E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAltay tankında karar zamanı---

Altay tankında karar zamanı

Altay tankında karar zamanı
27 Şubat 2017 - 15:59 borsaningundemi.com

Milli tank projesi Altay'da birinci etap Şubat ayı sonunda tamamlanacak. Ana yüklenici Otokar seri üretim için teklif veren tek şirket oldu

Milli muharebe tankı Altay'da gözler Savunma Sanayi Müsteşarlığına (SSM) çevrildi. Otokar'ın ana yükleniciliğinde tasarlanan ve geliştirilen Altay ana muharebe tankı yapılan tüm testleri geçti. Şubat ayı sonuna kadar tamamlanması beklenen SSM ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) tarafından gerçekleştirilen "kabul testlerinde" de son aşamaya gelindi. Milli tankta ikinci dönem olarak ifade edilen "seri üretim" sürecinde ise geçen yıl tek teklif veren şirket olan Otokar, SSM'nin teklifi değerlendirme sürecini tamamlamasını bekliyor. Otokar'ın teklifi 250 adet Altay'ın seri üretimi ve bunların entegre lojistik destek faaliyetlerini kapsıyor.

Milli Savunma Bakam Fikri Işık, 2017 yılında Altay tankında üretimin startını vermeyi hedeflediklerini açıklamıştı. Bakanlığın bütçe görüşmeleri sırasında Altay tankında seri üretim için geliştirme yapan firmadan sözleşme gereği olarak ilk ve ikinci tekliflerin alındığını, değerlendirme sürecinin devam ettiğini söyleyen Bakan Işık, "Savunma Sanayi icra Komitesi önümüzdeki toplantısında bu teklifin yeterince rekabetçi olup olmadığını değerlendirecek, eğer yeterince rekabetçi bir teklif kanaati oluşursa bu firmaya ihale yapmadan verilecek ama bu kanaat oluşmazsa açık ihaleye çıkacak. Şu andaki sürecimiz bu" ifadelerini kullanmıştı.

SON AŞAMAYA GELİNDİ

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Otokar'ın ana yükleniciliğinde tasarlanan ve geliştirilen Altay ana muharebe tankında birinci dönemin sonuna gelindiğini söyledi. 2009 yılında başlayan proje ile dünyanın en modern ana muharebe tankı olan Altay'ın Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) istek ve ihtiyaçları doğrultusunda tasarlandığı ve geliştirildiğini vurgulayan Görgüç, şunları kaydetti:
"Yaklaşık iki yıldır her türlü iklim ve arazi şartlarında zorlu testleri başarıyla tamamlayarak üstün seviyede performans gösteren Altay tankı, her türlü hava koşullarında ve mesafelerde, farklı senaryolarda yapılan atış testlerinde de çok yüksek isabet oranı kaydederek yapılan tüm testleri başarıyla tamamladı. SSM ve KKK tarafından gerçekleştirilen 'kabul testlerinde' de artık son aşamaya gelindi. Şubat ayı sonuna kadar kabul testlerinin tamamlanması bekleniyor. Kabul testlerinin ardından Altay Projesi dönem 1 tamamlanmış olacak."

SERİ ÜRETİM İÇİN SSM BEKLENİYOR

Görgüç, SSM'nin, sözleşme koşullarına uygun olarak, seri üretim hazırlık çalışmalarının eş zamanlı başlayabilmesi ve Altay ana muharebe tankının vakit kaybetmeden seri üretimine geçilebilmesi için "dönem 2" olarak adlandırılan "seri üretim" için çağrı teklifine 2015'te çıkıldığını vurguladı. Otokar'ın seri üretim için ilk teklifini 18 Ocak, son teklifini ise 29 Ağustos 2016'da sunduğunu belirten Görgüç, "Tek teklif veren şirket olan Otokar'ın sunduğu bu son teklif, 250 adet Altay'ın seri üretimi ve bunların entegre lojistik destek faaliyetlerini kapsıyor. Şu anda Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın teklifi değerlendirme süreci devam ediyor."

