E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Habertürk'ten Güntay Şimşek, Altay Tankı'yla ilgili geçen hafta yaşanan önemli gelişmeyi yazdı. Rekabet Kurulu'nun marketlere kestiği cezalara ve ABD ile devam eden S-400 ve F-16 konularına da değinen Şimşek'in yazısı şu şekilde:
İlk prototipini Otokar’ın geliştirdiği, ancak seri üretimine geçişte sorumluluk alamadığı Altay Tankı’nda yaklaşık 3 yıldır motor tedarik sorunu yaşanıyor. Seri üretim sorumluluğunu BMC’nin üstlendiği Altay Tankı için geçen hafta önemli bir gelişme yaşandı. Prototipinin geliştirilmesinde destek alınan G. Kore ile bu defa da motor ve transmisyon (güç gurubu) tedariki için iyi niyet anlaşması yapıldığı duyuruldu. Böylece, Altay Tankı’nın 2023’te hazır olması sağlanacak. Yerlileştirme süreci ise devam edecek.
Türkiye, Altay Tankı’nın motorunu İngiliz şirketi Royce-Rolls’un çatısı altında yer alan Almanya merkezli MTU’dan alacaktı. Ancak Almanya başta Suriye’deki gelişmeler olmak üzere çeşitli bahaneler göstererek MTU’nun Türkiye’ye ihracatına karşı çıkıp, ambargo uygulayınca ‘Altay Tank’ı motorsuz kaldı. Farklı ülkelerle motor için görüşmeler oldu, ama gelişme olmadı.
Almanya’nın ambargo uygulamaya yeni başladığı dönemde ziyaretime gelen Rolls-Royce yetkilileriyle konuştuğumda MTU’nun gurupları bünyesinde olmasının kendilerini bu olayın bir parçası yapmadığını söylemişlerdi. Çünkü Almanya tescilli MTU, tüm lisansları ve yönetimiyle İngiliz Rolls-Royce sahipliğinde bir Alman şirketi.
Geçen hafta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun G. Kore ile bu konuda bir gelişmeler olduğunun açıklamasının akabinde biraz araştırma yapınca Türkiye’nin 2023’te ‘Altay Tankı’nı piyasaya çıkarmayı hedeflediğini öğrendim. Önümüzdeki 2 yıl içinde yerli motorun yetişme şansı olmadığı için böyle bir çözüm bulunmuş. Ancak Türkiye’nin uçak ve tank motorları konusunda çok önemli çalışmalara imza attığını biliyorum. Önümüzdeki 3 yıllık kritik bir süreç var. Sonrası güzel olacak, yeter ki ayrı kanallarda, aynı konuda çalışmalar yapılarak kaynak israfı yapılmasın.
Öte yandan Türkiye - G. Kore ilişkileri Almanya gibi fazla zikzaklı değil. Önemli bir mesele çıkmadığı taktirde motor için Doosan, transmisyon için de S&T Dynamics şirketi devreye girerse Altay Tankı, 2023’te ilk gösterisini yapabilir.
Ayrıca Türkiye’nin G. Kore ile böyle bir iş birliği yapması Almanya’nın ambargosunu da gevşetebilir. Böyle bir ihtimal de var. Bir ihtimal da bu konuda daha önce görüşme yapılan ülkelerden de yeni yaklaşımların, çözümlerin gelmesi…
Marketlere kesilen cezalar çare değil!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Biz ne zaman uyanacagiz.kandirilmayi o kadar çok seviyoruz ki.
birşey 2023te bitecek deniyorsa seçim propagandasıdır, uzatmaya gerek yok. he de geç, yerli ayran var iç.
2018 de çoktan envantere bir çok tanesi girmişti bile, hak edene hakkı verilseydi.
Elbette her yalanın bir alıcısı vardır. Ne demişler "insanı kandırmaktan daha zor olan, o nu kandırıldıgına inandırmaktır"
eskiden neden yapilmadi madem yerli değilse öncekiler de yapsaydı görseydik
'Bunun neresi yerli', 'Hani yerli olacaktı', 'Motoru ithalse biz demir mi üretiyoruz' şeklinde hezeyanda bulunan hödükler... Biraz kafanızı kaldırın da güncel haberleri izleyin. Bir nebze de olsa aşağılık kompleksinden kurtulun. Günümüzün en büyük sorunu tedarik krizi. Çip ithal edemedikleri için dünyanın en ünlü otomobil fabrikaları üretim durduruyor. Hiç aklınıza gelmiyor mu? Bunlar çipini uzak doğudan alıyor, motoru yapan zaten birkaç firma var. Yan sanayiini Bursa'dan temin ediyorlar. Bu nasıl özgün marka diye sormak. Gelmez, çünkü sizin derdiniz kendi ülkenizle. Kendi ülkenizin gıdım ileri gitmesi bir yerlerinize dokunuyor.
