanmalarda etkili olabileceğini hatırlatmamız gerekiyor.
GBPUSD
Paritede sakin geçen bir günü geride bıraktık. Yükselişlerin 1.4470, geri çekilmelerin ise 1.4410 seviyesi ile sınırlı kaldığını gördük. İngiltere tarafında inşaat PMI verisi takibimizdeydi. Veri beklentilerin altında ve 2013 yılından bu yana görülen en düşük seviyede açıklandı. ABD tarafında ADP tarım dışı ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları açıklandı. Verilerin genel görüntüsünün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Bugün ise paritede daha hareketli bir gün bizi bekliyor. İngiltere'den hizmet PMI, ABD tarafında ise tarım dışı istihdam, ortalama saatlik kazançlar ve PMI verileri açıklanacak. Son gelen 160 binlik rakamın ardından bu ay tarım dışında beklentiler 164 bin. Verilerrin iyi gelmesi piyasada yüzde 18 olan Haziran ayı faiz artırım beklentilerini artırabilir. Teknik olarak ise yeni güne satış ağırlıklı bir görüntü ile başlanması durumunda 1.4390 seviyesini takip edeceğiz. Aşağı yönlü geçilmesi 1.4340 ve 1.4300 seviyelerinin görülmesini sağlayabilir. Yükselişlerde ise 1.4460'in üzerinde kalıcılık sağlanırsa 1.4500 ve 1.4550 seviyeleri önemli olacaktır.
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında yakın dönemin en önemli gelişmesini geride bıraktık. Viyana'da bir araya gelen OPEC ülkeleri üretim politikası ile ilgili bir karar almadan toplantıyı sonlandırdı. Zaten daha önceden yapılan açıklamalar sebebiyle piyasalarda bu yönde bir beklenti oluşmamıştı. Toplantıda takip ettiğimiz gelişme, ülkeler arasındaki fikir ayrılıklarının ne derecede olduğuydu. Doha görüşmelerine göre bu toplantının daha olumlu geçtiğini, hem Suudi Arabistan hem de İran Petrol Bakanları'ndan yapıcı açıklamalar geldiğini gördük. 30 Kasım'daki toplantı adına bu gelişmenin önemli olduğunu, birlikk olarak hareket etme yolunda önemli bir yol kat edildiğini söyleyebiliriz. Toplantı sonrası geri çekilen petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarındaki azalış ile yönünü tekrardan yukarı çevirdi. Teknik olarak ise yeni günde Brent petrol için kritik seviyeyi 50.30 olarak görüyoruz. Bu seviyenin üzerindeki hareketlerin hedefi 50.50 ve 50.80 seviyeleri olacaktır. Olası satış baskısında ise 49.60-49.30 ve 49.00 seviyeleri önemli destekler.
USDTRY
Paritede geçtiğimiz haftalara nazaran daha volatilitede düşüler söz konusu olsa da, bugün açıklanacak TDİ verisi ile birlikte, Dolar/TL'de hareketliliğin artacağını belirtebiliriz. Ayrıca TCMB'nin Para Politikası Kararları'nın doğrudan etkileyebilecek enflasyon rakamları paritenin oldukça yoğun bir işlem hacmine maruz kalacağını gösteriyor. Enflasyonda son 3 dönemdir geri çekilmelerin, faiz indirimlerinin ana unsurları arasında yer aldığını, enflasyon görünümdeki iyileşmelerin ise, ekonomimizde güçlü duruşun devam niteliğinde olduğunu söyleyebiliiriz. Ancak bu dönem veride hafif artış bekleniyor. Bizim beklentilerimiz enflasyonun yüzde 7.00-7.50 arasında gelebileceği yönünde ve TL'de değer kayıpları görebileceğimizi düşünüyoruz. Gıda enflasyonunun ise, açıklanacak rakamlarda verinin asıl yönünü belirleyecek ana unsur olacağının altını çizebiliriz. TDİ verisinde iyileşme görülmesi halinde ise, Dolar'da değer kazanımları görebiliriz. Teknik olarak 2.9530 seviyesinin aşılması ile birlikte 2.9580-2.9650 ve 2.9800 dirençleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise, 2.9330 seviyesi altında, 2.9200 ve 2.9000 seviyelerine doğru satışlar gündeme gelebilir.
ALTIN
Altın fiyatları 100 günlük ortalaması olan 1220'nin altında negatif seyrini sürdürüyor. FED'in faiz artırımına gidebileceği yönünde algı ise, makroekonomik açıdan Dolar'ın değer kazanımlarının ana sebepleri arasında. Bugün açıklanacak TDİ verisi, kısa vadede altın fiyatlamalarını etkileyecektir. Ayrıca ABD'den açıklanacak saatlik kazaçlar ve işsizlik oranı veriler, gün içerisinddeki yüksek hacimde işlemleri destekleyebilir. ABD Merkez Bankası Başkanı Yellen'ın yapmış olduğu açıklamalar sonrası hızla değer kaybeden altın, olası olumsuz rakamlar sonrası yaralarını sarabilir ancak, öncü verilerin TDİ verisinde beklenti üzerinde bir rapor görebileceğimizi gösterdiğini söyleyebiliriz. Teknik olarak baktığımızda 1200-1220 arasında kalan fiyatlamalarda yönün değişmesi halinde, 1220 üzernde 1232 ve 1250 seviyeleri gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise, 1200 aşılırsa 1190 seviyelerine doğru satışlar gündeme gelebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.

Dolar 2.95 civarında

 

Piyasaların gözü ABD tarım dışı istihdam verisinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)