"KAPASİTE PLANLAMASI YAPILDI"

Görgüç, Otokar'ın sözleşmenin imzalanmasıyla birlikte üretime en kısa zamanda başlayabilmek üzere, üretim programını yaptığını vurgulayarak, tüm altyapı gereksinimleri ve hat planlamalarının çalışıldığını söyledi. Milli Savunma Bakanlığı'ndan ana muharebe tankı üretimi için gerekli olan üretim izin belgesinin alındığını kaydeden Serdar Görgüç şu açıklamalarda bulundu:
"Otokar ayrıca, KKK'nın ihtiyacı olan 250 adet Altay'ın beş yılda imalatına ek olarak; ihracat potansiyeli, mayın temizleme, kurtarıcı, istihkam tankı gibi türev ve tamamlayıcı araç ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak, yıllık uygun bir kapasite planlaması yaptı. Bu şekilde SSM'nin veya diğer dost ve müttefik ülkelerin her türlü talebini karşılayabilecek, esnek bir üretim programına sahip olmayı hedefledi. Gelinen son aşamada SSM'nin teklifi değerlendirme sürecini beklemekteyiz."

YERLİ MOTORDA SÖZLEŞME İPTALİ

Güç Geliştirme Grubu Projesi (GGGP) çerçevesinde milli ana muharebe tankı Altay'ın "motor geliştirmesini ve üretimini gerçekleştirecek" olan Tümosan Motor ve Traktör Sanayi'nden kötü haber geldi. Tümosan tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada 17 Mart 2015'te SSM ile Tümosan arasında imzalanan GGGP Tasarım ve Geliştirme Dönemi (Dönem-1) sözleşmesinin karşılıklı olarak feshedildiği belirtilerek, sözleşme feshi nedeniyle karşılıklı cezai müeyyide söz konusu olmayıp Tümosan tarafından verilen teminat mektuplarının iadesinin sağlandığı vurgulandı.

Hatırlanacağı üzere Türkiye'nin Altay için motor geliştirmesini ve üretimini gerçekleştirecek olan Tümosan, SSM-Tümosan sözleşmesi gereğince teknik destek sağlayıcı (TDS) aday firmalarıyla yürütülen görüşmeler sonrasında 7 Ekim 2015'te AVL firması ile TDS anlaşması imzalamıştı. Sözleşme gereği 6 Ocak 2016'ya kadar ihraç lisansını getirmesi gereken AVL, Avusturya hükümetinin Türkiye'nin iç işlerine müdahale edecek şekilde şartlar içeren ihraç lisansında ısrar etmesi ve SSM tarafından bahse konu ihraç lisansının kabul edilmemesi nedeniyle taahhütlerini yerine getirmemiş ve sonrasında TDS sözleşmesi iptal edilerek firmanın verdiği 500 bin euro teminatı irat kaydedilmişti. Tümosan, sözleşme anlaşmasının iptali sonrasında, teknik destek sözleşmesi için görüşmeleri sürdürdüğü diğer şirketlerin isimlerini ve desteğin yurtiçinden de karşılanabileceğine ilişkin çözüm önerilerini SSM'ye iletmişti. Tümosan tarafından yapılan tekliflerin değerlendirilmesi ve avans ödeme şartlarının yerine getirilmesini teminen SSM tarafından verilen ilave süre 24 Şubat'ta sona erdi. Yürütülen müzakereler sonrasında, sözleşme iki taraflı iptal edildi.

"YENİ İHALEDE EN GÜÇLÜ ADAYIZ"

2012 yılından itibaren Güç Grubu Projesi'nin gerçekleştirilmesi amacıyla çaba gösteren Tümosan, projenin amaçlarım esas alarak Ar-Ge Merkez kompleksini oluşturmuş ve insan kaynağına yatırım yapmıştı. Şirketten KAP'a yapılan açıklamada bu çaba ve harcamaların Tümosan'ın bu konudaki kararlığının göstergesi olduğu vurgulanarak, "Tümosan, bugüne kadar yapılan çalışmalarda önemli tecrübeler edinen insan kaynağını ve oluşan bilgi birikimini yatırımcılarının menfaatlerini dikkate alarak etkin olarak kullanmaya ve geliştirmeye devam edecektir. Tümosan, Altay Tankı Güç Grubu Projesi'nde elde ettiği tecrübelerle, projenin yeni şartları dikkate alarak yeniden ihale edilmesi halinde en güçlü adayıdır" denildi.

