E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAlt kalemler enflasyondaki düşüşü desteklemiyor---

Alt kalemler enflasyondaki düşüşü desteklemiyor

Alt kalemler enflasyondaki düşüşü desteklemiyor
04 Ağustos 2020 - 15:41 borsaningundemi.com

Gedik Yatırım ve İş Yatırım tarafından hazırlanan analizlerde enflasyon verileri değerlendirilerek, yıl sonu beklentileri belirtildi.

Enflasyonunun çift haneli seviyelerde kalması muhtemel 

Gedik Yatırım tarafından hazırlanan analiz şu şekilde:

"Temmuz 2020: Yıllık TÜFE enflasyonu baz etkisinin yardımıyla geriledi.

TÜFE enflasyonu, Temmuz'da %0,85'lik medyan piyasa beklentisinin altında %0,58 olarak gerçekleşti. Bizim tahminimiz de medyan piyasa beklentisine paralel %0,85 idi. Böylece yıllık enflasyon %12,62'den %11,76'ya geriledi. Çekirdek TÜFE enflasyonu (C grubu) ise aylık %0,83 gerçekleşmenin sonucunda (geçen sene: %2,13), yıllık bazda %11,6'dan %10,3'e geriledi. Yİ-ÜFE enflasyonu ise, aylık bazda %1,02 seviyesinde gerçekleşti ve yıllık bazda %6,2'den %8,3'e yükseldi.

Beklentilerden iyi gelen sonuç hizmet ve gıda enflasyonuna dayanıyor. Olumlu gelen manşet TÜFE enflasyonunun arkasında, gıda enflasyonunun -%1,0'lik projeksiyonumuza karşılık -%1,3 ve hizmet enflasyonunun da %1,4'lük projeksiyonumuza karşılık %1,1 seviyesinde gerçekleşmesinin etkili olduğunu görüyoruz. Hizmet enflasyonu, geçtiğimiz ay normalleşme adımları ve işe geri dönüşlerin etkileriyle %2,1 gibi çok yüksek bir seviyede gerçekleşmişti. Bu etkinin Temmuz ayı ile birlikte kısmen hafiflediği söylenebilir. Öte yandan, dayanıklı mal grubu enflasyonunun %2,8 seviyesinde gerçekleşmesi (otomobil, beyaz eşya, mobilya ve cep telefonu gibi genele yayılan artışlar var), kur geçişkenliğinin ve kısmen iç talep baskısının devam ettiği anlamına geliyor. Buna karşın, geçen sene vergi indirimlerinin sonlandırılmış olmasının yarattığı yüksek baz etkisi nedeniyle, dayanıklı mal grubu enflasyonunun yıllık bazda %15,5'ten %10,0'a gerilediği görülüyor. Yıllık çekirdek enflasyondaki (C grubu) %11,6'dan %10,3'e gerilemenin arkasında da bu düşüş yatıyor. Son olarak, enerji enflasyonunun aylık %2,5'lik gerçekleşmeyle, manşet TÜFE enflasyonunu önemli oranda yukarı çektiği görülüyor, ki bunun da aslında petrol fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak beklentiler dahilinde olduğunu söyleyelim.

TÜFE enflasyonu sene sonunda %11,5 seviyesinde (belki de üzerinde) olabilir. Özetle, yıllık TÜFE enflasyonunun baz etkisinin yardımıyla (Temmuz 2019'da vergi indiirmlerinin sonlandırılması ve %15'lik elektrik zammına bağlı) gerilediği görülüyor. Olumlu baz etkisinin önümüzdeki aylarda (Ekim sonuna kadar) da yardımcı olmasıyla, yıllık TÜFE enflasyonundaki düşüşün sürebileceğini düşünüyoruz. Ancak, TL'de süregelen değer kaybı eğilimi ve birim maliyetlerdeki artışların enflasyondaki düşüşü sınırlandırmasıyla, yıllık TÜFE enflasyonunun bu süreçte çift haneli seviyelerde kalmasını daha muhtemel görüyoruz.

Olumlu baz etkisinin Kasım ayından itibaren ise terse dönmesi muhtemel göründüğünden, yılın son iki ayında, yıllık TÜFE enflasyonunda yeniden bir yükseliş görülebilir. Buna göre, TÜFE enflasyonunu sene sonunda %11,5 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz.