Bir yerlerden başlamamız gerekiyordu başladık inşallah gerisini de getirebiliriz. Boş oturmaktan ele avuç açmaktan iyidir. Türk öğün çalışa güven..
çok yanlış düşünüyorsunuz arkadaş.eğer % 100 yapamıyorsanız % 50 üzerinde yapmakta başarıdır.bugün mercedes parcalarını bir kısmını f 35 lerin bir kısmını biz yapıyoruz ne var bunda kocunacak.
ulen dümbük bmc etem sancaka vereli kaç yıl oldu ne üretti ne için verilmişti sonra ne oldu etem tuttu tosyalıya sattı. şimdi senin gibi geri zekalılar savunma yapar ortada fol yok yumurta yok lafla yürümez bende 2023 de uzya gitcem inandınmı. önce üretimi gör sonra konuş.
Yani ne bu şimdi ? Motorunu ithal ediyorsak demirinimi yapıyoruz biz sadece? Yani iphone yaptık ama işletim sistemi yok gibi bir şey bu.Olmadı motoruda bizim yapmamız lazım herifler vermiyoruz dese java motorsikletten bozma motormu takıcaz?
UÇAKLAR BIZİM DE OLSA F 16 LARLA MECLİSİMİZE SALDIRDILAR PATRİOTLAR F 16 YA KARŞI HAREKETE GEÇMEZ/GEÇMEDİ ÜLKEMIZE KOMŞU/DOST BILDİĞİMİZ ULKELERDEN YNANISTANDAN/İSRAILDEN MISIRDAN F 16-18-21 B SERISİ BOMBARDUMAN UCAKLARI İLE SALDIRI OLUR İSE TEK SAVUNMAMIZ S 400 LERLE OLUR/OLACAKTIR BUNU AÇIK AÇIK DİLE GETIRMELİYİZ
Ben seni seviyorum ama kalbim baskasina ait diyen sevgiliye ne dersin.... A=inaniyorum yerli ve milli polyana B=bu avrat beni kandiriyor.... C=ben aQpliyim...sorguladan evetderim
Hani Yerli idi... ??
birine kes dersin o da kesilmişi var abi der ve karşı taraf sus pus olur.bu da ona benziyor.hazır tank motoru varken yenisi imal etmek abesle iştigaldir,güney kore bizim dostumuz olduğuna göre yarın birgün dostumuz amerika bunlara posta koysa ve türkiyeye tank motoru satmayacaksın kardeşim o kadar derse yine de sorun çıkacağını sanmıyorum.önemli olan rusya yada çin gibi düşmanların türkiyeye karşı güney koreyi sıkıştırmamasıdır. onlar sıkıştırırsa vay halimize
Yani en önemli kısmı ithal adı Altay soran olursa yerli ve milli dersiniz
Daha önce 2022 diyordunuz şimdi 2023 hepsi yalan verirsen aleleme fsbrikayı daha çok beklersiniz
Hele şükür.. Nato devletleri ile uzlaşmacı olup problemleri çözmeliyiz. Yada avrupalı devletlerle bu teknolojı alınmalı. Hatta ortak uçak 5 nesil illaki yapılmalı. Güney Kore - kuzey kore tehdidinde Türkiye yi şöyl biliyor. Bİzim askerimiz gibi köprü etrafıdna mevsilendiler ve canlarını bizler için sivil insanlar için riske attılar. Şehit düştürler.. Yani Güney Kore den teknolojı ortaklığı, askeri silah, uçak, vb ortaklılı yapılmalı. Ya bu işlere özel devlet birimi kurulmalı 7/ 24 bu işlerin eşinden koşsunlar. Hükümettn bağımsız, bakanlıkdan bağımsız. ABD de böyle birimler var, biden, tramp, obama vb hiç biri karışmıyor bu özel kuruma... öyle olamadık... Güney Kore tehdit halinde Türkiye ye yine güveniyor. Biz askerlerimizi onlar için sivillerin güvenliği için kullandık. Şimdi o sivillerin torunları, bizleri askeri teknoloji ile desteklemeli. Teknolojının her dalı. Özel üniversite rektor atama yerıne, karşılıklı öğrenci programları yapılmalı mesela...
afferim büyük başarı elin şeyiyle gerdeğe gircez..
Se hersey şeyine bağla.. Yangel yat.. Hazır ye.. Tohumluk sun ya...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:00)