"BAĞIMSIZ İKİ PROJE”

Altay tankının seri üretime geçişi ile Tümosan tarafından geliştirilmesi planlanan yeril tank motoru projesinin birbirinden bağımsız iki proje olarak ilerlediğini vurgulayan Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç şunları kaydetti: "Altay tankı testleri ve ilk dönem seri üretim planlan, NATO standartlarına uygun, SSM'nin onayladığı halihazırda mevcut bir motor ile yapıldı. Motor ve hareket kabiliyeti ile İlgili kalifikasyon testleri üç yıl boyunca sürdürüldü ve başarı ile sonuçlandı. Seri üretime geçildiğinde ilk 250 adet tankın bu motor İle üretilmesi planlanıyor. Bunun için Otokar, ilgili firmalarla gerekli her türlü sistem tedarikine yönelik ön anlaşmalarını yaptı" diye konuştu. (Hülya Genç Sertkaya/Para Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • şevket yılmaz06 Mayıs 2017 22:50

    bu altay tankı yapımında katmerciler ile limak ortak lika şirketi kurdu altay tankı yapımınında ihaleye girme veya alma şnsları varmıdır

  • Hülağü28 Şubat 2017 20:54

    2008 de projeye başlanıyor. Şimdi bu tümosan traktör üreten bir şirket 2008 de arge işlemlerini başlatmaz isen böyle şaap a oturursun adamlar 6silindirli motoru daha yeni üretmeye başlıcaklar kaç senelik şirket hiçmi arge ye calışmaz arkadaş bu nasıl iştir 6 silindirlik motoru dahi üretemiyorlar ki.. Arge nin ne oldugunu tümosana ögretmek lazım

  • AKP (ARAB VE KURD PARTISI)28 Şubat 2017 13:31

    GUC IMANDAN GELIR (IMAN POWER) !!!

  • Bika28 Şubat 2017 11:05

    Motoru yerli olmayan tank milli olamaz.

  • Vallaha mı27 Şubat 2017 23:31

    Evet çıkarsa Türkiye Aya çıkacakmış. Kuzu böyle diyor. Eyy Burhan Kuzu ay çıkmayı boş ver de bu tankın motorunu Türkiye'de yapın yeter.

  • Yorum#luyorum27 Şubat 2017 22:41

    Elin gavuru(Nissan) sürücüsüz araba yapıyor Londra'da test ediyor. Yeni Türkiye bir tankı yapamıyor.

  • zeliha27 Şubat 2017 18:02

    tam önüne yatılmalık olmuş tanklar

  • davutoglu27 Şubat 2017 18:01

    çok stratejik derinlere daldırmasınlar, suriye gibi batağa saplanırlar

  • ıtri27 Şubat 2017 18:01

    kaporta sağlam yalnız motoru unutmuşuz. o kadar olur.

  • Tam bir komedi27 Şubat 2017 16:48

    Güya Yerli tank ürettik. Kendimiz yapamadığımız için şimdi motoru bulamıyoruz. Demek ki yol köprü yapmakla gelişmiş olmuyoruz.(bunların çoğunu da yabancılar yerli firma ortalığı ile yapıyor zaten)AKP nin bir övünç madalyası daha çöpe gitti.

  • Yorumspor27 Şubat 2017 16:19

    Tümosan ile olan sözleşme feshedildi. Şimdi ne olacak. Tank için en az 1.600 - 1.700 Hp gücünde motor gerekmektedir. Türkiye'de bu büyüklükte motor üreten şirket yok. Türk traktör, Erkunt, Nurol, Hattat gibi şirketler motor üretimi yapmamaktadır. Hema, stair, john deere gibi firmalar zaten ithal üretim yapmaktadır. Altay tankında Mitsubishi ile anlaşılamaz mı? madem bu tank tamamen yerli olacak buna gerek yok. Bu durumda yol aselsan'a çıkıyor. Yerli motor üretimi için ar-ge çalışması yapan aselsan'a gerekli süre verilirse Tank motor üretimini üstlenebilir. Bütün bunları zamanla öğreneceğiz. Şimdilik izliyoruz.