TL'de ek değer kayıpları ve/veya Brent petrol varil fiyatlarında örneğin 50 $ seviyesine doğru bir yükseliş, bu tahminimiz üzerinde ek baskılar yaratabilir. Öte yandan, pek tercih edilecek bir senaryo olmasa da, örneğin salgının artış hızında bir ivmelenmeye bağlı global ekonomik aktivitede bozulma sonucu, petrol fiyatlarında geri çekilmeler, sene sonu TÜFE enflasyonunu aşağıya çekebilir. Sene sonu TÜFE enflasyonuna ilişkin yeni tahminimiz, TCMB'nin %8,9'luk revize tahmininin (%7,4'ten revize edildi) oldukça üzerinde kalıyor. Buna göre, TCMB'den önümüzdeki dönemde ek revizyon(lar) görebiliriz. 20 Ağustos'taki PPK toplantısında ise, TCMB'nin bekle-gör stratejisine devam edebileceğini, ancak likidite kısıntısı yoluyla, ortalama fonlama maliyetini bir miktar yukarı çekebileceğini düşünüyoruz."

Alt kalemler manşet enflasyondaki düşüşü desteklemiyor...

İş Yatırım tarafından hazırlanan analiz şu şekilde:

"Alt kalemler manşet enflasyondaki düşüşü desteklemiyor...

Temmuz ayı manşet enflasyonu %0,6 ile piyasanın (%0,8) ve İş Yatırım’ın (%0,9) tahmininin çok altında geldi. Pozitif sürpriz yapan aylık veri sonrasında yıllık enflasyon Haziran ayındaki %12,6 seviyesinden Temmuz ayında %11,8’e geriledi.

Tarihsel ortalamasına göre çok düşük olan gıda fiyat artışı (%-1,3, -0,3yp) manşet enflasyonu aşağı çeken temel grup olarak öne çıkıyor. Mevsimsel olarak düşük gelen giyim ve ayakkabı (%-3,5,
-0,2yp) enflasyonu düşüren diğer önemli grup.

Ancak güçlenen iç talep, kur artışı ve finansmana erişimin kolaylığı nedeniyle alt kalemlerde genele yaygın yükseliş eğilimi devam ediyor. Detaylara bakıldığında hane halkı sepetinde ağırlığı görece yüksek olan ulaştırma (%2,4, 0,4yp), konut (%0,93, 0,1yp), mobilya ve eşyası (%2,4, 0,2yp) manşet enflasyona en çok katkı yapan grupları oluşturuyor. Ağırlığı küçük olan haberleşme (%1,8), eğlence ve kültür (%1,3), eğitim (%1,7), lokanta ve oteller (%1,2) gibi kalemlerde ve dayanıklı mallar (%2,8), hizmet (%1,1) gibi ana gruplarda yükseliş eğilimi sürüyor.

Çekirdek enflasyon verileri enflasyonda tedrici bir gerileme gösteriyor. Haziran ayında görülen rekor yüksek artış sonrasında normalleşen B (%10,5) ve C (%10,3) göstergeleri bizim enflasyon tahmin patikamıza uygun seyrediyor.

Temmuz ayı manşet rakamı düşük gelse de, gıda ve giyim hariç alt kalemlerde genele yaygın yükselişin devam etmesi enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiğini gösteriyor.

Genişleyici para ve maliye politikaları, finansal baskılama ve güçlenen iç talep nedeniyle 2020 yıl sonu enflasyon tahminimizi %10,5 seviyesinde tutuyoruz. Merkez Bankası’nın %8,9’luk tahmininin 1,6 yüzde puan üstünde kalmamızın dört temel sebebi var:

(i) Genişleyici politikalar sayesinde iç talepte öngörülenden çok daha sert bir toparlanma görülmesi

(ii) Salgına karşı alınan önlemlerin şirketlerin maliyetini artırması

(iii Talepteki toparlama ile küresel olarak artmaya başlayan emtia fiyatları,

(iv) Geçmiş kayıplarını karşılamak isteyecek şirketlerin normalin üstünde zam yapması."

Yılın ikinci yarısında enflasyon tek hanelere düşer

Enflasyon beklentilerin altında kaldı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)